Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ERAB, visticamāk, "Parex" ieguldīs līdz 100 miljoniem eiro

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), visticamāk, piedalīsies valsts pārņemtā Parex kapitālā, kļūstot par mazākuma akcionāru un bankā ieguldot līdz 100 miljoniem eiro (aptuveni 70 miljonu latu). Kā pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) atzina ERAB viceprezidents Varels Frīmans (Varel Freeman), ERAB direktoru valde galīgo lēmumu varētu pieņemt 2-4 nedēļu laikā.

No Frīmana teiktā varēja secināt, ka neformāli zaļā gaisma ERAB ieiešanai Parex kapitālā jau ir dota, taču jāpieņem vēl virkne dažādu lēmumu, lai tas oficiāli stātos spēkā. "Kad galīgais lēmums būs pieņemts, mēs par to paziņosim," teica V. Frīmans. Precizēt, cik daudz Parex akciju ERAB iegādāsies, viņš vēl nebija gatavs, jo tas esot atkarīgs no bankas gada pārskata rezultātiem un sarunām.

V. Frīmans atzina, ka, kļūstot par Parex akcionāru un līdzīpašnieku, ERAB piedāvās bankas darbības atjaunošanas stratēģiju, lai Parex atkal kļūtu par stipru, likvīdu un konkurētspējīgu finanšu institūciju. Viņš uzsvēra, ka izmaiņas Parex valdes sastāvā ERAB nerosinās, jo tā bauda augstu uzticību. Visticamāk, ERAB pārstāvji darbosies bankas padomē.

Viņš arī atzina, ka ERAB varētu izskatīt arī citas investīcijas Latvijas ekonomikā; tai notiek sarunas arī ar citām bankām. "Parex nav monopols sarunām ar ERAB, mēs esam atvērti arī citiem," norādīja V. Frīmans. Viens no ERAB palīdzības veidiem ir vai nu tieši ieguldījumi uzņēmējsabiedrību kapitālā vai arī kredītresursu pieejamības nodrošināšana bankām un citām institūcijām. Naudas apmērs, ko ERAB varētu novirzīt Latvijais ekonomikas palīdzības no līdzekļiem, kas atvēlēta Austrumeiropas ekonomikas atveseļošanai, varētu būt ap 200 miljoni eiro (aptuveni 140 miljoni latu). Viņš gan pieļāva, ka summa var mainīties atkarībā no vajadzībām.

Parex bankas prezidents Nils Melngailis pēc sarunām pauda gandarījumu par gaidāmo ERAB līdzdalību bankas kapitālā. "Tas ir pozitīvs signāls," teica N. Melngailis. ERAB ir liela pieredze grūtībās nonākušu banku stabilizēšanā un darbības atjaunošanā. Līdz šim ERAB piedalījusies jau divu banku glābšanā - Latvijas Unibanka (tagad SEB) deviņdesmito gadu otrajā pusē, kā arī Rīgas Komercbanka (tagad DnB NORD)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Parex soli līdz pusmiljarda parāda nokārtošanai     


Dombrovskis ar ERAB pārrunās līdzdalību Parex

Latvija var saņemt palīdzību arī no attīstības bankām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas