Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Izglītības nozares konflikts ar Ķīli vēršas plašumā; rektori dodas pie premjera

Šorīt notiekošajā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) un Rektoru padomes pārstāvju tikšanās reizē iecerēts prasīt, lai premjers uzņemas pārraudzību arī pār augstākās izglītības jomu, Dienai norādīja Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Jānis Vētra.

Šāds solis varētu tikt tulkots kā neuzticības izrādīšana Reformu partijas deleģētā izglītības ministra Roberta Ķīļa līdzšinējai darbībai, bet, vai V. Dombrovskis šim rektoru lūgumam varētu piekrist, skaidras atbildes no premjera biroja pirmdien vēl nebija.

V. Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke Dienai norādīja, ka «premjers jau pašlaik pastiprinātu uzmanību pievērš atsevišķiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kompetences jautājumiem, piemēram, no ministra pārņemot Latvijas Nacionālās sporta padomes vadību», tomēr tajā pašā laikā uzsvēra, ka «primāri, protams, nozare paliks ministra uzraudzībā». Šīrīta tikšanās esot loģisks solis pēc tam, kad premjers pirms vairākām nedēļām tikās ar R. Ķīli, jo esot jāuzklausa abas puses.

Tikmēr pats R. Ķīlis joprojām nav darbā - viņa padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs skaidroja, ka ministrs šobrīd ir slimnīcā, kur iziet «visai nopietnas sirds un galvas asinsvadu veselības pārbaudes», tādēļ lielāka skaidrība par viņa veselības stāvokli varētu būt trešdien. Attiecībā uz gaidāmo tikšanos R. Tukišs norādīja, ka «ministrijas nostāja attiecībā uz premjera izvēli, kā rīkoties, šobrīd ir neitrāla, jo to tiešā veidā ietekmēt nav iespējams».

Par spīti R. Ķīļa veselības problēmām, konflikts starp IZM un augstskolu pārstāvjiem (vairākas augstskolas prasījušas ministra demisiju) turpina vērsties plašumā - Saeimā nokļuvis izglītības ministra vietas izpildītāja Edmunda Sprūdža (RP) parakstīts dokuments, kurā norādīts, ka ministrija iesniegs iebildumus pret vairāku AIP locekļu atkārtotu apstiprināšanu amatos, ziņo LETA. Uz vietas saglabāšanu padomē pretendē pieci no tās pašreizējiem locekļiem, tajā skaitā J. Vētra. Viņš Dienai teica, ka ministrijas argumentus, kādēļ pret viņu tiek iebilsts, nezinot, tādēļ komentēt nevarot, bet vispārīgi tie esot IZM centieni paplašināt savu pilnvaru loku vairāk, nekā paredz likums, jo AIP ir neatkarīga iestāde, par kuras locekļu iecelšanu lemj Saeima.

Starp pieciem jau esošajiem AIP locekļiem, pret kuru atkārtotu apstiprināšanu varētu iebilst IZM, ir arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras virzītais Aigars Rostovskis, kurš ir arī augstskolas Turība līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs. LTRK jau paudusi neizpratni par to un prasījusi ministrijai skaidrojumus, bet pats A. Rostovskis Dienai atzina, ka, viņaprāt, IZM iebildumi tiešām ir ne pret viņu personīgi, bet pret esošo AIP sastāvu kopumā, konflikta ap augstākās izglītības programmu izvērtējumu dēļ. Jau ziņots, ka IZM AIP pat pārmetusi iespējamu izvērtējuma datu viltošanu.

Savukārt R. Tukišs Dienai skaidroja, ka IZM, visticamāk, nosūtīs Saeimas frakcijām argumentētu vēstuli, kurā tiks analizēts esošās AIP darbs, un tas tiešām esot saistīts ar notikušo augstākās izglītības kvalitātes vērtējumu, tomēr par konkrētām personām, pret kuru ievēlēšanu nākamajā AIP sastāvā ministrija varētu celt iebildumus, viņš pagaidām atteicās runāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas