Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Guļāns: Maizītim būs ļoti grūti iegūt politiķu atbalstu

Saeimā pārstāvētās politiskās partijas pagaidām atturas vērtēt Jāņa Maizīša iespējas saņemt deputātu atbalstu atkārtotai pārvēlēšanai ģenerālprokurora amatā. Lielākā daļa partiju šo jautājumu pagaidām ir atlikusi līdz pavasarim.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka J.Maizītis ir cienīgs atkārtoti tikt apstiprināts šajā amatā, ziņo LETA. Valsts pirmā persona atzinīgi vērtē J.Maizīša apņemšanos uzņemties trešo ģenerālprokurora pienākumu pildīšanas termiņu, ja Augstākas tiesas (AT) priekšsēdētājs viņu uz to aicinātu. V.Zatlers atzīmē, ka "Maizīša kungs ar augsto profesionalitāti un desmit gadu pieredzi šinī amatā ir cienīgs atkārtoti tikt apstiprināts šajā amatā". Vienlaikus viņš norāda, ka tikai AT priekšsēdētāja kompetencē ir iesniegt Saeimai priekšlikumu par ģenerālprokuroru.

Tikmēr bijušais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns paudis viedokli, ka J.Maizītim būs ļoti grūti iegūt politiķu atbalstu, lai viņš tiktu virzīts un atkārtoti apstiprināts amatā. Pašreizējo ģenerālprokuroru A.Guļāns vērtē kā profesionālu, godīgu cilvēku. Viņam ir desmit gadu pieredze, vadot Ģenerālprokuratūras darbu, līdz ar to ir priekšstats, kas darāms nākotnē. Viņaprāt, šajā laikā, kad ir krīze un daudz nesakārtotu jautājumu, ir svarīgi, lai Ģenerālprokuratūras vadībā būtu cilvēks, kas skaidri apzinās to darbu, kas ir priekšā, aģentūrai BNS ar AT preses pārstāves Rasmas Zvejnieces starpniecību atbildējis tagadējais AT tiesnesis Guļāns.

Uz jautājumu, vai J.Maizītim būtu viegli iegūt politiķu atbalstu šajā faktiski jau priekšvēlēšanu laikā, A.Guļāns atbildēja, ka, pēc viņa domām, tas būšot ļoti grūti. "Domāju, ka ļoti grūti, salīdzinoši visgrūtāk. Pirmoreiz J.Maizītis amatā tika apstiprināts gandrīz vienbalsīgi, otrajā reizē bija jau vairāk diskusiju, šoreiz, domāju, būtu vēl grūtāk," norādīja A.Guļāns.

Neskatoties uz to, ka pašreizējais AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs komentāros ir skops par kandidātu vētīšanas procesu, A.Guļāns uzskata, ka kandidāta izvēles process, viņaprāt, jau ir sācies. Viņš domā, ka tagad, kad J.Maizītis pats ir paziņojis par piekrišanu viņa kandidatūras izvirzīšanai, viņam vajadzētu nākt ar savu vērtējumu par pozitīvo, kas izdarīts, ar to, ko un kāpēc nav izdevies izdarīt, kā arī ar nākotnes skatījumu. Savukārt AT priekšsēdētājam, pēc A.Guļāna domām, būtu jādara zināmi kritēriji, pēc kuriem viņš izvērtēs kandidātu atbilstību ģenerālprokurora amatam.

Jānim Maizītim varētu būt arī LPP/LC frakcijas atbalsts, jo vismaz šīs frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš viņu uzskata par nopietnu kandidātu ģenerālprokurora amatam. «Es pat teiktu, ka viņš ir pārāk līdzsvarots, lai gan ģenerālprokuroram tādam ir jābūt,» Dienai sacīja A.Bērziņš, uzsverot, ka amata pretendenta apspriešana varētu sākties tikai pēc tam, kad Augstākās Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs būs nosaucis kandidātu. «Droši vien Maizītis Bičkovičam nav vienīgais kandidāts. Es nezinu. Es tikai skaļi spriežu,» teica A.Bērziņš.

Ja I.Bičkovičs virzīs J.Maizīti ģenerālprokurora amatam, tas būs ļoti stiprs arguments par labu viņa atbalstam parlamentā, saka Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, taču piebilst, ka apvienības iekšienē noteikti vēl būs diskusijas. J.Urbanovičs min, ka "ir lietas, kas mūs iedrošina, ir lietas, kas dara bažīgus". Lūgts konkretizēt, viņš piesauc Parex bankas pārņemšanas lietu, ko šobrīd prokuratūra izmeklē, un par kuru “sabiedrībā un SC ir absolūti viennozīmīgs viedoklis, ka tur bijušas nelikumības”.

SC gatavojas arī uzklausīt pašu J.Maizīti par līdz šim paveikto: “Gribētos dzirdēt sīkāku izklāstu par prokuratūras grūtībām, kuras tai ir radījis likumdevējs, un kas būtu jādara esošajam un jaunajam parlamentam, lai novērstu noziedzību, valsts nozagšanu un citas nelikumības, kas viņa laikā nav gājušas zudumā.”

TB/LNNK izvērtēs J.Maizīša kandidatūru, tad, kad viņu būs izvirzījis Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, saka tēvzemiešu līderis Roberts Zīle. Viņš pauž izbrīnu, ka J.Maizītis par savu gatavību kandidēt izteicis publiski: “Normāli tā būtu bijusi Maizīša ziņa Augstākās tiesas priekšsēdētājam, bet, ja to dara publiski, tas ir politisks gājiens.”  

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Mužniece uzskata, ka līdzšinējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša izredzes vēlreiz ieņemt augsto amatu ir ļoti labas, tomēr ar ģenerālprokurora apstiprināšanu nevajadzētu steigties, jo tas ierobežotu citu kandidātu iespējas.

Muižniece aģentūrai BNS atzina, ka Maizīša paziņojums ļoti atvieglo ģenerālprokurora amata izvirzīšanas procedūru. Pēc viņas domām, Maizītis savā līdzšnējā darbībā ir sevi ļoti labi un profesionāli parādījis, tāpēc viņam ir labas izredzes, kandidējot uz šo amatu. Tomēr vienlaikus viņa norādīja, ka vairāku kandidātu esamība ir tiesiskas valsts un demokrātijas pazīme. "Procesam ir jābūt tādam, lai nebūtu šaubas par ģenerālprokura izvirzīšanu," uzsvēra Muižniece.

Arī TP līdera Andra Šķēles runas vīrs Romāns Meļņiks norādīja, ka šo jautājumu pagaidām "cilāt ir pāragri" - Maizīša pilnvaru termiņš amatā beigsies maijā, tādēļ arī par nākamo ģenerālprokuroru vajadzētu lemt pavasarī.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pagaidām nedomā par jaunā ģenerālprokurora apstiprināšanu un norāda, ka pagaidām tās uzmanības lokā ir citas, daudz būtiskākas, prioritātes. "Līdz martam mēs par šo lietu nedomāsim," aģentūrai BNS teica ZZS līderis Augusts Brigmanis.

Viņš uzsvēra, ka patlaban partijas uzmanības lokā ir rūpēties par to, lai iespējami ātri pensionāriem varētu atmaksāt ieturēto pensijas daļu un šī ir galvenā ZZS atbildības sfēra un tikai pēc tam, kad šis jautājums būs atrisināts, ZZS domās par savu pozīciju Ģenerālprokuratūras vadībai.

Jau iepriekš Jaunais Laiks paziņoja, ka atbalstīs J. Maizīti, ja viņš piekritīs atkārtoti kandidēt uz ģenerālprokurora amatu. Tāpat arī JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis neuzskata, ka J. Maizīša paziņojums būtu pāragrs.  "Tas nekādā gadījumā nav par ātru. Es atceros, kā pirms pieciem gadiem notika procedūra, arī tad viņa kandidatūra parādījās apritē apmēram pirms trim mēnešiem, tā jau ir tradīcija," aģentūrai BNS norādīja Zaķis.

Viņaprāt, tas arī ir pareizi, jo "šāda veida sabiedrībā ļoti nozīmīgiem cilvēkiem pirms balsojuma ir jābūt pietiekami ilgu laiku zināmiem, lai sabiedrība savu viedokli var izteikt". Tāpat JL pārstāvis arī pauda cerību, ka ģenerālprokurora pārvēlēšanas "process ies bez starpgadījumiem".

(pievienota 3.-5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas