Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: mucā atrod teju desmit kilogramus bīstamas psihotropās vielas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki lidostā Rīga kādā no Indijas nākušā kravā atklājuši teju desmit kilogramus aizliegtas sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināmas psihotropās vielas, kas starptautiskā mērogā ir identificēta tikai 2009.gadā. VID darbinieki 4-metilefedrona jeb mefedrona kontrabandas gadījumu ir atklājuši pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē.

Pēc speciālistu aplēsēm, desmit kilogramu mefedrona mazumtirdzniecības cena "melnajā" tirgū varētu būt vismaz 80 000 lati jeb astoņi lati par vienu gramu. No viena grama iespējams pagatavot astoņas devas.

Sazinoties ar ārvalstu kolēģiem, izmeklētāji noskaidrojuši, ka visvairāk mefedrons ir izplatīts Lielbritānijā, Zviedrijā un Krievijā. Visbiežāk tas tiek pārdots kapsulās un tabletēs, taču var tikt realizēts arī kā balts pulveris. Mefedronu lieto gan norijot, gan šņaucot, gan injicējot. 

Kā skaidro VID, veicot muitas kontroles pasākumus šī gada 19.martā, VID darbinieki pievērsuši uzmanību kādai no Indijas nākušai kravai – lielai plastmasas mucai, kurā saskaņā ar iesniegtajiem dokumentiem vajadzēja atrasties kādai heterociklisko savienojumu grupai piederošai ķīmiskai vielai. Tomēr VID darbiniekiem radušās aizdomas, ka mucā esošā baltā pulverveida viela varētu būt aizliegta narkotiskā vai psihotropā viela.

Izņemtā viela tika nosūtīta ķīmiskās ekspertīzes veikšanai Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei. Saņemtais atzinums apliecināja, ka mucā esošais baltais pulveris ir minētā sevišķi bīstamā viela. Mefedrons ir aizliegta sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināma psihotropā viela ar stimulējošu iedarbību, līdzīgu kā kokaīnam vai ecstasy tabletēm.

24.martā uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļā  paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par, iespējams, narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai.

9.aprīlī VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki uz aizdomu pamata par kontrabandas organizēšanu aizturēti trīs vīrieši vecumā no 28 līdz 31 gadam, kuru vidū ir divi Latvijas un viens Igaunijas pilsonis. Visām aizturētajām personām Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 10.aprīlī piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

Viens no apcietinātajiem Latvijas pilsoņiem ir īpašnieks firmai Latvijā, kas bija uzrādīta kā kravas saņēmējs. Minētās personas iepriekš nav sodītas un VID Muitas kriminālpārvaldes redzeslokā nebija nonākušas.

Izmeklēšanas laikā veiktas arī vairākas kratīšanas birojos un dzīvokļos Rīgā.

Kratīšanu laikā VID darbinieki atrada un izņēma lielu daudzumu plastmasas un kartona iepakojuma materiālu, respiratorus, sejas aizsargmaskas un profesionālos digitālos svarus, kas paredzēti īpaši mazu daudzumu precīzai svēršanai. Kratīšanas laikā atrastie priekšmeti, pēc izmeklētāju domām, liecina par to, ka mefedronu bija plānots fasēt mazumtirdzniecības vajadzībām. VID speciālisti arī pieļauj, ka mefedronu, iespējams, bija plānots realizēt gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiek sniegta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas