Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Edijs Bošs: Kāpēc ASV pretraķešu sistēmas apturēšana var būt mums izdevīga

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
gm
g
Nenjemos spriest - kas nopietnaa liimenii uzliek visai Latvijai atbildiibu par Araaja izdariibaam? Latvijas valdiiba ir izteikusi nozheelu un atvainoshanos ebrejiem Izraeelai par 2PK kara laikaa Latvijas teritorijaa notikushajaam zveeriibaam, kuraas piedaliijaas ar zinaams skaits Latvijas pilsonju. Taas tas bija, to nevar noliegt un nav ko liegties. Tas tik izdariits. Visai valstij neviens nekaadus noziegumus nekad nopietnaa liimenii nav inkrimineejis, jo Latvijas valsts tajaa laikaa bija okupeeta. Liidz ar to ne tautai, ne valstij neviens atljauju neprasiija un kur nu veel, ka tas buutu ar vinju zinju. Tas, ka atsevishkjas organizaacijas vai personas ik pa briidim naak klajaa ar dazhaadiem pazinjojumiem, taa ir vinju dariishana. No antisemiitisma kapitaalu - politisku un citaadu, meegjina izspiest daudzi. Latvijaa taads Gruutups regulaari spekulee ap sho tematu. No ebreju puses Zurofs un veel dazhi. Ja runaajam par materiaalu kompensaaciju, tad Latvijai taada valstiskaa liimenii nav prasiita. Ir bijushas pretenzijas uz bojaa gaajusho ebreju atnjemtajiem iipashumiem, bet tur bija juridiskas pretrunas. Protams, valstij nevajag patureet nozieguma upuru iipashumus, tomeer tai pashaa laikaa tos nevar arii taa vienkaarshi atdot kaadam tikai taadeelj, ka tas ir vinja tautietis. Par streelniekiem - kaadu citu reizi. Manupraat, tas nav joprojaam liidz galam izpeetiits temats. No vienas puses - vinji % bija ljoti maz no kopeejaas Sarkanaas Armijas, no otras puses - vinji bija daudzaas ljoti izshkjiriigas vai pat pavisam izshkjiriigas vietaas.
Valders
V
Es jums piekrītu. Par latviešiem un ebrejiem revolūcijā un padomju varā - viss pareizi. Tā arī bija. Un pareizi, ka ne jau visai tautai (jeb arī valstij - Latvijai, vai Izraēlai) tagad būtu par to jāuzņemas kolektīva vaina, vai atbildība. Mani cits jautājums nomoka: Kādēļ nacisma noziegumu gadījumā šis princips vairs nestrādā. Kādēļ 100+ noziedznieku (Arāja komanda) uzliek kolektīvu vainu un atbildību Latvijai par nacistu noziegumiem? Gan morālu (par ko publiski jāatvainojas), gan materiālu. Vai jūsuprāt Latvijai būtu jāatvainojas par 10 000+ sarkano strēlnieku nosargātā boļševiku režīma zverībām, par latviešiem NKVD un Gulaga apsardzē? Vai Izraēlai būtu?
gm
g
"Drīkst, ja? Bez jebkāda riska akadēmiskai karjerai? Tā, jūsuprāt, ja?" ------------------------------------------------------- ----------------------------------------------- Akaadeemiska a videe sen vairs nespriezh par tautu kolektiivaam vainaam, atbildiibaam, utt. Var diskuteet par individiem, personiibaam, kultuuraam, religijaam, veesturi, utjpr. Ja mees preciizi runaajam Izraēlas politiku Rietumkrastā, tad to jau gadiem ilgi pamatiigi kritizee taads Jimmy Carter (kaadreiz ienjeema sameeraa vadoshu poziiciju ASV). Tas tiek pienjemts kaa vinja viedoklis, kas, protams, kaadam patiik un kaadam pat ljoti nepatiik, bet kopumaa neviens tur lielu probleemu nesaskata. Ja runaajam par ebreju lomu padomju rezhiimaa, tad cilveekam, kursh paziist veesturi vajadzeetu zinaat, ka visi liideri peec Lenina bija vairaak vai mazaak izteikti antisemiiti. Stalins it iipashi. Berzhnjevs arii. Ja mees runaajam par ebreju saistiibu ar revoluuciju jeb, pareizaak sakot, komunistu apveersumu, tad vinjiem taapat kaa latvieshiem un citaam nacionaalaam minoritaateem impeerijaa bija pamatots naids pret monarhiju. Cara iereednji vinjus vajaaja diezgan pamatiigi, maigi izsakoties. Taa kaa nav briinums, ka vinji kopaa ar latvieshiem un citiem bija pavisam konkreeti ieinterseeti cara rezhiima nojaukshanaa. Kaadeelj ebreji un arii latvieshi bija daudz un ietekmiigos postenjos komunistu rezhiimaa? Pavisam vienkaarshi - vinji bija izgliitotaaki un ar daudz lielaaku pieredzi sociaalistisko, komunistisko organizaacija darba, retorikaa. XX gs saakumaa Krievijaa pashaa sociaalistu organizaacijas bija nesaliidzinaami mazaakas un vaajaakas nekaa industrializeetajaa Riigaa. Vilnjaa savukaart bija ljoti speeciigas ebreju organizaacijas, tai skaitaa - kreisaas. Taadeelj komunistu rezhiima pirmsaakumos latvieshiem, ebrejiem bija gan profesionaalas, gan ideologjiskas priekshrociibas, kas ljaava ienjemt daudzus vadoshu amatus. Kaa arii nopietna motivaacija - latvieshiem veel saapiigaa atminjaa bija 1905.gada zveeriibas, bet ebrejiem "pogromi". Ienjemot shos amatus, vinji arii paareejos darbiniekus rekruteeja no saveejiem. Tie visi ir objektiivi fakti un nav ko dziit krievu imperiaalistiem raksturiigaas sazveerestiibas teorijas.
Valders
V
Tad drīkst brīvi kritizēt Izraēlas politiku Rietumkrastā, pētīt ebreju lomu padomju režīmā, utml. kutelīgas lietas? Drīkst, ja? Bez jebkāda riska akadēmiskai karjerai? Tā, jūsuprāt, ja? Varbūt varat man parādīt kādus piemērus, kur to jel viens respektabls zinātnieks būtu darījis un nebūtu izpelnījies antisemīta birku? Kaut vienu parādiet. Ziniet, gm, jūs man atgādiniet kādu, kas aizstāv PSRS, atsaucoties uz to, ka PSRS konstitūcijā bija rakstīts tā un tā. Un tāpēc dzīvē arī viss tā bija :)
gm
g
Meli ir sekojoshaa: "citiem vārdiem ebreju kopienas lielā ietekme mani personīgi apdraud tādā veidā, ka es nevaru publiski, minot savu vārdu, paust brīvi savas domas" Neviens Juusu droshiibu neapdraudees liidz tam briidim kameer taa nebuus naida kurinaashana un apmeloshana.
gm
g
Te dereetu atziimee, ka krievu draudi izvietot rakjetes Kaliningradaa bija pilniigs blefs. Labi informeeti avoti par taam rakjeteem jau dec '08 zinaaja teikt sekojosho ... Военная необходимость размещения «Искандера» в Калининградском анклаве не просматривается. До чешского района ПРО он не дотягивает, до польского же, если и долетает, то на пределе. 20-30 минут подлетного времени – это многовато. Не говоря уже о том, что сценарий применения ракет пока проглядывается лишь один: упреждающий удар по американским объектам ПРО в Восточной Европе, синхронно с запуском МБР. Но комплекс «Искандер» – оружие обычной войны и прифронтовой полосы, мало подходящее для решения стратегических задач. На Калининградском пятачке поманеврировать ему не дадут и быстро уничтожат.
Janis II
J
Manas domas ari ir ka apstadinot pretrakesu aizsardzibas planu Polija un Cehija ASV gatavojas kaut kam nopietnakam kur vajadzetu Krievijas vismaz klusejosu atbalstu, tie Irani ar savu grabstisanos gar atomkluba durvim nevienam nepatik, it seviski ja Irani saka ka Izraela ir janoslauka no zemes virsas, tos Iranus ir jaapstadina kamer nav par velu, Hitleru sava laika Eiropa un ASV noguleja attapas tikai tad kad puse zemeslodes bija liesmas..
Lauku Gurkis
L
Reiterējot pēdējo punktu, vajag vairāk strādāt ar valstīm, ar kurām mums patiešām ir kopīgas un konkrētas ilgtermiņa intereses. LT/EE/FI/SE/NO/DK/PL. Franči, vācieši vai itāļi diezvai kaut kādā brīdī būs gatavi sūtīt savus kareivjus uz mazpazīstamo 'jauno Eiropu'. Vismaz paredzamā nākotnē ne. Mēs lieliski redzējām, kā Francija aizstāvēja Poliju sākoties Otrajam pasaules karam. Pieteica karu (droši vien uz smaržīga papīra), izdemolēja vienu robežkontroles punktu un iebrauca nelielā Rietumvācijas pilsētiņā nesastopot nekādu īpašu pretestību. Iedzēra pa rīslinga glāzei un devās atpakaļ, kaut arī militāri varēja izdarīt daudz vairāk. Baidījās.
Lauku Gurkis
L
Manuprāt, pašreizējie ieguvumi, ja tādi vispār ir, pašlaik ir neskaidri. Pretraķešu vairogs CZ/PL, protams, Latvijas drošībai bija mazsvarīgs. Polijai un Čehijai ASV bāžu esamība samazina nelielos riskus no Krievijas teritoriālās ekspansijas vai Vācijas revanšisma riska (Sudetenlande, Polijas Rietumu pilsētas daudzi uzskata par vācu zemēm). Mums no šīm bāzēm PL/CZ praktiska labuma nav. Ne militāri, ne stratēģiski. Mēs šā vai tā esam ģeogrāfiski nodalīti no Eiropas ar mazo Suvalku robežpārejas punktu. Bez tam, ievērojama daļa LV/EE slāvu imigrantu kopienas jebkurā brīdī var kļūt par piekto kolonnu. ASV/NATO karabāzes LV/LT/EE, savukārt būtu kritiski svarīgas mums, taču faktiski neaizsargājamas konfliktā ar vienīgo poteneciālo pretinieku.. Līdz ar to rodas jautājums: kāds tieši drošības risinājums no praktiski iespējamajiem ir mūsu prioritāte(s)? Varianti ir vairāki. A. Diplomātiskā fronte. Piem. aktīvi veicināt NATO/ES ekspansiju uz Austrumiem atbīdot 'frontes līniju' pa piem. Baltkrievijas un Ukrainas Austrumu robežām. Šādi vingrinājumi kā reizi ir diplomātu uzdevums. Aktīvi, praktiski (ar darbiem nevis vārdiem) to Krievijas politiskā spektra daļu, kas noliedz/pretojās Krievzemē popularitāti gūstošajai impērisma/nacionālisma/autoritārisma ideoloģijai. B. Atmest ar roku naivajam starptautiskās drošības struktūru romantismam un gatavot pašiem savus 100-150k praktiski apmācītus zemessardzes rezervistus, izdalīt tiem mājās ieročus. Ieročus mājās jāizdala savlaicīgi, lai uzbrucējam nav šaubu, par militāru pretošanos. Tas konflikta gadījumā nodrošinās ilglaicīgu, asiņainu, grūti uzvaramu pilsētu karu (urban warfare). Šāda kara iespējamībai pašai par sevi būtu jābūt pietiekamam motivatoram uzbrucējam karā neisaistīties. Līdzīga militārā doktrīna pastāv Somijā un tiek īstenota arī Igaunijā. C. Veidot aktīvāku militāro sadarbību ar mūsu kaimiņzemēm. Somija, Zviedrija, Dānija, Polija + LT/EE/LV militāri ir savi 30-40% no Krievijas militārā potenciāla. Ar pie pārspēka 1:2, 1:3 vēljoprojām var diezgan normāli aizsargāties. Ziemeļvalstīm un mums draudi ir visnotaļ līdzīgi, tādēļ arī vajag aktīvāk veidot praktiskus risinājumus (daudz vairāk kā kopīgu ES ātrās reaģēšanas bataljonu izveidi). Krievija ir neparedzama, tādēļ cerēt vajag uz labāko, taču gatavoties visam.
Valders
V
Nesapratu. Kas tieši no mana citāta ir meli, jūsuprāt?
gm
g
"Tikšanās ar ebreju kopienu, jeb citiem vārdiem ebreju kopienas lielā ietekme mani personīgi apdraud tādā veidā, ka es nevaru publiski, minot savu vārdu, paust brīvi savas domas." ---------------------------------------------------- ---- Ko nu melo. Advokaats Gruutups un veel dazhi ik pa briidim publiski piesauc ebrejus, kaa vispasaules probleemu un kaa bija miljonaari, taa bija. Tam pasham Iraanas prezidentam Ahmadinejadam ebreju teema ir vajadziiga, lai vinjsh vareetu kaut kaadaa veidaa notureeties araabu pasaulee, kur kopumaa uz Iraanu skataas, maigi izsakoties, aizdomiigi. Labi - es zinu shii ir laika teereeshana. Cilveeks, kursh ienjeemis galvaa murgus par ebreju sazveerestiibu savas domas nekad nemainiis. Normaalam latvietim nav nekaada pamata domaat, ka vinjsh ir vajaaks vai stulbaaks par kaadu citu tautu.
Valders
V
>Liela ietekme un kontrole par pasauli tomēr nav viens un tas pats, nepiekritīsiet? --- Piekritīšu. Bet vai tad kāds saka, ka ebreji kontrolē VISU pasauli? Pieņemu, runa ir par Rietumu pasauli, uz kuru ārkārtīgi liela ietekme ir ebreju organizācijām. Par to jau liekas Ahmedi Inadžads (un es) runāju, un Zatlers ar savu tikšanos apstiprina. >jūs arī neatbildējat - kādā veidā ttikšanās ar ēbreju kopienu apdraud personīgi jūs vai kaitē Latvijas valstij? ---- Sekojošā: Tikšanās ar ebreju kopienu, jeb citiem vārdiem ebreju kopienas lielā ietekme mani personīgi apdraud tādā veidā, ka es nevaru publiski, minot savu vārdu, paust brīvi savas domas [piemēram par Tuvo Austrumu konfliktu, par WW2 vēsturi, utml.], neriskējot ar savu karjeru.
gm
g
"Un vispār, kaut kā neticas, ka FSB korporācija, kas stāv aiz Putina, tā vienkārši ļaus īstenot Krievijā kādas pārmaiņas" ----------------------------------------------- ------------------ Atceries, ka Putins shajaa korporaacijaa ir iznirelis,otrshkjiriigs spiegs, kuru taalaak par VDR nepalaida. Pat vaacu valodaa bez briesmiiga akcenta nespeeja runaat. 1991.gada augusta puchs pa daljai izgaazaas, jo liela dalja chekistu to neatbalstiija un pat saboteeja. Tomeer shobriid pats galvenais ir tas, ka Putina elastiibas truukuma deelj daudzi no shiis pashas korporaacijas ciesh lielus zaudeejumus no taas pashas bagaatiibas, kuru saruupeeja peec 1991.gada un peec tam niknaas, zemtepikju ciinjaas peec Putina naakshanas pie varas. Taapeec jau Putins taa censhas tureeties pie varas, piegriezh visas skruuves, jo juut sho neapmierinaatiibu. Medvedeva retorikaa taa uzreiz nekaadas jaunas notis nebuus, jo vinjam ir jaareekjinaas ar sabiedriibas noskanjojumu, kas ir taads kaads tas ir. Iekshpolitiski vinjam jaareekjinaas ar pavisam citu uzvediibas modeli nekaa tas buutu sagaidaams no rietumnieka viedoklja.
Olga
O
Ne sākuma, ne beigu? Kāpēc raksta? Ko grib pateikt? Tikai to, ka studē Kembridžā? Visādi citādi salasītas vispārzināmas lietas no aktuālās starptautiskās politikas. Nu labi, ka vismaz kāds apkopo, protams.
dzeris - Valdrs
d
Liela ietekme un kontrole par pasauli tomēr nav viens un tas pats, nepiekritīsiet? Bet, jūs arī neatbildējat - kādā veidā ttikšanās ar ēbreju kopienu apdraud personīgi jūs vai kaitē Latvijas valstij?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas