Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

FOTO: Prezidents deputātiem pārmet bezdarbību

Savā uzrunā Saeimai Valsts prezidents Valdis Zatlers deputātiem trešdien pārmeta to, ka, noraidot tautas rosinātos Satversmes grozījumus, viņi nepapulējās izmantot prezidenta izveidotās Konstitucionālo tiesību komisijas sagatavotos priekšlikumus, lai nāktu klajā ar savu iniciatīvu izmaiņām Latvijas pamatlikumā.

V.Zatlers arī norādīja, ka pērn rudenī tika "strupi pārtraukts dialogs par budžetu Trīspusējās konsultatīvās padomes ietvaros". Pēc viņa vārdiem, arodbiedrību neuzklausīšana izraisīja asu reakciju, bet trīspusējais dialogs atsākās novēloti, kad jau ritēja parakstu vākšana par referenduma ierosināšanu un tautas uzticība Saeimai un valdībai bija būtiski iedragāta.

V.Zatlers uzskata, ka 2.augustā notikušā referenduma rezultāti “nes ļoti nopietnu ziņu”, lai arī tajā netika savākts nepieciešamais balsu skaits. “40 procenti balsstiesīgo Latvijas pilsoņu sestdien skaidri pauda savu gribu – tiesības atlaist Saeimu. Tik lielas sabiedrības daļas vēlmi nav iespējams ignorēt,” uzsvēra prezidents.

Viņš uzskata, ka Latvijas valsts pamatlikumā ir nepieciešams paredzēt tiesības noteiktai daļai vēlētāju rosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Viņš gan piebilda, ka nedrīkst pieļaut, lai Saeimas atsaukšana kādam kļūtu “par ikdienas ieroci politiski savtīgu mērķu īstenošanai”.

Nododot parlamentā likumdošanas iniciatīvu par tautas tiesībām priekšlaicīgi atlaist Saeimu, prezidents norādīja, ka Satversmes grozījumi jāizstrādā Saeimas namā sadarbībā ar tiesību zinātniekiem. “Sestdien tauta jums ir devusi uzdevumu,” sacīja V.Zatlers. Viņš aicināja deputātus strādāt tautas labā, noliekot malā strīdus un nodalot tautas gribu no politiskās varas spekulācijām. Prezidents pauda cerību, ka darbs pie grozījumiem tiks pabeigts jau rudens sesijas laikā.

(Papildināta visa ziņa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PREZIDENTA UZRUNA


Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Saeimā 6. augustā

PREZIDENTA IEROSINĀJUMI

 

Valsts prezidenta Satversmes grozījumu iniciatīvas vēstule

ANALĪZE

Līgas Stafeckas analīzi
portālā Politika.lv lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas