Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti: Dombrovska valdība kristu nevis budžeta, bet gan aizkulišu vienošanās dēļ

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības krišanas iemesls būtu nevis strīdi par nākamā gada budžetu, bet gan kādas panāktās vienošanās politiskās elites aizkulisēs, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.

Politologs Ivars Ijabs sacīja, ka pašreizējās valdības stabilitāte ir atkarīga no iespējas aizkulisēs panākt vienošanos par citu alternatīvu. Taču šādā gadījumā ir nepieciešams sagatavot sabiedrisko domu valdības maiņai, kā arī potenciālajiem izpildvaras gāzējiem jāspēj sameklēt citu, vieglāk ietekmējamu premjera amata kandidātu.

Pēc eksperta domām, lai gan sociālais fons sabiedrības noskaņošanai par nepieciešamību mainīt valdību tuvākajos divos trīs mēnešos būs ļoti pateicīgs, tomēr valdības gāšana var izraisīt Valsts prezidenta Valda Zatlera neapmierinātību, kā arī sagādāt problēmas ar nākamā premjera izvēli.

Politologs uzskata, ka Dombrovska valdības iespējamā krišana nav tuvākā mēneša dienas kārtībā.

Savukārt sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka domā, ka gan valdības stabilitāte, gan budžeta pieņemšanas iespējas ir atkarīgas tikai no viena faktora - Tautas partijas (TP) priekšvēlēšanu stratēģijas nākamā gada vēlēšanām.

"Ja kāda partija gāzīs Dombrovska valdību, tad tā būs TP. Skaidrs, ka tai ir jādomā par to, kā uzlabot savus popularitātes reitingus, kas jau ilgāku laiku ir nostabilizējušies zem 5%," sacīja eksperte, norādot, ka iemesli šādai rīcībai var būt diametrāli pretēji, proti, nokļūšana valdības vadībā vai darbs opozīcijā. Tas atkarīgs no aprēķiniem, kura taktika dos vislielākās iespējas atgūt popularitāti.

Kažoka norādīja, ka "taktiski budžeta pieņemšana ir izdevīgs brīdis valdības maiņai, it sevišķi tādēļ, ka starptautiskie aizdevumi ir jau saņemti un nākamo valsts izdevumu griezumu kontekstā ir vienkārši izdomāt "cildenus" aizbildinājumus".

Vienlaikus pētniece uzskata, ka Dombrovska valdību glābj tas, ka arī nākamajām valdībām būtu jāpieņem nepopulāri lēmumi, turklāt no politiskās loģikas viedokļa atstāt opozīcijā visas tās partijas, kas uz nākamajām vēlēšanām startēs konsolidētajā apvienībā, būtu neracionāli, jo, visticamāk, vairotu jaunās apvienības popularitāti.

LETA jau ziņoja, ka pats Dombrovskis uzskata: lai gan vēl ir gaidāmas smagas diskusijas, nākamā gada budžets rudenī tiks apstiprināts. Viņš gan atzīst, ka budžeta veidošanas process ir smagnējs, īpaši izceļot TP, kura par visiem jautājumiem ceļot iebildumus, bet publiskajā telpā sūdzoties, ka process neejot uz priekšu.

"Mana prognoze ir, ka budžets tiks pieņemts. Jo arī tiem, kas sačukstas, ka oktobrī vai novembrī gaidāmas izmaiņas, šis budžets arī ir vajadzīgs," sacīja Dombrovskis.

Savukārt TP aicinājusi Dombrovski pārtraukt vainot koalīcijas partnerus un pašam aktivizēt darbu pie nākamā gada budžeta izstrādes.

Partijas priekšsēdētājs tieslietu ministrs Mareks Segliņš pārmet Dombrovskim melu izplatīšanu par it kā destruktīvu rīcību valsts budžeta veidošanas procesā.

TP uzskata, ka 2010.gada valsts budžeta projekts Saeimā jāiesniedz likumā noteiktajā termiņā, proti, līdz 1.oktobrim, taču, ņemot vērā Ministru prezidenta pārmetumus un paša premjera lūgumu, Segliņš lūgs TP valdi un frakciju mainīt pieņemto lēmumu un atbalstīt nākamā gada budžeta projekta iesniegšanas Saeimā atlikšanu līdz 1.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas