Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Gada dzīvnieks Latvijā sikspārnis - Eiropas platausis

Latvijas Dabas muzejs par 2011.gada dzīvnieku izvēlējies sikspārni - Eiropas platausi (Barbastella barbastellus), informēja Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vagoliņa.

Šā gada dzīvnieks Eiropas platausis ir viena no visapdraudētākajām sikspārņu sugām Latvijā, kas ir iekļauta arī Eiropas Savienības Biotopu direktīvas otrajā pielikumā.

Eiropas platausi varētu dēvēt par konservatīvu, jo tas par mājvietu izvēlas vecas, neremontētas ēkas, vecu muižu pagrabus un lielus, vecus, nekoptus muižu parkus. Aizaudzis muižas parks un vecais pagrabs ir vieta, kurā dzīvo un barojas daudzi dzīvnieki, arī Eiropas platausis, kas nespēj pielāgoties mūsdienu apstākļiem, tādēļ, sakopjot vidi, nedrīkst ļaut iet bojā tās iemītniekiem, uzsver Vagoliņa.

Ceturtdien, 13.decembrī, Latvijas Dabas muzejā notiks 2011.gada dzīvnieka stenda atklāšana.

Gada dzīvnieka stendu atklās muzeja direktore Skaidrīte Ruskule. Par sikspārņa bioloģiju un pētīšanas metodēm stāstīs Gunārs Pētersons un sikspārņu pētnieks Viesturs Vintulis, savukārt par Eiropas platauša aizsardzības statusu Latvijā un Eiropā informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Vilnis Bernards, bet Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvji stāstīs par izdotajiem vides izglītības materiāliem par sikspārņiem un to pētniecības iespējām sabiedriskā monitoringa laikā.

Saistībā ar 2011.gada dzīvnieka pasludināšanu Latvijas Dabas muzejs apmeklētājiem rīkos dažādas jaunas aktivitātes - notiks komiksu konkurss "Gribi tici, gribi nē!", nodarbība skolēniem "Sikspārņi - ar kājām gaisā!", tiks rīkoti piedzīvojumu vakari ģimenēm "Sikspārņa vēstījums", kā arī tiks organizēts seminārs bioloģijas skolotājiem.

Eiropas platausim veltītā stenda atklāšana Latvijas Dabas muzejā notiks 13.janvārī plkst.12 muzeja zooloģijas ekspozīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas