Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Gavars: Aptuveni tūkstoš pašvaldības dzīvokļus Rīgā atstāj tukšus vai izīrē savējiem

Neskatoties uz garo pašvaldības dzīvokļu rindu, Rīgas namu pārvaldēs stāv tukši vai tiek savējiem izīrēti ap tūkstoš dzīvokļu, atklāj  Rīgas domes dzīvojamo telpu īres komisijas loceklis Valdis Gavars (Jaunais laiks), komentējot juceklīgo un no malas neizprotamo pašvaldības dzīvokļu dalīšanu.

"Tie dzīvokļi stāv vai nu tukši, vai par tiem ir gudri "aizmirsts", jebšu tos nelegāli izīrē," skaidro domes deputāts. Šos dzīvokļus pēc būtības namu pārvaldēm vajadzētu nodot pašvaldības dzīvokļu daļai, lai tos var izmantot mājokļa jautājuma risināšanai.

1.janvārī Rīgas pašvaldības dzīvokļu īres rindā gaidīja gandrīz 9 000 cilvēku. Partijas Jaunais laiks biedrs, Dzīvojamo telpu īres komisijas loceklis Valdis Gavars atklāj, ka gribētāju ceļš līdz savam miteklim nemaz nav vienkāršs.

Dzīvokļus piešķir dažādām sociālajām grupām. Piemēram, aptuveni 5 000 ir denacionalizēto namu īrnieki, kuri gaida rindā uz mājvietu. Turpretim aptuveni 1 300 cilvēku gaida finansu kompensāciju par denacionalizētā dzīvokļa pamešanu.

Likums paredz, ka šo kompensāciju maksā pašvaldība un valsts uz pusēm. Naudas izteiksmē viena ģimene saņem 10 000 latu plus 3 000 par katru ģimenes locekli. Tāpat dzīvoklis pienākas politiski represētājām personām, daudzbērnu ģimenēm, bāreņiem un no cietuma iznākušajiem.

Tiesa, V. Gavars nevarēja pateikt, cik daudz ir minēto grupu pārstāvju rindā. Tomēr ir cilvēki, kuri rindā atrodas jau trīsdesmit gadu. Vaicāts, vai viegli tikt pie dzīvokļa, piemēram, bārenim, viņš skaidro: "Bārenim var iedalīt istabiņu kādās kopmītnēs, un pēc tam viņam pusgadu jāstrādā, tas ir, jābūt savai darba vietai, un tikai tad viņš var pretendēt uz dzīvokli. Jebkurā gadījumā paiet vairāki gadi."

"Parasti ir tā, jo tu vairāk ej, uzstāj un bļausties, jo ātrāk dzīvokli dabūsi," saka V. Gavars. Piemēram, viens no kritērijiem dzīvokļa piešķiršanai ir, ja iemītniekam saimnieka mājā nav apkures vai ūdens, tad pienākas pašvaldības miteklis . Bet – arī šeit nepieciešami vairāki Īres valdes lēmumi par namsaimnieka sodīšanu.

J. Gavars atklāj, ka ne vienmēr rindā stāvētāji piekrīt pašvaldības piedāvātajam, piemēram, daudzi atteicās no iespējas dzīvot Baldonē, tāpat ļoti vecie ļaudis mēdz nepieņemt piedāvājumu dzīvot pansionātā. No cietuma iznākušās personas parasti saņem istabu bijušajās kopmītnēs.

Pašlaik pašvaldība piedāvā dzīvokļus Ulbrokā, tur ir 280 mitekļi. Vaicāts, cik dzīvokļu gadā pašvaldība piešķir, V. Gavars atbild, ka 400 – 500, tā vismaz bijis pērn. Rindā ir iespējams pieteikties joprojām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas