Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Doma baznīcā iesvētīts jaunais katoļu baznīcas arhibīskaps

Saņemot sava amata īpašās zīmes - galvassegu mitru, gredzenu un zizli, svētdien Doma baznīcā ordinēts jaunais katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Viņš amatā oficiāli stāsies 21.augustā,  nomainot kardinālu Jāni Pujatu.

Arhibīskapa ordinācijas svinībās, kuras tiešraidē rādīja Latvijas televīzijas 1.kanālā, piedalījās Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), bet viņam līdzās bija partiju apvienības Par labu Latviju! vēlēšanu lokomotīve eksprezidents Guntis Ulmanis un šīs pašas apvienības pārstāve uzņēmēja Ieva Plaude-Relingere. Doma baznīcā dievkalpojumā piedalījās arī Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) ar kundzi Saeimas deputāti Inesi Šleseri.

Jaunā arhibīskapa konsekrācijā piedalījās Latvijā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji, ārvalstu viesi - Romas katoļu baznīcas bīskapi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas, kā arī dažādu baznīcas organizāciju vadītāji un priesteri no Itālijas, ASV, Polijas, Austrijas un citām valstīm. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) bija nosūtījis apsveikuma vēstuli jaunajam Romas katoļu baznīcas vadītājam Latvijā Z.Stankevičam, sveicot viņu ar ordināciju Rīgas Romas katoļu arhidiecēzes arhibīskapa metropolīta amatā, vēsta Saeimas Preses dienests.

Pēc pāvesta Benedikta XVI bullas par Z.Stankeviča iecelšanu amatā nolasīšanas jauno arhibīskapu sveica  kardināls J.Pujats.

Pēc tam Z.Stankevičam tika uzdoti vairāki jautājumi, lai pārliecinātos par viņa brīvo gribu sargāt ticību un pildīt savus pienākumus. Jautājumus Z.Stankevičam uzdeva J.Pujats.

Kā savas amata zīmes no J.Pujata Z.Stankevičs saņēma īpašu galvassegu - mitru -, gredzenu un zizli. Saņemot amata zīmes, klātesošie pārpildītajā Doma baznīcā ar aplausiem sveica jauno arhibīskapu Z.Stankeviču.

Vatikāna apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci uzrunā svinīgā dievkalpojuma noslēgumā pauda pateicību J.Pujatam par līdzšinējo kalpojumu, norādot, ka viņš godprātīgi pildījis savus pienākumus, bijis cienījams un ietekmīgs katoļu baznīcas pārstāvis, kā arī drošs orientieris Latvijas valsts atdzimšanas posmā.

Ar uzrunām svinīgā dievkalpojuma noslēgumā uzstājās arī gan Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs, gan Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) vadītājs arhibīskaps Jānis Vanags un Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Z.Stankevičs, noslēdzot uzrunas, vispirms pateicās savai mātei par atbalstu un lūgšanām, kā arī vairākās valodās pauda pateicību citu valstu pārstāvjiem, diplomātiem, kā arī dažādu valsts iestāžu pārstāvjiem un augstākajām valsts amatpersonām par iesaistīšanos Latvijas sabiedrības garīgajās norisēs. Tāpat, uzrunājot klātesošos politiķus, jaunais arhibīskaps norādīja, ka viņu klātbūtne «liecina, ka arī laicīgās varas pārstāvjiem rūp ne tikai Latvijas materiālā labklājība, bet arī garīgā veselība».

«Es novēlu, lai tā kļūstu visu mūsu galvenā rūpe - Latvijas garīgā atdzimšana,» noslēdzot savu uzrunu, vēl piebilda Stankevičs.

Svinīgā arhibīskapa konsekrācijas ceremonija ilga trīs stundas.

Jauna arhibīskapa nominēšana bija nepieciešama, jo kardinālam Jānim Pujatam šogad aprit 80 gadu un saskaņā ar katoļu baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem.

(papildināts viss teksts un pievienots foto)

Top komentāri

balamovska
b
kotoljiem vajg konvertēties ieksj luterānjiem, ja telpu nepietiek, bet ekumēnismu turpmāk kopt ar musulmanjiem - tad gan "gājē" dabos trūkties
Grieta
G
Bet derēja gan, tad nu gan būtu bijis īsts cirks, jo tās gejas jau visiem trim tik gauži patīk, ka pat ne soli spert, viņas nepieminot! Olalā!
Jobiks
J
Ko tikai neuzzina caur interetu. Vecā piepe ārdās zem segvārda elizabethe. Dziękuję!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PAR Z.STANKEVIČU

Z.Stankevičs dzimis 1955.gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus strādājis inženiera specialitātē.

Atsaucoties Dieva aicinājumam uz priesterību, viņš ieguva teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā un, saņemot priestera svētības, 1996.gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Sv.Franciska draudzē. Kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Rīgas Jēkaba katedrāles vikārs. 2008.gadā viņš ieguva teoloģijas doktora grādu Laterāna pontifikālajā universitātē Romā.

Profesors Z.Stankevičs ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta docētājs un kopš 2008.gada arī šī institūta direktors. Pārvalda poļu, angļu, itāliešu un krievu valodu.

Avots: LETA

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Nākamo katoļu arhibīskapu iesvētīs luterāņu baznīcā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas