Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Eksperts: Par imigrantiem nedraudzīgu vidi maksāsim ar ekonomiku

Attieksme pret imigrantiem bijusi konservatīva. Savā laikā tas ir bijis pareizi, tomēr, tā turpinot ilgtermiņā, maksāsim ar savu ekonomiku, uzskata Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izpilddirektors Andis Kudors. “Mēs nevarēsim izvairīties no imigrācijas, tādēļ tā jākontrolē un jānosaka mums vēlamie cilvēki,” saka deputāts Artis Pabriks (SCP), konkrētus vēlamos imigrantus gan neminot.

Politiskās partijas pirms vēlēšanām nevēlējās iet "pašnāvības ceļu" un apspriest migrācijas politiku, aģentūrai LETA teic Eiropas migrācijas tīkla Latvijas kontaktpunkta eksperte Ilze Siliņa-Osmane. Viņasprāt, par šiem jautājumiem valdības un politiskās elites līmenī nepieciešams diskutēt, jo tas ir nozīmīgs faktors valsts ilgtspējīgai attīstībai.Ar katru gadu migrācijas jautājumi valdības programmās gūstot arvien mazāku ievērību. “Uzņēmēji skatīsies uz NVS valstīm, kurās runā krieviski. Tomēr ir cerība, ka viņi, atšķirībā no padomju gados iebraukušajiem, sapratīs - esam atbraukuši ciemos un vajag asimilēties,” teic A.Kudors. “Cilvēkiem ar slāvu valodas zināšanām ir vieglāks sākums Latvijā,” saka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs. “Mums imigrantiem būtu uzreiz jāpasaka, kas viņus šeit sagaida. Piemēram, japaredz konkrēti kursi, kur pasniedz valsts valodu un konstitūciju,” saka A.Pabriks. Esot jānorāda konkrētas imigrantu grupas, kādas Latvijā būtu nepieciešamas. Tāpat jānosaka, no kuriem drošības vārdā vajadzētu izvairīties. “Bet tas ir individuāls jautājums. Nedrīkst pateikt, ka neņemsim nevienu no Indijas,” saka A.Pabriks. Pašlaik Latvijā vide iebraucējiem nav labvēlīga, tomēr, ekonomikai attīstoties, būs vajadzīgs darbaspēks, uzskata A.Kudors. “Ja vide nebūs labvēlīga, maksāsim ar savu ekonomiku,” saka APPC izpilddirektors. Tomēr viņš uzsver, ka, integrējot iebraucējus, ir svarīgi atcerēties par latviešu identitāti, kas var tikt apdraudēta.Īstermiņa imigrācijas politika iebraucējiem esot pozitīvāka nekā citās valstīs, norāda PMLP pārstāvis. “Lai pieteiktos uzturēšanās atļaujai, iespējams norādīt trīsdesmit iemeslus. Saņemt to var trīsdesmit dienu laikā, īpašos gadījumos pat – piecu,” teic A.Rjabcevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas