Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eiro Degļu ciemā

Valsts centrālos medijus vakar sasniedza ziņa, ka Daugavpils novada Višķu pagastā tiek likvidēts Degļu ciems. Ciemā vairs nav nevienas apdzīvotas ēkas. Tā pēdējā iemītniece mirusi 2009. gadā. Iepriekšējās tautas skaitīšanas laikā 2000. gadā Latvijā saskaitīja 2,38 miljonus, 2011. gada tautas skaitīšanas provizoriskais rezultāts ir 1,9 miljoni iedzīvotāju, starpība ir 438 tūkstoši cilvēku.

Latvijas iedzīvotāju skaita samazināšanās nav notikusi pati par sevi. Tā ir noteiktu politisku un ekonomisku lēmumu rezultāts, kuru dēļ cilvēki izvēlas pamest Latviju. Demogrāfiskā situācija ir kļuvusi tik traģiska, ka jebkurš svarīgākais ekonomiskais un politiskais lēmums ir jāskata demogrāfijas kontekstā. Ir jāuzdod jautājums - vai tas sekmēs cilvēku palikšanu Latvijā vai liks cilvēkiem aizbraukt.

Demogrāfijas kontekstā ir jāvērtē svarīgākais lēmums, kam šodien tiek pakļauti citi lēmumi Latvijas politikā un ekonomikā, pakļautas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tas ir lēmums par eiro ieviešanu 2014. gadā.

Latvijas Bankas vadītājs arī vakar mums publiski atgādināja, ka lēmums par eiro ieviešanu ir pats svarīgākais lēmums Latvijas ekonomikā, mūsu krustceles.

Ilmārs Rimšēvičs pārliecinoši parādīja, cik naudas Latvija pārmaksās parāda procentos, ja tā neies pa noteikto taku, kuras galamērķis ir eiro, bet solis pa labi, solis pa kreisi ir pārkāpums, ko soda modrās kredītreitingu aģentūras. Kredītreitingi nav abstrakcija, uzsver Latvijas Bankas galva. Nav gan, ar kredītreitingiem soda par atkāpšanos no kādas noteiktas politikas. Politikas kādās noteiktās interesēs.

Eiro ieviešana ir svarīga banku sektoram. Banku rūpes vienmēr ir stabilitāte, bet šodien lielāko nestabilitāti no banku viedokļa rada Latvijas lats. Pareizāk sakot, Latvijas iedzīvotāju ienākumi latos, ja kredīti ņemti eiro. Kamēr pastāv lats, pastāv lata devalvācijas iespēja. Tā ir lielākā sirdssāpe bankām, kuras ļoti grib, lai Latvijas iedzīvotāji ir spējīgi pildīt savas saistības pret tām.

Par bankām skaidrs. Tomēr svarīgākais jautājums ir cits - kā viss ekonomisko lēmumu komplekss, kas vajadzīgs, lai ieviestu eiro, ietekmēs Latviju kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas