Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

FOTO: Premjers un finanšu ministrs: valsts nav bankrota priekšā

Gan premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), gan finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) pirmdien īpaši sasauktajā preses konferencē par valsts budžeta stāvokli un sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) paziņoja, ka nevar teikt, ka valsts šobrīd ir bankrota priekšā. “Tā ir retorika. Es to saprotu politiski,” komentējot premjera kandidāta Valda Dombrovska sacīto, teica I.

Godmanis. Viņš uzsvēra, ka šajā brīdī situācija nav tāda, lai runātu par valsts bankrotu. Krietni smagāka tā bijusi pērn novembrī, kad valdība izšķīrusies glābt _Parex banku_ un, kad sāka sarunas ar starptautiskajām finanšu institūcijām.

Šajā situācijā mums ir resursi, lai mēs noturētu stabilu finanšu sistēmu, ir iegūts laiks, taču ir strauji jāpieņem lēmumi un jāķeras klāt pie budžeta grozījumiem, vērtēja finanšu ministrs A.Slakteris, īpaši uzsverot, ka nav pamata runāt par valsts bankrotu, taču ir steidzami jāķeras klāt valsts izdevumu samazinājumam. “Ir jāpieņem politiski lēmumi, kādus izdevumus samazināt, kādus nodokļus celt”. Tas esot jaunās valdības uzdevums, norādīja A.Slakteris.

Finanšu ministrijā esot sagatavoti budžeta grozījumi, kas piedāvā izdevumus samazināt par gandrīz 480 miljoniem latu. Taču plašāk viņš par tiem nebija gatavs izteikties, jo tiek veidota jauna valdība un politiskās izšķiršanās par to esot jaunās valdības kompetence. A.Slakteris atzina - ja V.Dombrovskis vēlas, lai viņš nāk uz Finanšu ministriju. Arī I.Godmanis uzsvēra, ka nav bijis tā, ka viņa valdība neko nav izdarījusi.

No abu amatpersonu teiktā varēja saprast, ka sarunās ar SVF ir panākta vienošanās, ka varētu pieļaut atkāpes un budžeta grozījumus Saeimā iesniegt vēlāk. Parlaments budžeta grozījumus varētu skatīt pēc Lieldienām.

Vērtējot konkrētus priekšlikumus, kā samazināt izdevumus ne Slakteris, ne Godmanis neatklāja, jo viņiem vairs neesot politiskās uzticības. Taču viņi informēja par principiem. I.Godmanis teica, ka mehānisks samazinājums, visticamāk, nederēs un apcirpšana varētu skart valdības dotācijas, piemēram, nevarēs vairs atļauties atbalstīt reģionālās lidostas, minēja I.Godmanis. Samazinājums varētu attiekties arī uz ceļu fondu.

Runājot par algu samazināšanu valsts budžeta iestādēs strādājošajiem, I.Godmanis bija nekonrēts, taču pieļāva, ka jaunai valdībai nāksies lemt par algu samazināšanu arī skolotājiem, ārstiem, medmāsām – tām grupām, kurām I.Godmaņa valdība centralizēti algas nesamazināja.

Lai palielinātu ieņēmumus, I.Godmanis pieļāva, ka ar nodokli varētu aplikt dividendes, kā arī paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli, taču apšaubīja, vai šīs izmaiņas varētu ieviest jau šogad un vai tās dotu lielākus ieņēmumus budžetā.

Neko nedarot budžeta deficīts pēc jaunākajām ekonomiskajām prognozēm sasniegtu 9,7% no IKP jeb vairāk nekā 1,3 miljardus latu. Starptautiskajām organizācijām tika apsolīts, ka deficīts būs 4,7% no IKP, kas ir 700 miljoni.

(papildināta ar foto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Godmanis: samazinājums par 700 miljoniem nereāls; piedāvās jaunus nodokļus

Dombrovskis: budžeta deficīts jāsamazina par 700 miljoniem latu, pretējā gadījumā - bankrots


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas