Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Iespēju likvidēt Tiesībsarga biroju apspriedīs koalīcijas sanāksmē

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pēc valdības sēdes aģentūrai BNS sacīja, ka Ministru kabinets konceptuāli paudis atbalstu iecerei likvidēt Tiesībsarga biroju, savukārt viņas partijas biedrs ekonomikas ministrs Artis Kampars izteikumos bija maigāks, norādot, ka nekāda valdības lēmuma vēl nav, bet par to plānots lemt koalīcijas sanāksmē.

"Valdība jau no paša sākuma iet cauri funkciju izvērtējumam. Jautājums, vai krīzes brīdī ir vajadzīgas dažādas funkcijas.. No Tiesībsarga biroja taustāma labuma sabiedrībai nav bijis," Kampars atzina žurnālistiem.

Tāpat spriests arī par, piemēram, sabiedrības integrācijas funkcijas samazināšanu, kā arī Valsts probācijas dienestu. Taču no probācijas dienesta, pēc Kampara vārdiem, ir "taustāmāks labums". No ekonomikas ministra teiktā bija noprotams, ka šo iestādi plānots saglabāt, bet optimizēt tās darbību.

Arī premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") žurnālistiem apstiprināja, ka valdībā diskusija par Tiesībsarga biroja likvidāciju ir bijusi, bet konkrēts lēmums neesot pieņemts.

Uz jautājumu, vai viņš pats atbalsta biroja likvidāciju, Dombrovskis atbildēja izvairīgi: "Šis jautājums vēl ir jāizpēta un jādiskutē, kādi ir plusi un kādi ir mīnusi."

Tiesībsarga birojs pagaidām runas par likvidēšanu nekomentē. Komentāri netiks sniegti līdz brīdim, kamēr birojā nebūs saņemta oficiāla informācija, aģentūrai BNS teica Tiesībsarga biroja pārstāve Ieva Kukule un piebilda, ka pašlaik birojā pieejamā oficiālā informācija liecina, ka tam budžetu plānots samazināt par sešiem procentiem.

Valdības locekļu vidū neoficiāli tiek apsvērta iespēja likvidēt Tiesībsarga biroju. To aģentūrai BNS apstiprināja vairākas augsti stāvošas amatpersonas.

Pagaidām nekādi lēmumi un oficiāli pieteikumi par šīs iestādes likvidēšanu Ministru kabinetā nav iesniegti. Taču valdība ceturtdien pēc pārtraukuma slēgtajā ārkārtas sēdē spriedīs par budžeta samazinājumu neatkarīgajām iestādēm.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (Tautas partija, TP) aģentūrai BNS apliecināja, ka kuluāros par Tiesībsarga biroja likvidāciju tiek spriests, taču neko sīkāk par to nestāstīja.

"Ja tiek diskutēts par izdevumu lietderīgu izmantošanu, šī jau nu nav tā viena no vissvarīgākajām funkcijām," viņš vien norādīja.

TP pārstāvis arī pieminēja, ka iestādes budžets no tās izveidošanas brīža ir pieaudzis desmitkārt.

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Jaunā laika", JL) aģentūrai BNS nenoliedza, ka šāda iespēja tiek apsvērta, gan sakot, ka, vērtējot visas valsts funkcijas, "ministriem ienāk prātā arī šī funkcija".

Iekšlietu ministre arī uzsvēra, ka patlaban tiesībsargs ir degradējis savu būtību, ņemot vērā pēdējā laika notikumus un skandālus Tiesībsarga birojā.

Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē diskutē par aizsardzības, sabiedriskās kārtības un drošības, kā arī kultūras, sporta un atpūtas apakšfunkcijām un to lietderību.

Tikai pirms pāris gadiem izveidotais Tiesībsarga birojs ir neatkarīga institūcija. Tiesībsargs veicina personas tiesību un likumisko interešu aizsardzību gadījumos, kad valsts institūcijas pārkāpušas Satversmē un starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos noteiktās personas cilvēktiesības. Tiesībsargs arī sekmē vienlīdzīgas attieksmes ievērošanu un diskriminācijas novēršanu.

Par dažādiem cilvēktiesību jautājumiem iedzīvotāji var vērsties pie tiesībsarga ar sūdzību vai iesniegumu, lūdzot novērst šo tiesību pārkāpumu.


(papildināta 1.-6. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas