Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ideja pagarināt ģenerālprokurora pilnvaru laiku līdz jauna iecelšanai gūst atbalstu

Balsojot divas reizes, Saeima ceturtdien 1.lasījumā atbalstīja grozījumus Prokuratūras likumā, kas paredz pagarināt līdzšinējā ģenerālprokurora pilnvaru laiku līdz brīdim, kad tiek iecelts jauns šo pienākumu veicējs. Atbildīgā Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija priekšlikumu bija noraidījusi, tomēr Vienotības pārstāvji prasīja jautājuma izskatīšanu plenārsēdē.

Sākotnēji par balsoja 44 deputāti, pret bija 39, bet atturējās pieci. Pārbalsojot par balsoja 47, pret bija 41, bet atturējās trīs. Balsojuma rezultātu paziņošanu pavadīja aplausi.

Aizsardzības komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP) teica, ka komisija nolēma priekšlikumu neatbalstīt, tomēr tā esot atzinusi, ka izmaiņas ir nepieciešamas un tās veicamas kompleksi. Pēc viņa teiktā, izmaiņas jāveic saistībā ar termiņu, kādā izvirzāms kandidāts apspriešanai un pilnvaru laiku, ierobežojot ar noteiku pilnvaru termiņu skaitu. Nepieciešams atrasināt arī jautājumu par profesionālajām un sociālajām garantijām pēc pilnvaru izbeigšanas.

Savukārt Solvita Āboltiņa (SC) pauda viedokli, ka grozījumi palīdzētu novērst "to kaunu un nesmukumu, publiski melojot sabiedrībai, bet pēc tam balsojot savādāk". Ar to viņa domāja Saeimas balsojumu par ģenerālprokurora Jāņa Maizīša apstiprināšanu uz trešo pilnvaru termiņu. Viņa arī piebilda, ka šāda kārtība, kad amatpersona turpina pildīt pienākumus līdz brīdim, kad ievēl jaunu amatpersonu šajā amatā, attiecas gan uz Ministriju kabinetu, gan valsts kontrolieri un virkni amatpersonu.

Juris Dobelis (TB/LNKK), komentējot priekšlikumu, pauda viedokli, ka tas izskatās pēc spalvu spodrināšanas, turklāt viņš norādīja, ka tas nevarētu attiekties uz ģenerālprokuroru, kura pilnvaras jau beigušās. "Vienam otram liekas, ka tas attieksies arī uz ģenerālprokuroru, kura termiņš ir beidzies. Nebūs tā, nevar likums būt ar atpakaļejošu spēku," paziņoja deputāts.

Vienotība rosina Prokuratūras likumā noteikt, ka gadījumos, kad, izbeidzoties ģenerālprokurora pilnvaru termiņam, Saeima nav iecēlusi jaunu ģenerālprokuroru, līdzšinējā ģenerālprokurora pilnvaru laiks turpinās līdz dienai, kad parlaments ieceļ jaunu šo pienākumu veicēju. Vienotība norādīja, ka, izvērtējot Prokuratūras likumā paredzētos gadījumus, kad izbeidzas ģenerālprokurora pilnvaras, būtu jānošķir gadījumi, kad līdzšinējais ģenerālprokurors vairs nevar pildīt savus pienākumus no gadījuma, kad parlaments nespēj vienoties par ģenerālprokurora amata kandidātu.

Priekšlikumus 2.lasījumam var iesniegt līdz 17.jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas