Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Sākusies Nacionālās bibliotēkas grāmatu un laikrakstu digitalizācija

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
aksels
a
Kad tas viss netā kļuva pieejams,bija jauki,bet papildinās gan ļoti lēni!
V
V
Vai tas viss ir tīrais manuālais darbs? Katru lpp atsevišķi?
uzarins
u
Jā, teksts būs atpazīts, tāpat, kā tas ir periodika.lv. Par autortiesībām - rekomendēju palasīt autortiesību likumu, kas nosaka kādi ir izņēmumi attiecībā uz bibliotēkām. Un es esmu samērā pārliecināts, ka noorganizēt skenēšanu pašā bibliotēkā tomēr būtu dārgāk nekā outsorcējot.
Kaspars Gasūns
K
Piekrītu. Varēja nodigitalizēt, un būtu bez tās būdas iztikuši. Vismaz latviešu klasikai, uz kuru nekādām autortiesībām sen vairs nevajadzētu būt, jābūt pieejamai digitāli. Protams, arī periodika un vēsturiski nozīmīgā literatūra. Par tām izmaksām un aparātiem. Maz tie nemaksā, bet pret jaunās LNB ēkas celtniecības izmaksām tās ir smieklīgas summas - desmiti un simti tūkštošu, bet noteikti ne miljoni. Grāmatu skenēšanai arī ir speciāli aparāti izstrādāti - viens no galvenajiem uzlabojumiem ir fotogafēšana skenēšanas vietā, bet otrs ir robota roka, kas pāršķir lappuses. Turklāt tā roka dara to ļoti "maigi", šķiet, tur piesūkšanu ar gaisu izmantoja. Ar digitalizācijas lietām jau daudzus gadus nodarbojas AILAB Andrejs Spektors (fiziķis). Jāpaskatās, kāds krājums un ar kādiem pieejamības nosacījumiem tur ir izveidots. Vēl būtu interesanti zināt, vai teksts būs atpazīts vai arī tā būs "plika bilde".
brīvdienā pie ūdeņiem
b
Paskaidrojiet par tām autortiesībām kāds. Lasīt uz papīra bibliotēkā es varu, tur a/t nedarbojas tātad, ja? Lasīt ieskanētu datorā es nevaru, tur tā a/t darbojas. Tā?
interesanti
i
Cik man zināms, LNB digitalizācija sākās pirms gadiem diviem...
hugo
h
Žēl, ka tikai 2011. gadā, un žēl, ka autortiesību apskādētā formā, bet tomēr prieks, ka vismaz kaut kas būs pieejams!
hugo
h
Nez vai melnbaltu rēķinu (A4 formāta atsevišķu lapu!) skanēšanai derīga tehnika derēs arī cita formāta, krāsainu, brošētu materiālu skanēšanai.
Agita
A
Fantastiski!! :)
Nu
N
kārtējā zagšana ar Lattelekoma starpniecību? Vai skannēt un fotografēt nevar pati bibliotēka?
Ērglis
Ē
Ok, ņemu savus vārdus atpakaļ. Padomāju un varbūt tev ir taisnība. Ja runa par presi un melnbalto iespiedumu tad varbūt ari tas ir ātrāk.
Ērglis
Ē
Cik tūkstoši, pardon, milijoni tika pludināti LNB virzienā pēdējos gados TP vadībā? Nevarēja tehniku nopirkt. Tā taču noderētu gadiem un būtu ļoti laba investīcija!
www
w
veciit, padomaa pats - cik izmaksaatu taada tehnika? tuukstoshus melnos. Plus veel jaamaksaa saviem darbiniekiem vai jaalgo papildus, kas to dariis. Tikmeer BPO ir mashiinas un aatras darba rokas, kas to dara ikdienaa, - skanee tuukstoshiem reekjinu, lappushu, dokumentu utt, piedavajot to kaa pakalpojumu noteikti par zemaakaam cenaam, nekaa, ja naaktos pashiem tu uztureet. Padomaa pats - ja tev ir uznjeemums, ne vienmeer pasham visu dariit ir leetaak. Panjem specus, kas to dara aatri un profesionaali un, delj apjoma, var izdarit letak. Normaala prakse aarzemees.
Šveiks
Š
Atpūta numuri, sākot no 1911.gada.....!!!! tie numuri, kur Nikolaška II ar Ulmaņpapu un Franci Ferdinandu Kaizervaldes jūrā plunčājas?
Ērglis
Ē
Atkal SIA, atkal naudiņas rinķo...,Kad tas vienreiz beigsies? Kas ir, sava tehnika nav, kaut kādam Lattelecom apakšuzņēmumam, kam ir maza saistība ar bibliotēkām ir? :) Sweet Jesus, Latvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas