Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Iesaka, kā varētu mainīt esošo Saeimas vēlēšanu sistēmu

Vēlēšanu reformas biedrība forumā "Laba Saeimas vēlēšanu sistēma - kāda tā ir?" izstrādājusi un argumentējusi ieteikumus, ar kuriem būtu iespējams mainīt esošo Saeimas vēlēšanu sistēmu.

Biedrības valdes prieksšēdētājs Valdis Liepiņš pastāstīja V-Dienai, ka foruma dalībnieki meklēja atbildi uz diviem pamata jautājumiem: ko mēs vēlamies ar Saeimas vēlēšanu sistēmu panākt - kādus mērķus uzstādām un vai esošā vēlēšanu sistēma sekmē šo mērķu sasniegšanu.

Kā galvenie mērķi izvirzīti Saeimas deputātu kvalitātes uzlabošana, pragmatisku un stabilu partiju izaugsmes ar paplašinātu biedru skaitu un ierobežotām korupcijas iespējām veicināšana, vēlētāju uzticības Saeimas deputātiem, Saeimai un valdībai sekmēšana, godīgas, efektīvas un stabilas valdības veidošanas veicināšana, kā arī samērīgu reģionālo pārstāvniecību īstenošana.

Foruma dalībnieki noraidoši izteikušies par esošo Saeimas vēlēšanu sistēmu, kas nevis veicina, bet tieši pretēji - attālina no minēto mērķu sasniegšanas.

Ņemot vērā pašreizējo politisko situāciju valstī un iespējamo Saeimas atlaišanu, foruma dalībnieki nolēma iespējamos risinājumus sadalīt divās kategorijās - īstermiņa, kas ieviešami steidzami, un ilgtermiņa, kuru izstrāde prasa ilgāku laiku un vairāku alternatīvu izvērtēšanu.

Lai veicinātu pirmo četru mērķu sasniegšanu, ir jāveido daudz ciešāks, tiešāks un biežāks kontakts starp deputātiem un vēlētājiem, un jāveicina deputātu atskaitīšanās vēlētājiem. Īsā termiņā to varētu panākt ar atbilstošām, taču ne radikālām izmaiņām Saeimas vēlēšanu likumā. Tās būtu: paredzēt Saeimas deputātu kandidātiem iespēju kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, sadalīt apgabalus mazākos ar 5-7 deputātu pārstāvniecību, pirms vēlēšanām katrā apgabalā rīkot deputātu kandidātiem sanāksmes ar vietējiem vēlētājiem (sanāksmes rīkotu šim mērķim izveidota un no valsts budžeta finansēta neatkarīga NVO), starp vēlēšanām katrā apgabalā rīkot regulāras, apgabala deputātiem obligāti apmeklējamas sanāksmes ar vietējiem vēlētājiem, kā arī izveidot īpašu interneta portālu vai radīt vēlētājiem iespēju pašreizējā Saeimas mājas lapā ātri un viegli uzzināt par katra deputāta Saeimas balsojumiem.

Kā norādīja Liepiņš, jaunai valdībai šie ieteikumi ir jāiekļauj savā deklarācijā. Šis aicinājums ir nosūtīts arī visiem Saeimā pārstāvēto partiju un frakciju vadītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas