Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Elektronisko mediju likumprojekts izraisa dzērienu ražotāju un TV vadītāju protestu

Saeima ceturtdien, 15.aprīlī, otrajā lasījumā skatīs Elektronisko mediju likumprojektu, kuram iesniegti vairāk nekā 350 priekšlikumi, informē Saeimas preses centrs. Jezgu par šo likumprojektu trešdien sacēluši dzērienu ražotāji un arī televīziju pārstāvji, kuriem netīk alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežošana.

Latvijas alus ražotājiem atklātajā vēstulē Saeimas deputātiem pievienojušies arī sporta, reklāmas, mediju un pārtikas nozares pārstāvji, kuri aicina deputātus noraidīt likumprojektā iestrādāto alus un vīna reklāmu aizliegumu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos laikā no plkst. 22 līdz 7.

Aicinājumu Saeimas deputātiem parakstījuši a/s Aldaris valdes priekšsēdētāja Ināra Šure, a/s Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere, hokeja kluba Dinamo Rīga ģenerāldirektors Zigmārs Priede, Latvijas Raidorganizāciju asociācija izpilddirektore Gunta Līdaka, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, TV3 Latvia ģenerāldirektore Baiba Zūzena un citi.

Patlaban alus un vīna reklāma ir atļauta visu diennakti, taču otrajam lasījumam sagatavotā likumprojekta redakcija paredz, ka turpmāk šos alkoholiskos dzērienus drīkstēs reklamēt tikai no plkst. 22 līdz 7.

Jau ziņots, ka jauns likums nepieciešams, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām un Eiropas Savienības prasībām.

Atbildīgā komisija vienojās, ka likuma uzdevums būs veicināt sabiedrības integrāciju un sekmēt latviešu valodas kā Latvijas valsts valodas saglabāšanu un lietošanu. Vienlaikus tiek paredzētas tiesības medijos lietot arī mazākumtautību un citas valodas, norāda likumprojekta autori.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk Latvijas medijos demonstrējamās filmas jāieskaņo, jādublē vai tām jānodrošina subtitri valsts valodā. Šie nosacījumi neattieksies uz retranslāciju, kā arī tām filmām, kuru
mērķauditorija ir Latvijas mazākumtautību pirmsskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērni vai kuras izplata satelīttelevīzijā un kuru mērķauditorijai nav Latvijas iedzīvotāji.

Televīzijas raidījumiem svešvalodās būs jānodrošina subtitri latviešu valodā. Šī prasība neattieksies uz tiešās pārraides, ziņu un valodas mācību raidījumiem, kā arī retranslāciju un satelīttelevīzijā izplatītajām programmām, kuru mērķauditorija nav Latvijas iedzīvotāji. Savukārt sabiedriskās televīzijas svešvalodās veidotajos un izplatītājos ziņu raidījumos būs jānodrošina ziņu kopsavilkums valsts valodā slīdošā lentē, paredz likumprojektam iesniegtie priekšlikumi.

Lai veicinātu sabiedrības līdzdalību plašsaziņas līdzekļu attīstības jautājumos, jaunajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu uzraudzības padomē tiks izveidota sabiedriskā konsultatīvā padome. Tāpat deputāti lems par jaunu sabiedriskā pasūtījuma jēdzienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ATKLĀTĀ VĒSTULE

Atklāto vēstuli Saeimas deputātiem lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas