Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

IZM: Pārveidojot Limbažu 3.vidusskolu par sākumskolu, infrastruktūrā ieguldītos 88 060 latus pašvaldībai nāksies atmaksāt

Pārveidojot Limbažu 3.vidusskolu, kas atrodas Parka ielā 38, par sākumskolu, Limbažu novada pašvaldībai no saviem līdzekļiem būs jāsedz Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 83 633 latu apmērā un valsts dotācijas finansējums 4427 latu apmērā, kas ieguldīti projekta "Vispārējās izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem" īstenošanā, liecina aģentūras_ LETA _rīcībā esošā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vēstule.

Kā ziņots, šī gada 3.maijā Limbažu novada domes deputāti domes sēdē atbalstīja ieceri pilsētā izveidot Limbažu sākumskolu, nosakot juridisko adresi Parka ielā 38, Limbažos.

Limbažu 3.vidusskola šī gada 8.martā iesniegumā informēja IZM par Limbažu novada domes nelikumīgajiem lēmumiem, kas saistīti ar Limbažu 3.vidusskolas izlikšanu no skolas telpām. Pagājušajā gadā Limbažu 3.vidusskolā tika īstenots ERAF projekts "Vispārējās vidējās izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana izglītojamajiem ar funkcionāliem traucējumiem", kura rezultātā Limbažu 3.vidusskolas ēka un tās apkārtne tika pārbūvēta, lai dotu iespēju bērniem un jauniešiem ar funkcionālajiem traucējumiem iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību atbilstošos apstākļos, kā to nosaka normatīvie akti.

"Tā kā Limbažu novada dome šī gada 24.februārī nolēma šajā ēkā ievietot sākumskolu, tad uzskatām, ka šādas reorganizācijas rezultātā skolēniem un jauniešiem ar kustību traucējumiem nākotnē tiek liegtas iespējas pilnvērtīgi iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību Limbažu novadā. Pielāgojot skolu sākumskolas vajadzībām, tiks pārkāpts noteikumu par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" apakšaktivitātes "Vispārējās izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem" 19. punkts, kas atbalsta vispārējās vidējās izglītības iestādes šī projekta īstenošanai, un kā līgumā paredzēts - projekta iesniedzējs apliecina, ka pēc projekta pabeigšanas 2010.gada augustā tiks nodrošināta izglītības iestādes darbība ilgtermiņā, kas nav mazāks par pieciem gadiem - līdz 2015.gadam," norādīts Limbažu 3.vidusskolas vēstulē.

IZM skaidro, ņemot vērā Limbažu novada domes 24.februārī pieņemto lēmumu par Limbažu 3.vidusskolas reorganizāciju, uzlabotajā infrastruktūrā Parka ielā 38 izvietojot Limbažu sākumskolu 1.-6.klasei un Limbažu mākslas skolu, no šī gada 1.septembra tiks liegta iespēja iegūt izglītību izglītojamiem ar funkcionālajiem traucējumiem no 7.-12.klasei. Tas ir pretrunā ar apakšaktivitātes "Vispārējās izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem" mērķi un projekta vienošanās noteikto, ka skolas ēkas uzlabotajā infrastruktūrā nodrošinās vispārējās vidējās izglītības iestādes darbību ilgtermiņā.

Tādejādi netiks nodrošināta projekta rezultātu ilgtspēja piecu gadu laikā pēc projekta pabeigšanas un Limbažu 3.vidusskolā Parka ielā 38 projektā ieguldītie līdzekļi 98 392 latu apjomā būs neattiecināmi, un Limbažu novada pašvaldībai no saviem līdzekļiem būs jāsedz ERAF finansējums 83 633 latu apmērā un valsts dotācijas finansējums 4427 latu apmērā.

Papildus IZM norādījusi, ka apakšaktivitātē "Vispārējās izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem" pieejamais Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsts tika plānots, lai katrā rajona un republikas pilsētas administratīvajā teritorijā tiktu izveidota viena vispārējās vidējās izglītības iestāde, kas ir pielāgota izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Atbalstāmo izglītības iestāžu atlase notika 2008 gadā, rajona padomei vai republikas pilsētas domei veicot tās administratīvajā teritorijā esošo izglītības iestāžu izvērtējumu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos noteiktajiem izglītības iestāžu atlases kritērijiem, un atbalstāmo skolu sarakstā iekļaujot vienu no pirmajām trim visvairāk punktu ieguvušajām izglītības iestādēm, sniedzot tam argumentētu pamatojumu. Vērtēšanā tika ņemts vērā ne tikai izglītības iestādes līdzšinējais darbs ar izglītojamo ar funkcionāliem traucējumiem integrācijā un tās pedagogu profesionālā kvalifikācija un pieredze minētā darba veikšanai, bet arī izglītības iestādes turpmākā attīstība un ilgtspēja, tai skaitā plānotais izglītojamo skaits 2013.gadā.

"Līdz ar to Limbažu novada pašvaldība iesniedzot projekta iesniegumu šajā apakšaktivitātē un 2009.gada jūlijā noslēdzot vienošanos ar Valsts izglītības attīstības aģentūru par pašvaldības pārziņā esošās Limbažu 3.vidusskolas pielāgošanu izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem, bija izvērtējusi un apliecinājusi Limbažu 3.vidusskolas turpmākās darbības ilgtspēju un vispārējās vidējās izglītības iestādes saglabāšanu Parka ielā 38 vismaz piecus gadus pēc projekta pabeigšanas, tā nodrošinot rezultātu ilgtspēju un izmantošanu atbilstoši mērķim."

"Lai nodrošinātu Limbažu novadā vispārējās vidējās izglītības pieejamību izglītojamiem ar funkcionāliem traucējumiem un lai neradītu papildus slogu pašvaldības budžetam neattiecināmo izmaksu gadījumā, aicinām Limbažu novada pašvaldību izvērtēt iespēju saglabāt Limbažu 3.vidusskolu esošajās telpās Parka ielā 38 un par pieņemto lēmumu informēt ministriju," teikts IZM vēstulē, ko šī gada 2.maijā parakstījis IZM valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

Kā ziņots, IZM šī gada martā saskaņoja Limbažu novada lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju un likvidāciju, kā rezultātā četras esošās izglītības iestādes no nākamā mācību gada pārveidos par četrām citām skolām.

Tas paredz Limbažu 2.vidusskolas un Limbažu Jauniešu un pieaugušo vakara (maiņu) vidusskolas reorganizāciju, pievienojot tās Limbažu 3.vidusskolai, saglabājot Limbažu Jauniešu un pieaugušo vakara (maiņu) vidusskolu kā atsevišķu struktūrvienību.

No Limbažu 1.vidusskolas un Limbažu 3.vidusskolas tiks nodalīti 1.-6.klašu skolēni, kas mācīsies jaunveidojamajā Limbažu sākumskolā.

Jau ziņots, ka pašvaldības sāktā izglītības reforma Limbažos izraisījusi iedzīvotāju un skolu kolektīvu protestus un iebildumus. Limbažu novada iedzīvotāji nosūtīja vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā katru amatpersonu savas kompetences ietvaros lūdza apturēt Limbažu novada domes 2011.gada 20.janvāra lēmuma darbību daļā par Limbažu novada skolu reformu, veikt pārbaudi par šī lēmuma likumību un pamatotību, kā arī veikt pārbaudi par jau izlietoto, kā arī plānoto valsts un pašvaldības budžetu līdzekļu izlietojumu, tā pamatotību Limbažu novada skolu reformu īstenošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas