Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ES komisāra izvēli atliek

Valdību veidojošās koalīcijas partijas šonedēļ tomēr vēl neapspriedīs Eiropas Savienības komisāra amata kandidātu. To _Dienai _apstiprināja premjera Valda Dombrovska (JL) pārstāve Līga Krapāne. Lēmums atlikt komisāra izvirzīšanu pieņemts, jo pašreizējam Eiropas Komsijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozo pagaidām nav izdevies iegūt vairākuma parlamentāriešu atbalstu pārvēlēšanai amatā un tāpēc neformālais darbs jaunā komisāru sastāva meklēšanā ir ieildzis.

Iepriekš tika vēstīts, ka pirmdienas koalīcijas padomes sēdē vai otrdien valdībā varētu tikt apspriesti komisāru amata kandidāti. TP ir oficiāli izvirzījusi ārlietu ministru Māri Riekstiņu. Pagājušajā nedēļā V.Dombrovskis paziņoja, ka JL virzīs partijas vadītāju Solvitu Āboltiņu. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas pirmdien viņa tiks oficiāli izvirzīta kā kandidāte arī partijas valdības sēdē. Kā iespējamā kandidāte, ja neizdotos vienoties par partiju kandidātiem, minēta šobrīd augstā ierēdnes amatā ES Statistikas birojā strādājošā Inna Šteinbuka. Pilsoniskā savienība ir mudinājusi atkārtoti komisāra amatam virzīt enerģētikas komisāru Andri Piebalgu, taču viņš šādu iespēju noraidījis.

Tagad, kā noprotams no premjera pārstāvju teiktā, V.Dombrovskis nesteigsies ar komisāra kandidāta izvirzīšanu. Briselē, kā iepriekš bija plānots, pagājušajā nedēļā nesākās lielāko Eiropas Parlamenta partiju un nākamās prezidējošās valsts Zviedrijas konsultācijas par komisijas prezidentu. Tās sāksies nākamnedēļ un tad arī būs skaidrs, vai pirmajā EP jaunajā sesijā, kas paredzēta jūlija vidū, tiks ievēlēts jaunais EK prezidents. Līdz tam Latvijai nav juridiska pamata oficiāli izvirzīt savu kandidātu.

EP sociāldemokrātu un zaļo grupas ir paziņojušas, ka vēlas, lai balsojums tiek atlikts uz rudeni, jo pretējā gadījumā tām nav pietiekami daudz laika izvērtēt Ž.M.Barrozo plānus nākamajiem pieciem gadiem. Tikmēr lielākā EP grupa – Eiropas Tautas partija (EPP), kas atbalsta līdzšinējo EK prezidentu, uzstāj, ka balsojumam jānotiek jūlija vidū. Diplomāti vēsta, ka EPP apmaiņā pret Ž.M.Barrozo palikšanu EK prezidenta amatā piedāvā sociāldemokrātiem EP prezidenta amatu, taču viņi tam nepiekrīt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas