Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Eksprezidente par (AŠ)2: 0+0=0

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, lūgta komentēt Andra Šķēles un Aināra Šlesera apvienību, _Dienai _norādīja: "Komentārs tikai par formulām: matemātiski 2 vienības saskaitot, iznāk summa, nevis kvadrāts. Un 0+0=0."

Polittehnologs savulaik ar Tautas partijas līderi Andri Šķēli saistītais Jurģis Liepnieks uzskata, ka TP apvienošanās ar LPP/LC faktiski ir TP pievienošanās LPP/LC un klaja TP atzīšana, ka tā vairs nav spējīga piedāvāt nekādu nopietnu politisku programmu un saturu.

“Tā ir Šķēles kapitulācija Šlesera priekšā un cerība, ka ar mārketinga pekstiņiem par buldozeriem un raķetēm izdosies iegūt vismaz dažas vietiņas Saeimā,” vērtēja J. Liepnieks. Viņa skatījumā jaunā apvienība pagaidām tiek būvēta tikai uz mārketinga paņēmieniem, taču politikā tas nevarot sniegt ilgtermiņa panākumus, jo politikā nevar būt tikai saukļi, bet ir nepieciešams saturisks piedāvājums. J. Liepnieks arī apšauba, ka Šķēles un Šlesera apvienībai izdosies iegūt kaut cik būtisku ietekmi nākamajā Saeimā un mārketinga metodes, kuras Šlesers ir izmantojis iepriekšējā priekšvēlēšanu kampaņā, šoreiz varot arī nedot rezultātu.

«Kāds rezultāts var būt, saliekot kopā vienu politiķi, kas mētājas ar saviem solījumiem, un otru, kam ir kombinatora daba?» tā savukārt taujā Sabiedrības par atklātību Delna padomes locekle Inese Voika. Viņasprāt, kombinācija (AŠ)2 ir līdzīga kā kāpinot kvadrātā ciparu, kas ir mazāks par viens, jo kāpinot tas kļūst vēl mazāks kā bija (piemēram, 0,1 kvadrātā ir 0,01).  «Viņu abu politika ir bankrotējusi. Domāju, ka arī vēlēšanu rezultāts to atspoguļos, jo viņiem abiem ir savi vēlētāji, bet šī ir kombinācija, kur katrs paspilgtina otra mīnusus,» uzskata I.Voika.

Žurnālists Māris Zanders ir skeptisks pret lozungu (AŠ)2, ar ko tiek pieteikta LPP/LC un Tautas partijas līderu Aināra Šlesera un Andra Šķēles kopdarbība, jo tas šķietot nenopietni.

«Neesmu reklāmas speciālists, bet, ja galvenais ir panākt, lai cilvēki par to runātu, pat ja tā ir apsmiešana, lai viņi dara tā. Man gan liekas, ka tas nav veiksmīgi,» saka M.Zanders. Viņš nenoliedz, ka politika būtu jāveido atraktīva, tomēr «šķiet, ka cilvēki sagaida nopietnību». Nākot klajā nevis ar konkrētu piedāvājumu, bet ar šādu formulu, A.Šlesers un A.Šķēle riskē izskatīties nenopietni, jo politika nav telekomunikāciju nozare, saka M.Zanders, tā velkot paralēles ar slaveno meteorīta kampaņu.

«Skaidrs, ka tas ir mēģinājums pievērst uzmanību,» lozungu (AŠ)2 vērtē sociologs Aigars Freimanis, taču no divu iniciāļu sakombinēšanas vien neesot nosakāms — (AŠ)2 būs veiksmes vai neveiksmes formula. Esot svarīgi redzēt turpmāko kampaņas attīstības procesu — kā politiskie spēki saplūdīs, ko solīs vēlētājiem. A.Freimanis pieļauj, ka, visticamāk, TP un LPP/LC kopīgais piedāvājums būs sakombinēts ar jaunveidoto uzņēmēju kustību, taču apvienības negludais tapšanas process var būt izskaidrojams arī ar to, ka tas piesaista lielāku uzmanību.

Kopumā LPP/LC un TP kopīga startēšana vēlēšanās ir viens no gadījumiem, kad tas varētu attaisnoties, jo iepriekš starp abām partijām bijusi asa konkurence un, nestartējot kopā, tās konkurētu arī šogad, tādējādi samazinot izredzes gan vienai, gan otrai. Turklāt pēdējos gados ļoti palielinājusies A.Šlesera tēla komponente LPP/LC kopējā tēlā — ja tā sāka kā mācītāju partija ar vairākām personām priekšplānā, tad pēdējās pašvaldību vēlēšanās faktiski bija redzams tikai A.Šlesers. A.Freimanis uzskata, ka tādējādi A.Šlesera tēla īpatsvars LPP/LC tēlā sasniedzis maksimumu, tāpēc kopēja saraksta veidošana ar TP veidotu partijai «jaunu dimensiju», kas ir nepieciešama gan vieniem, gan otriem.  

LU doktorants un portāla politika.lv galvenais redaktors Dmitrijs Petrenko pieļauj iespēju, ka ar apzīmējumu (AŠ)2 gribēts paironizēt par tiem, kas abiem partiju līderiem jau iepriekš piedēvējuši apzīmējumu AŠ. «Tagad viņi ielikuši kvadrātā – lūdzu, jums būs vēl vairāk AŠ. Tā es to varētu traktēt,» saka D.Petrenko.

Viņš norāda, ka cilvēkiem patīk īsi nosaukumi, piemēram, tautas valodā ļoti labi iegājis apzīmējums VVF, kas veltīts eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai. Tomēr (AŠ)2 no tā atšķiras ar to, ka tas ir pašu iniciēts gājiens - arī līdz šim (AŠ)2 bijis izmantots žurnālistu aprindās, taču plašāk arī līdz šim neesot bijis lietots. Raugoties no politiskā mārketinga viedokļa, pēc D.Petrenko domām, abiem AŠ ir labas cerības sasniegt to elektorāta daļu, kas ir "politiski nihilistiski" noskaņota. 

Diena jau rakstīja, ka šodien preses konferencē abu partiju līderi plāno nākt klajā arī ar piecu punktu plānu, kurā būtu iezīmēts abu kopīgais redzējums par valsts ekonomisko attīstību. Arī tas M.Zanderam nešķiet pārāk nopietni, jo «Latvijas problēmas nevar ielikt piecos punktos», līdz ar to esot sagaidāms, ka pagaidām abu kopīgajā piedāvājumā nebūs lielas konkrētības.

(papildināta ar Vairas Vīķes-Freibergas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas