Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ginekologi: papildu izmeklēšana pirms aborta būs sieviešu traumēšana

Par izskanējušo ieceri - pirms nosūtījuma uz abortu ārstam jāpiedāvā topošajai mātei noklausīties viņas bērna sirdspukstus - viedokļi krasi atšķiras. _Dienas _aptaujātie ginekologi uz šo ieceri raugās skeptiski, viņi uzskata, ka tā būs tikai sieviešu traumēšana, turklāt nav arī skaidrības, kas šo izmeklējumu apmaksās.

«Tas nav īstais veids, kā likt sievietēm izšķirties dzemdēt vai veicināt demogrāfisko situāciju,» saka ginekoloģe Dace Matule. «Tagad sievietes kaunināsim, uzliksim sirdspukstus - tu ej uz slepkavību,» saka D. Matule. Viņa uzsver - sievietes, kuras izšķīrušās par abortu, jau tāpat labi nejūtas, šodien raksta Diena.

Jau ziņots, ka šādu likuma grozījumu projektu Saeimas prezidijā nesen iesniedza deputātes no vairākām partijām. Viņas cer, ka šādi varēs izglābt vismaz kāda bērniņa dzīvību. Pēdējos divos gados mākslīgo abortu skaits Latvijā ir ap 9000, 10 000, skaitam ir tendence samazināties. Pērn Latvijā piedzima 21 677 bērni, abortos zaudēta tiek trešā daļa potenciāli dzimušo bērnu.

Demogrāfijas rādītājiem ietekme būs maza, saka Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs demogrāfs Ilmārs Mežs, taču, viņaprāt, ideja ir laba - ja tā izdotos pārliecināt kaut vai dažus desmitus sieviešu neveikt abortu, tas jau būs ļoti labi. Viņš gan šaubās, vai ir ļoti daudz svārstīgo sieviešu, viņaprāt, tie varētu būt 10-20%.

Daži speciālisti par grozījumu ieceri saka pavisam tieši - izskatās pēc priekšvēlēšanu kampaņas, un norāda - ja tiešām grib palīdzēt, vajadzētu mazturīgajiem dalīt kontracepcijas līdzekļus, kā to dara atsevišķās citās valstīs.

Savukārt Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Rezeberga jautā - kas par šiem izmeklējumiem maksās? Viens ultrasonogrāfijas izmeklējums maksā, sākot no astoņiem latiem, līdzīgi maksā arī doplerogrāfija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas