Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

FOTO: TP piedalīsies politisko partiju apvienības dibināšanā

Tautas partija (TP) kā nacionāla konservatīva politiska organizācija piedalīsies politisko partiju apvienības dibināšanā, ievērojot šādu pamatprincipus: nacionālais valstiskums un demokrātija, latviska Latvija Eiropā, spēcīgi reģioni, stipras ģimenes, cilvēka brīvība, privātīpašums un taisna, neatkarīga tiesa. 

Tā nolēmusi TP ārkārtas kongresā sestdien. Partijai bija jāizlemj būtisks jautājums - vai Tautas partija ir gatava iet sarežģīto politiskā procesa konsolidācijas ceļu, tā, atkļājot kongresu, sacīja TP līderis Andris Šķēle. TP ārkārtas kongress notika pirmo reizi partijas pastāvēšanas 12 gados.

A.Šķēle pauda, ka, startējot atsevišķi, LPP/LC un TP riskē atņemt viena otrai balsis. Abas partijas esot tuvas savā pragmatiskumā, uz rezultātu vērstajā domāšanā un ekonomisko problēmu izpratnē. Būtisks spēlētājs politiskajā laukā būšot arī tautas kustība Par labu Latviju.

"Tas politiskais spēks, kuru atbalstīs bizness, tas politiskais spēks, kas nepievils uzņēmējus, tas izšķirs Latvijas nākotni nākamo gadu desmitos," paziņoja A.Šķēle.

Viņš nosauca būtiskākās lietas, ko TP aizstāvēs: nodrošināt skaidru nacionālu stāju,  sniegt nepārprotamu atbalstu tradicionālās ģimenes modelim, atjaunot Latvijas finansiālo patstāvību, nepalielināt nodokļu slogu Latvijā, atbalstīt uzņēmējus jaunu darba vietu radīšanā, apturēt Latvijas lauku noplicināšanu cilvēkresursu un kapitāla aizplūšanas dēļ, nepieļaut sociālo pabalstu un pensiju atņemšanu, saglabāt pieejamu veselības aprūpi un nodrošināt bezmaksas vidējo izglītību.

Būs jāpaveic daudz labu darbu, noslēgumā teica A.Šķēle, kas sasaucās ar tautas kustības Par labu Latviju saukli.

Šlesera norādes uz TP kļūdām, uzņem ar aplausiem

Ar viesa statusam netipiski garu runu Tautas partijas kongresā uzstājās LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, kura sacīto vairākkārt pārtrauca skaļi aplausi.

"Mums ir jāizveido lielākais politiskais spēks gan kvalitatīvi, gan skaitliski. Mēs stāvam lielu izmaiņu priekšā. Šī konsolidācija ir vēsturisks notikums, kas veidos Latvijas nākotni."

Viņš minēja vairākus iemeslus kāpēc TP ir piedzīvojusi tādu popularitātes kritumu. Piemēram, TP esot sanākuši tādi cilvēki, kas mēģināja meklēt tajā izdevīgumu un amatus. Kad TP aizgājusi no valdības, bijis skaidri redzams, kuri ir nodevēji, bet, piemēram, Māris Riekstiņš, izšķīrās palikt kopā ar partiju, bijušo ārlietu ministru uzteica A.Šlesers.

"Tautas partija gribēja visu laiku būt populāra, bet Tautas partijas vēlētājs gaidīja pragmatismu. Tautas partijā bija līderis, kas nespēja pieņemt nepopulārus lēmums, bet mēģināja sagulēt vienā gultā ar Sorosa organizācijas pārstāvjiem." Pēc šiem vārdiem zālē atskanēja skaļi aplausi. Komentējot nevalstisko organizāciju iebildumus pret Vinetas Muižnieces apstiprināšanu Satversmes tiesas tiesneša amatā, A.Šlesers teica: "Sorosa organizācijas, visas tās Delnas, kas staigā ar kapu vainagiem, mēģina ieviest valstī dubultmorāli."

Pēc viņa teiktā, daudzi gaida brīnumus no A.Šķēles, bet, lai kā viņi nebraukātu pa Latviju, nekas nenotikšot, ja "katrs no jums nemēģinās kļūt par līderi". A.Šlesers uzskata - ja Tautas partijas un LPP/LC apvienība strādās kopā ar mazajiem, vidējiem un lielajiem uzņēmējiem, tas būs Latvijas veiksmes stāsts.

Ieva Plaude – Rēlingere (LPP/LC) sveica TP kongresa delegātus kustības Par labu Latviju vārdā.  Viņa pateicās A.Šķēlem un Tautas partijai "par lielo ieguldījumu Latvijas polistiskās kultūras attīstībā daudzu gadu garumā".

Reģionālās partijas Ogres novadam līderis Edvīns Bartkevičs bija atsūtījis rakstisku apsveikumu.

Šķēle kritizē konkurentus; piesauc zaķīti un lapsu

TP līderis prognozēja, ka lielā cīņa Saeimas vēlēšanās būs ne vairāk kā starp četriem politiskajiem spēkiem. Divas partiju apvienības jau savus ikdienas sadzīvošanas jautājumus esot salāgojušas - Saskaņa un Zaļo un zemnieku savienība.

Saskaņa šobrīd aktīvi meklē politiķus ar latviešu uzvārdiem, pretendējot kļūt par latviešiem pieņemamu varas partiju. Bet jārēķinās, ka viņi nekad nebūs gatavi pievilt savu elektorātu, kurš savukārt pieprasa pārskatīt līdzšinējo valodas un pilsonības politiku, norādīja A.Šķēle.

Zemnieki  esot tipiska otrās izvēles varas partija. Viņu rokrakstam raksturīgs politisks gludenums, pielāgošanās un degunu turēšana "pa vējam", uzskata A.Šķēle. Tomēr, pēc Šķēles vērtētā, ZZS vēl arvien ir saglabājusi savu spēcīgāko kārti - Ventspils mēru Lembergu, kas ļauj jebkuru zemnieku neveiksmi pilnībā pārtrumpot ar viņa autoritāti. Tādēļ ZZS līderi guļot mierīgi.

Neloģiskāks veidojums esot Vienotība. "Tur satikušies ļaudis, kuri partijas ir mainījuši ne vienu reizi vien un bez liekas kautrības. Ļaudis, kas, politikā nākot, devuši zvērestus Dievam baznīcā, un tad Dievam atprasījuši to atpakaļ," atgādināja TP līderis. Varas dēļ šie cilvēki ir vienojušies un varas dēļ pajuks, uzskata A.Šķēle.

 "TP aicina Vienotības līderus – esiet godīgi, parādiet budžeta projektu līdz vēlēšanām, līdz 1.septembrim! Mūsu mērķis ir nepieļaut viņu vecos niķus – tukšu solīšanu. Slavenais "kā var nesolīt?" daudziem vēl atmiņā. Tas bija tik patiesi kā naiva zaķīša izbrīns ieraugot lapsu. Bet nu rudā lapsa arī zaķīti ir notrenkājusi gluži beigtu un, arī ziemas kažociņš, pat strīpains, vairs viņam nelīdz."

Reģionu pārstāvji atbalsta apvienības veidošanu ar LPP/LC

Ja pirms vairākiem mēnešiem Tautas partijas biedri reģionos izrādīja pretestību apvienības veidošanai ar LPP/LC, tagad viņi savas domas ir mainījuši. To sestdien notiekošajā TP ārkārtas kongresā uzsvēra gan Cēsu novada mērs Gints Šķenders, gan Aizkraukles mēra vietnieks Leons Līdums. Iespējams, ka tas ir noticis partiju līderu Andra Šķēles un Aināra Šlesera reģionos rīkoto tikšanās iespaidā, jo tūres mērķis bija informēt partijas biedrus par apvienību.

Preiļu mērs Aldis Adamovičs pateicās A.Šķēlem, jo pēc viņa atgriešanās partijas vadībā ir atjaunota partijas vadības saikne ar reģioniem. Viņš kategoriski nepiekrita kustības Par labu Latviju līdera izteiktajam viedoklim par maksas izglītību Latvijā, jo uzskata, ka vidējai izglītībai ir jābūt bezmaksas. Viņš arī piebilda, ka ir izpildījis partijas programmu, "jo man ir četri bērni". Viņš izteica nožēlu, ka TP apsaukā par zagļiem un meļiem, lai gan 99% biedru tādi nav.

TP Jaunatnes nodaļas vadītājs Mārtiņš Zemītis nosauca jauniešus, kurus nodaļa deleģēs kandidātu sarakstā vēlēšanām, pieminot arī pats sevi un savas prasmes, atzīstot, ka nav viegli pašam sevi lielīt. Viņš nosauca Annu Cīruli, Klāvu Vītiņu, Reini Bērziņu un Sandi Pūci.

Nikolajs Stepanovs no Gulbenes novada pašvaldības, runājot par apvienības veidošanu, teica: "Man kāzas patīk, jo kāzās var paēst, iedzert un arī izkauties. Un kaušanās ar oponentiem mums vēl ir priekšā." Viņš gan norādīja, ka nepietiks ar AŠ2 un ir jāizveido komanda no abu partiju biedriem.

Vairāki TP biedri, kas bija pieteikušies debatēt, netika pie vārda, jo pirmie runātāji uzstājās bez laika ierobežojuma. Pie vārda netika arī bijušais TP priekšsēdētājs Atis Slakteris. Savukārt cits bijušais partijas līderis Aigars Kalvītis, kurš 9.Saeimas vēlēšanās ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu, kongresā nepiedalījās. 

(papildināta ar 1.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Lasiet pilnu Andra Šķēles uzrunu Tautas partijas ārkārtas kongresā

Lasiet Edgara Zalāna uzrunu kongresā

Lasiet bijušā ministra Māra Riekstiņa runu

TP jauniešu nodaļas vadītāja Mārtiņa Zemīšana uzruna




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas