Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FM piedāvās atcelt samazinātās PVN likmes; palielināt neapliekamo minimumu

Finanšu ministrija (FM) šodien tikšanās laikā ar Tautsaimniecības padomes dalībniekiem piedāvāja nākamgad nepalielināt PVN likmi, taču rosināja atteikties no samazinātajām PVN likmēm.

Atceļot samazinātās likmes, budžets iegūtu kopumā 95 miljonus latu. Visvairāk – 48,4 miljonus latu – valsts budžets iegūtu no samazinātās PVN likmes atcelšanas medikamentiem, 14,42 miljonus latu – siltumenerģijai, 9,84 miljonus latu – sabiedriskajam transportam. Vēl valsts iegūtu no samazinātās likmes atcelšanas avīzēm un žurnāliem, grāmatām, elektrībai, dabasgāzei, malkai, medicīnas ierīcēm.

No PVN likmes izlīdzināšanas iegūtos līdzekļus FM plāno novirzīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minumuma celšanai un to sociālo grupu aizsardzībai, kuri negūst īpašu labumu no neapliekamā minimuma celšanas, bet kuru materiālais stāvoklis var pasliktināties samazināto PVN likmu atcelšanas dēļ.

FM plāno arī pārskatīt atsevišķu uzņēmuma ienākuma nodokļa un arī IIN atvieglojumus. Par akcīzes nodokli FM norādīja, ka šīs likmes nav ieteicams mainīt, jo pēdējā laikā strauji krities alkohola un tabakas izstrādājumu legālais patēriņš.

FM vērtēs iespēju paaugstināt vieglo auto un motociklu reģistrācijas nodokli ekskluzīviem un dārgiem auto, kā arī ieviest nodokli ekskluzīviem peldlīdzekļiem un lidaparātiem.

FM arī norādīja, ka nepieciešamas izmaiņas nekustamā īpašuma nodoklī, lai nodrošinātu papildus budžeta ieņēmumus, taču jādara viss, lai tas nepasliktinātu trūcīgo iedzīvotāju stāvokli.

Tāpat FM vērtēs atsevišķu valsts nodevu lietderību. Ministrija secinājusi, ka atsevišķās nodevās valsts iegūst mazāk naudas nekā tērē tās iekasēšanai. Tādejādi faktiski tiek uzturēts administratīvais aparāts, secina FM.

FM šodien pirmo reizi iezīmēja savas ieceres par nodokļiem nākamajos gados, pret ko Tautsaimniecības padomē būtiski iebildumi netika izteikti. Ar konkrētiem pasākumiem nodokļu jomā FM nāks klajā, iespējams, jau maijā.

Šīs izmaiņas varētu attiekties uz 2011.gada valsts budžetu. Pēc 2014.gada FM iecerējusi samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, kas šobrīd neesot iespējams starptautisko aizdevēju nosacījumu dēļ.

Kā norādīja FM, nākamā gada budžetu plānots konsolidēt, neceļot nodokļus, taču pārskatot to struktūru un atvieglojumus. Vēl plānots turpināt samazināt valsts izdevumus, nodrošināt papildu ieņēmumus budžetā ar ēnu ekonomikas iegrožošanu u.c.

Patlaban FM paspārnē tiek veidota augsta līmeņa darba grupa FM valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska vadībā ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu izstrādei.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas