Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Etiķa esence joprojām kropļo bērnus

Septembra sākumā Aizputē, iedzerot etiķa esenci, smagus apdegumus guva pusotru gadu vecais Martins. Rīkle un barības vads burtiski sadega, smagi cieta seja, krūtis un vēders. Par Martinu todien rūpējās vecmāmiņa, kura marinēja gurķus. Pāris sekunžu viņa novērsa no puikas acis, un ar to pietika, lai viņš aplietos un iedzertu.

Vai puika iedzēris un cik, omīte neredzēja, taču drošības pēc iedeva padzerties ūdeni un pienu, nolika bērnu gulēt. Drīz mājās atnāca mamma Sigita un izsauca ātros. "Prātā neienāca, ka kaut kas tāds varētu notikt. Tagad vairs nekādas marinēšanas," viņa nosaka. Pēc nedēļas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) nonāca arī divus gadus vecais kurzemnieks Adrians. Mamma stāsta, ka mājā noticis remonts un visas bīstamās pudeles bija sakrautas vienā kastē, taču bērns pamanījies izvilkt etiķa esenci. Tobrīd istabā bijuši vēl trīs cilvēki, taču nav to pamanījuši. "Lai tas notiktu, pietiek ar pāris sekundēm. Pietiek atbildēt uz telefona zvanu vai aiziet nomierināt otru bērnu, kurš raud. Risinājums ir vājākas etiķa esences ražošana," komentē Aigars Pētersons, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs. Viņš saka — piecu gadu laikā etiķskābi iedzēruši 42 bērni, un cietušo skaits pieaug.

Barības vads sadeg

Vairākus gadus ārsts cīnījies, lai izskaustu 70% etiķskābi no veikalu plauktiem, taču veltīgi. Pirms četriem gadiem izdevies panākt vien korķa uzlabojumus. A.Pētersons norāda, ka patlaban neiespējami pierādīt, vai lielākoties nelaimes izraisa esence ar jauno vai veco korķi, taču skaidrs, ka gan Adriana, gan Martina gadījumā vainīgā bijusi esence ar jaunā modeļa korķi. "Korķis ir karikatūra," ārsts komentē. Šos četrus gadus joprojām tiek operēti bērni ar izdedzinātiem barības vadiem. Tos nākas ar kaut ko aizstāt. Ar zarnu, "pievelkot" tuvāk kuņģi. Bērnam jāpavada vairāki mēneši reanimācijā, pēcāk viņu baro caur zondi, un tikai pēc ilgāka laika viņš ēst var pats. Visu dzīvi bērni mokās ar ēšanas traucējumiem, paaugstinātu skābi, daļa kļūst par invalīdiem, ir lielāks risks saslimt ar vēzi. "Nesen operēju bērnu, kurš bija iedzēris tirgus būdā pirktu tualetes dezinfekcijas līdzekli Krot. Koncentrētais sārms ir melnā pudelē ar elementāri atskrūvējamu korķi. Bērns šādi tiek sakropļots." Smagākajos gadījumos bērni čurājot asinis, jo cietušas arī nieres. Pirms vairākiem gadiem šādi bērni gājuši bojā, taču patlaban viņus glābjot attīstītā medicīna.

Ārsts nenoliedz, ka daļa vainas jāuzņemas vecākiem, kuri esenci mēdz pārliet citā pudelē, jo pašiem etiķa korķis šķiet pārāk grūti atverams. Daļa vecāku etiķi glabājot ledusskapī pie dzērienu pudelēm. "Cilvēka dabu mainīt grūtāk nekā etiķa koncentrāciju," ārsts uzskata, ka risinājums ir veikalā pārdot vājākas koncentrācijas esenci, piemēram, 20%, vai izņemt to no veikalu pārtikas plauktiem. Ierēdņi un ražotāji tam nepiekrīt. A.Pētersona ierosinājumi, kas nonākuši līdz pat Saeimas apakškomisijai, noraidīti Zemkopības ministrijā (ZM). "Kā var nesaprast, ka valstij tas nav izdevīgi! Viens pacients izmaksā vairākus tūkstošus!" A.Pētersons pats esot četrus gadus bijis Saeimas deputāts, taču laikam jau lobijiem un politikas tīmekļiem pat etiķskābe neizēdoties cauri. Ārsts uzskata, ka diskusiju veidā gan būtu iespējams vērst visu uz labu, kā tas bijis gadījumos, kad bērnu ķirurgi rakstījuši vēstules CSDD par bērnu sēdeklīšu ieviešanas vajadzību un soda punkti izmācījuši bezatbildīgos vecākus. Līdzīgi arī skolā izskaustas kolas un čipsi.

Gurķi nestāv

Veselības ministrija (VM) un Bērnu un ģimenes lietu ministrija gadu no gada raksta vēstules ZM un diskutē par šo jautājumu, taču ZM aizbildinās ar ražotāju pretenzijām. Mārtiņš Roze 2006.gadā norādījis, ka vairāk jāvērš uzmanība uz drošāku iepakojumu un cilvēkiem jākļūst atbildīgākiem. A.Pētersons teic — Rozes attieksme esot konstanta: vainīgi ir vecāki, viņi jāizglīto.

Irēna Sviķe, ZM Pārtikas departamenta direktora vietniece, pauž izbrīnu, ka no etiķskābes joprojām ir tik ievērojams cietušo skaits. Viņa cerējusi — jaunais korķis novērsīs nelaimes. "Atkal būs jāsanāk uz diskusiju," viņa to sola noorganizēt oktobra sākumā. Kāda iespēja izņemt etiķi no aprites vai samazināt koncentrātu uz 20%? Tas radītu patērētāju interešu aizstāvju un ražotāju iebildumus. Kas svarīgāks — tomāti želejā vai veseli bērni? "Nu protams, ka tas otrais, bet mums šis jautājums jāskata no visām pusēm."

Bažīga ir Skaidrīte Pūce, pārtikas ražotaja Kok tehniskās daļas vadītāja. Ja tiktu nomainīts koncentrācijas saturs uz 20%, klienti sūdzētos, ka viņu padomju laika recepšu proporcijas vairs nedarbojas un gurķi tik labi nestāv un pūšas. S.Pūce iesaka sodīt vecākus par bērnu nepieskatīšanu.

Ministrijas turpina rakstīt vēstules. Egita Pole, VM preses sekretāre, stāsta, ka "šajā jautājumā necik tālu nav tikts". Patlaban sagatavošanā esot dokuments, kas rosinātu aizliegt izplatīt etiķa esenci mazumtirdzniecībā, ja šķidruma saturs ir lielāks par 9%, vai arī 70% esenci tirgot speciālos ķīmijas preču veikalos vai vairumbāzēs. A.Pētersons uzskata, ka aizliegt nebūtu labi, ja tad cilvēki piepirktu esenci gadiem un nelaimes kādu laiku turpinātos, taču 20% būtu optimāls risinājums.

"Oficiāli ielūdzu Mārtiņu Rozi ar kolēģiem paskatīties kādu operāciju," iesaka A.Pētersons.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Informācija:

Apdegumu iegūšanas veidi 2003. — 2007.gadā

35% sadzīves ķīmija (Cif, Ajax, Ace u.c.)

27% iedzerot etiķskābi

15% sārms

9% degmaisījumi

7% kālija permanganāts

3,8% briljantzaļā spirta šķīdums

3,2% acetons

3% ūdeņraža peroksīds

Dati: Bērnu klīniskās universitātes slimnīca

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas