Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā ātru risinājumu nesola

Nevarējām neveidot darba grupu ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu risināšanai, jo citādi viņi rakstītu vēl. Tā ķeršanos pie šīs lietas motivē premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) preses sekretārs Edgars Vaikulis. Ar "viņiem" E.Vaikulis domā Pasaules Ebreju restitūcijas organizāciju, kas vēstulē Ministru prezidentam lūgusi atrisināt ebreju īpašumu jautājumus. Gan šie premjera pārstāvja, gan citu politiķu un jaunveidojamās darba grupas iespējamo locekļu izteikumi ļauj izteikt minējumus, ka šī ārpolitiski un iekšpolitiski sensitīvā lieta, visticamāk, tiks viļāta vēl ilgu laiku.

Lai arī visas puses atzīst, ka šis pēc būtības ir politisks jautājums, kas prasa skaidru politiķu izšķiršanos, šobrīd ir izlemts maldīties juridiskajos džungļos. Tieslietu ministrijas pārraudzītā darba grupa, kuras sastāvu I.Godmanis vēl nav apstiprinājis, nelemšot par īpašumiem vai naudas kompensācijām. "Šī būs ierēdniecības darba grupa. Mūsu vienīgais mērķis ir sausi izanalizēt normatīvos aktus," saka tās vadītājs TM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis. Grupa arī neizstrādāšot neko līdzīgu likumprojektam, kas premjera Aigara Kalvīša (TP) birojā tapa pirms diviem gadiem. Toreiz tika plānots atdot ebreju kopienai 14 pārsvarā reliģiskas nozīmes celtņu un vēl par virkni holokaustā bojāgājušo īpašumiem desmit gadu laikā izmaksāt 32 miljonus latu. Taču Saeimā šis likumprojekts tika noraidīts.

Ebreju kopienu aizmirst

Pēc šiem notikumiem vietējā ebreju kopiena vienojās ar ietekmīgo Pasaules Ebreju restitūcijas organizāciju (WJRO), kas pārņēma prasību uzturēšanu. Aprīlī premjeram nosūtītajā vēstulē, kas raisījusi šābrīža politisko viļņošanos, viņš mudināts pēc iespējas ātrāk izveidot grupu ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu risināšanai. "Darba grupā būtu uz vienlīdzības pamatiem jāiekļauj augsta līmeņa valdības amatpersonas no vienas puses un ebreju kopienas pārstāvji no otras puses," rakstīts I.Godmanim adresētajā vēstulē. Tiesa, pagaidām darba grupā ir vien ierēdņi, bet nav ebreju kopienas pārstāvju. Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko Dienai atzina, ka par lēmumu izveidot jauno darba grupu uzzinājis no medijiem. Joprojām atbildi uz savu vēstuli un ziņas par darba grupas izveidi nav saņēmusi arī WJRO, stāsta organizācijas padomes loceklis Herberts Bloks. "Mēs vēlētos, lai darba grupā ir arī starptautiskās vai vietējās ebreju kopienas pārstāvis," viņš sacīja telefonsarunā ar Dienu.

Amerikas ebreju organizācijas, kurām ir liela ietekme ASV politikā, vienmēr ir bijušas nozīmīgs Latvijas sadarbības partneris, jo īpaši laikā, kad bija jālobē iestāšanās NATO. Par to, ka šis jautājums jārisina, regulāri tikšanās laikā ar Latvijas amatpersonām atgādina ASV pārstāvji. Visticamāk, tas notiks arī drīzās Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā Ņujorkā. Tiesa, Latvija nav vienīgā Austrumeiropas valsts, kuru starptautiskās ebreju organizācijas mudina atrisināt restitūcijas jautājumus. Jau vairākus gadus cīniņos ar tām ir iesaistījušās Lietuva un Polija, kas atsakās atlīdzināt ebreju zaudējumus. Vairākas citas, piemēram, Čehija, Ungārija, Slovākija, Bulgārija, ir vienojušās par dažādiem kompensāciju un restitūciju mehānismiem.

Aprēķinu nav

Gan vietējā ebreju kopiena, gan WJRO stingri noraida atsevišķu personu Latvijā kultivēto priekšstatu, ka, izmaksājot kompensācijas, valsts uzņemtos kolektīvo vainu par tās teritorijā notikušajiem noziegumiem pret ebrejiem. Taču, kā uzsver A.Suharenko, valstij būtu jāpatur prātā, ka tās īpašumā šobrīd ir noslepkavotu personu īpašumi. Šobrīd arī tiek noraidīti jebkādi minējumi par konkrētiem aprēķiniem. "Vienīgais, kas ir minējis naudu šobrīd, ir Andris Grūtups," saka Valsts prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs, darba grupas loceklis. Pazīstamais advokāts, kurš neatbalsta īpašumu atdošanu ebrejiem, ir paziņojis, ka tagad tie pieprasa 150 miljonu. To strikti noliedz gan A.Suharenko, gan H.Bloks.

Arī darba grupa nelems par konkrētām naudas summām, uzsver M.Lazdovskis. No viņa teiktā noprotams, ka lielāka iespēja ebreju kopienai ir atgūt jau minētos 14 īpašumus. Taču kompensācijas par citām ēkām, kas piederēja holokaustā bojāgājušajiem ebrejiem, ir mazāk ticamas. M.Lazdovskis arī atgādina jau labu laiku piesaukto argumentu, ka tādas pašas prasības varētu izvirzīt citas kopienas, piemēram, lietuvieši. Latvijas amatpersonas arī uzsver, ka pēc neatkarības atjaunošanas ebreju kopiena jau ir atguvusi 63 īpašumus. "Mums ir jārod risinājums, ko ar šo problēmu darīt. Ja var esošās likumdošanas ietvaros radīt iespēju īpašumu atgūšanai, tad tas darba grupai ir jāizpēta," saka viens no tās locekļiem Gints Jegermanis, kurš Ārlietu ministrijā koordinē ar ebreju organizācijām saistītos jautājumus.

Bažas par antisemītismu

Daļa politiķu nav gatavi atbalstīt iespējamo ebreju īpašumu atdošanu vai naudas kompensāciju izmaksu. Tā TP, kuras premjera birojā savulaik tika izstrādāts kompensāciju likumprojekts un kuras Saeimas frakcija pēc tam vērsās pret šo iniciatīvu, tagad neatbalsta kompensāciju izmaksu ebreju kopienai. Vienlaikus gan TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis trešdien pēc tikšanās ar tieslietu ministru atzina, ka esošajā likumdošanā varētu runāt par restitūciju, tas ir, reliģisko īpašumu atdošanu. Tēvzemiešu pozīcijai, ka ebrejiem to īpašumi nav jāatdod, pievienojas arī par darba grupu atbildīgais ministrs Gaidis Bērziņš. Piesardzīgākas pagaidām ir ZZS un LPP/LC, kas uzskata, ka vispirms jāstrādā darba grupai un šis jautājums jāatrisina abām pusēm pieņemamā ceļā. Tikmēr Pilsoniskā savienība vēlas, lai šis jautājums tiktu risināts kopā ar kompensāciju izmaksu padomju represijās cietušajiem.

"Būtu godīgi un taisnīgi, ja ebreju reliģiskās un sabiedriskās ēkas tiktu atdotas kopienai," uzsver PCTVL pārstāvis Jakovs Pliners. Savukārt Saskaņas centra frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču dara bažīgu tas, ka šābrīža diskusijas vairo antisemītismu sabiedrībā. "Ir jāatturas no komentāriem, kamēr komisija nav beigusi darbu. Mums tas nedara godu, ka šobrīd ir mode izteikties pret ebrejiem," viņš uzsver. Tikmēr Sabiedrības citai politikai deputāts Aigars Štokenbergs, viens no iepriekšējā likumprojekta līdzautoriem, uzskata, ka vienīgā iespēja ir "pacietīgās sarunās risināt šo jautājumu".

"Eiropā nav nevienas valsts, kas būtu gatava dedzīgi risināt šo jautājumu. Tomēr sarunas ar Latvijas valdības pārstāvjiem mums ir ļāvušas cerēt, ka tā tomēr rīkosies," uzsver H.Bloks. Kā trešdien Dienai sacīja ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Larsons, valstij nebūs iespējams pilnībā aizvērt sāpīgās Otrā pasaules kara vēstures lappuses, kamēr tā nebūs atrisinājusi ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu. Citu valstu pieredze rāda, ka šādās sarunās paiet daudzi gadi. Taču lielākoties valstīm nākas piekāpties starptautiskajām ebreju organizācijām un daļu īpašumu atdot.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sddf

Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), tieslietu ministrs

Es uzskatu, ka denacionalizācijas process, kas ir veikts Latvijā, nebūtu pārskatāms. Ir ļoti svarīgi ievērot tiesiskuma un vienlīdzības principus. Jebkādi izņēmumi ir pretēji šiem principiem. Mums ir pastāvējusi kārtība, kā reliģiskās organizācijas var atgūt savus īpašumus. Jāņem vērā arī, ka Latvija nebija tā, kas izraisīja Otro pasaules karu. Mums ir jāskatās PSRS virzienā. Protams, es neizslēdzu, ka darba grupa tomēr varētu strādāt pie kāda tiesiskā regulējuma šī jautājuma risināšanai.

Arkādijs Suharenko, Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs

Latvijas valstij šodien pieder noslepkavoto ebreju īpašumi. Tas ir valsts ziņā, ko ar tiem darīt. Tā ir atdevusi visus īpašumus citām reliģiskajām kopienām. Pareizticīgajiem un katoļiem, piemēram. Ebreju kopiena visus īpašumus nav atguvusi. Mēs šobrīd norobežojamies no šī jautājuma, jo sevi pārstāvēt esam uzticējuši Pasaules Ebreju restitūcijas organizācijai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas