Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ēlertes mērķis - atdot Rīgu Latvijai

Vienotības nominētās Rīgas mēra amata kandidātes Sarmītes Ēlertes galvenais uzdevums būšot «Rīgu atdot atpakaļ Latvijai».

Tāpēc jau tuvākajā laikā viņa vēlas tikties ar Reformu partijas priekšsēdētāju Valdi Zatleru un Visu Latvijai!-TB/LNNK saraksta līderi Rīgas domes vēlēšanās Baibu Broku, lai sāktu sarunas par to, kā šo mērķi labējās partijas kopā varētu sasniegt. S. Ēlerte pirmdien pēc izvirzīšanas sacīja, ka neesot zaudējusi cerību pārliecināt Reformu partiju startēt vēlēšanās ar kopīgu sarakstu, kam V. Zatlers pagaidām neatsaucas, jo Reformu partija (RP) lēmumu kandidēt atsevišķi jau ir pieņēmusi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) par S. Ēlertes izvirzīšanu pauda prieku, un viņa attieksme esot «maksimāli pozitīva». Uz vaicāto, vai viņu nebaida S. Ēlertes kritiskā attieksme pret pašvaldības darbu, par ko viņa noteikti runās kampaņā, kā arī norāde uz nepieciešamību atdot galvaspilsētu atpakaļ Latvijai, N. Ušakovs atbildēja: «Mums nav ko baidīties. Mēs esam gandarīti, ka tik spilgta personība ir gatava pastrādāt rīdzinieku labā.» N. Ušakovs uzskata, ka līdz ar S. Ēlertes iesaistīšanos vēlēšanu cīņās, «tās kļūs interesantākas un jautrākas».

Gandarījums izskanēja arī Vienotības tuvāko sabiedroto VL-TB/LNNK saraksta līderes B. Brokas balsī, tikai atšķirībā no N. Ušakova viņa to sacīja bez ironijas. Jau pirms Vienotības valdes paziņojuma, kad vēl bija zināms tikai tas, ka S. Ēlerti ir izvirzījusi Rīgas nodaļa, B. Broka sacīja, ka vēlēsies ar S. Ēlerti tikties, jo visām valdības partijām ir jāsāk sarunas «par vienotu redzējumu, kā atgūt Rīgas atslēgas un varu». RP mēra kandidāts vēl nav zināms, par ko Rīgas nodaļa lems 15. decembrī. Viens no visvairāk apspriestajiem pretendentiem ir ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc Vienotība vēlas pārliecināt RP startēt kopā, jo šī ministra ievēlēšana domē var destabilizēt valdības darbu - partneri var izteikt pretenzijas uz ekonomikas ministra amatu ar argumentu, ka RP ir neproporcionāli daudz posteņu valdībā. RP ar atsevišķu sarakstu var mazināt Vienotības skaitlisko ietekmi domē. Taču, ja RP tajā neiekļūst, tā pasliktina labējo partiju situāciju, jo šo partiju vēlētāju balsis aiziet zudumā un tad uzlabosiesSaskaņas centra pozīcijas. V. Zatlers Dienai sacīja, ka partija ar jau pieņemta lēmuma pārskatīšanu nesteigsies, taču S. Ēlertes viedokli uzklausīs. Viņš ir pārliecināts, ka RP iekļūs Rīgas domē. «Sabiedrotos meklē vājie, lai uzsēstos kādam uz astes. Andrim Amerikam bija bezizejas situācija, tāpēc viņš iet kopā ar Ušakovu. Mēs neesam vāji,» teica V. Zatlers un norādīja, ka katrai partijai ir savs elektorāts.

S. Ēlerte bija laikraksta Diena galvenā redaktore, tagad viņa ir premjera padomniece, bet pirms tam bija kultūras ministre, kas ir viens no iemesliem šai izvēlei, jo 2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Vienotība vēlas pieteikt vēlēšanās komandu ar spēcīgu līderi, lai mainītu Aināra Šlesera un Nila Ušakova ieviesto pieeju, ka vēlēšanas ir mēru sacensība, uzsvēra Vienotības līdere S. Āboltiņa. Premjeram Valdim Dombrovskim svarīgi, lai Rīgas pašvaldībā tiktu īstenota finansiāli atbildīga politika, «nedzīvojot pāri līdzekļiem». Valstij un Rīgas domei jāstrādā kopā, uzsvēra V. Dombrovskis, kurš paļaujas uz S. Ēlerti kā kompetentu, pieredzējušu kolēģi, kas spēj saglabāt stingru stāju. «Rīgai tagad ir vajadzīgs cilvēks ar tādu krampi, kāds ir Sarmītei - viņa ir moderni domājoša, izteikta cīnītāja ar spēcīgu nacionālo stāju,» sacīja viņas kolēģe Lolita Čigāne.

No ZZS uz Rīgas domi tiks pieteikti divi saraksti - Latvijas Zemnieku savienība un Latvijas Zaļā partija startēs katra atsevišķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas