Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Policija aiztur 14 ekskluzīvo auto zagļus

Rīgas reģiona kriminālpolicija aizturējusi 14 augstas klases autozagļus, no kuriem lielākā daļa nodarbojušies ar ekskluzīvu auto zādzībām.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem trešdien pastāstīja, ka šogad Rīgas reģiona pārvaldē reģistrēts daudz vairāk zagtu automašīnu nekā iepriekšējos gados, tāpēc policija koncentrējusi resursus, lai cīnītos ar autozagļiem, un policijas ilgstošajam darbam nu ir rezultāti.

No augusta beigām līdz septembra vidum kriminālpolicijai Rīgas reģionā izdevās aizturēt vairākas ļoti profesionālas autozagļu grupas. Kopumā aizturētas 14 personas, un desmit no viņām pašlaik atrodas apcietinājumā.

Pirmā grupa triju cilvēku sastāvā aizturēta augusta beigās. Patlaban viņiem tiek inkriminētas trīs prestižo apvidus auto "Lexus RX300" zādzības, kā arī vēl viena apvidus auto "Lexus RX400" un "Volskawagen Passat" zādzības. Divi nozagtie "Lexus" jau atrasti un atdoti īpašniekiem.

Kratīšanas laikā pie noziedzniekiem atsavināta dažādu veidu elektroniskā aparatūra, ar kuru auto zagti.

Septembra vidū vienas dienas laikā policija aizturēja uzreiz divas auto zagļu grupas.

Pirmā no šajā dienā aizturētajām bandām nav bijusi liela - vien divi cilvēki, kurus patlaban tur aizdomās par divu zagļu iecienīto apvidus auto "Honda CRV" zādzības mēģinājumu un vēl viena auto zādzību. Viens no aizturētajiem ir Lietuvas iedzīvotājs, taču policija meklē vēl divus grupējuma dalībniekus.

Otrā grupa, ko policija aizturējusi septembra beigās, bijusi četru cilvēku liela un pagaidām tiek turēta aizdomās par viena "Lexus RX300" zādzību Rīgas centrā. Šie cilvēki šādus noziegumus sākuši veikt 90.gados un ir vairākkārt tiesāti par autozādzībām.

Septembra sākumā policija aizturēja vēl vienu grupu piecu cilvēku sastāvā, kas nodarbojošies ar vidējas klases automašīnu zādzībām Rīgā un Jūrmalā. Šī grupa pagaidām tiek turēta aizdomās par viena "AudiA6" un vēl divu auto zādzībām.

Jau pieminētie desmit apcietinātie autozagļi ir pamatīgi rūdīti - kopš jaunības viņi nodarbojušies ar autozādzībām un bieži tika aizturēti. Lielākajai daļi ir ģimenes, daži izklaidējoties lietojuši narkotikas. Daļa uz laiku pat pametuši Latviju un devušies savu rūpalu izvērst Rietumeiropā, pārsvarā Vācijā, un arī šīs valsts likumsargu redzeslokā pabijuši.

Tomēr pēc atgriešanās no Rietumeiropas pēdējā gada laikā autozagļi aktīvi darbojušies Latvijā. Grišins atzina, ka šie apcietinātie ir lielākā daļa no augstas klases autozagļiem, kas ir Latvijas iedzīvotāji.

Kratīšanu laikā autozagļiem atsavinātas dažādas tehniskas ierīces, kas izmantotas, lai aizdzītu noskatītos auto. Grišins pat nodemonstrēja dažas šīs ierīces, kas atgādina necila paskata kārbiņas vai parastu signalizācijas pulti, kas spēj noskenēt 30 dažādu marku auto signalizācijas datus un vēlāk ļauj noziedzniekiem netraucēti iekļūt noskatītajā auto.

Šāda aparatūra varētu būt pašdarināta vai pat iegādāta internetā, tāpēc Grišins aicināja dārgu spēkratu īpašniekus laikus padomāt par alternatīvām pretaizdzīšanas ierīcēm. Arī ierīču cena nav no tām zemākajām - tie ir vairāki tūkstoši eiro.

Kopumā runājot par automašīnu zādzību tendencēm, Grišins norādīja, ka precīzi dati par nozagtajiem auto pagaidām nav pieejami, taču vidēji šogad Rīgas reģionā iesniegti 150 iesniegumi par nozagtiem auto vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tiesa gan, trešdaļā gadījumu izmeklētājiem ir pamatota versija, ka autoīpašnieks savu spēkratu uzdevis par zagtu, lai izkrāptu apdrošināšanu vai arī šādi cenšas tikt vaļā no juridiskām saistībām ar līzinga kompāniju.

Patlaban daļa no nozagtajām automašīnām tiek izjauktas uz vietas, taču daļa tiek aizvestas uz Lietuvu, kur ir milzīgs autotirgus. Savukārt no Lietuvas Latvijā nozagtos auto lietuviešu noziedzīgie grupējumi transportē "uz visām iespējamām pusēm".

Rīgas reģiona kriminālpolicija joprojām aktīvi sadarbojoties ar Lietuvas kolēģiem, lai notvertu tos kaimiņvalsts grupējumus, kas dodas uz Latviju pastrādāt autozādzības.

Autozagļi pratināšanās atzinuši, ka Latvijas autoparks ir daudz ērtāks zagšanai nekā Lietuvā vai Igaunijā, jo, neskatoties uz finanšu krīzi, Latvijā ir pieejami daudz "treknajos gados" iegādātu dārgu spēkratu, piemēram, apvidus auto "Honda CRV".

Kopumā populārākie zagtie auto ir "Audi", "Volskswagen", BMW un "Mercedes Benz", bet šogad dārgo auto segmentā izteikti zog jau pieminētās "Honda CRV" un "Lexus RX", pēc kurām ir pieprasījums nelegālajā tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas