Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Izsaki savu viedokli! Vai cilvēks, kurš kā bērnu audzināšanas veidu atbalsta sodāmu rīcību, drīkst vadīt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju?

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Jānis Šmits (LPP/LC) intervijā Latvijas avīzei šonedēļ par pieļaujamu atzinis pēršanu kā bērnu audzināšanas metodi. Vēlāk gan sarunā ar Dienu viņš teicās esam pārprasts, jo laikraksts esot publicējis interviju saīsinātu.

Šmits par pēršanu runā miglaini, bērnu sargi norāda — likums to aizliedz

JL rosina atstādināt Šmitu no Cilvēktiesību komisijas vadītāja amata

Šodien Latvijas avīze atzīstot, ka intervijas ar politiķiem un citām personām nekad nepublicē pilnībā, publicējusi pilnu intervijas fragmentu, kur runāts par pēršanu. No tā izriet, ka J.Šmits pērienu atzīst par vienu no audzināšanas veidiem.

Citāts no Latvijas avīzes pilnas intervijas ar J.Šmitu:

"- Latvijas avīze izpētīja kādu tiesu lietu. Tiesāja vairāku bērnu māti. Viņas nepilngadīgā meita klaiņojusi, dzīvojusi pie drauga. Vecākiem tas nepatika un viņi kērās pie neeiropeiskām audzināšanas spēka metodēm. Pie siksnas. (..)

J.Šmits: - Šāda veida problēmas parādās tikai un vienīgi sekulārā sabiedrībā, kas vispār noliedz jebkādu Dieva ietekmi uz sabiedrības dzīvi un kultūru. Reliģiski tendētās sabiedrībās, īpaši Austrumu zemēs, šādi jautājumi neparādās tāpēc, ka tur reliģisko uzskatu sistēmā ietverts bauslis par vecāku godāšanu.

Arī Latvijā vecākiem ir garantētas tiesības audzināt savu bērnu pēc saviem reliģiskajiem uzskatiem un neviena Eiropas institūcija nevar atcelt to, kas teikts Svētajos Rakstos. Zālamana pamācību 13.nodaļas 24.pantā ir rakstīts: «Kas savu rīksti taupa, tas ienīst savu dēlu, bet kas savu dēlu mīl, tas to jau agri pārmāca.» Vecā Derība ir pamats trim lielākajām reliģijām: kristietībai, jūdaismam un islāmam. Tāpat arī ANO izdotās «Deklarācijas par jebkuras neiecietības un diskriminācijas, kas balstās uz reliģiju un pārliecību, izskaušanu» 5.pantā ir teikts, ka vecākiem ir tiesības organizēt dzīvi ģimenē saskaņā ar savu reliģiju un ticību un audzināt bērnos tādu morāli, kādai tic vecāki. Rietumos daudzina bērnu tiesības, bet klusē par vecāku likumiskajām tiesībām audzināt bērnus pēc savas pārliecības.

Man pašam šādā konfliktsituācijā nebūtu problēmas, jo mana ticības pārliecība pieļauj noteiktas audzināšanas metodes, protams, es neuzskatu, ka pēriens ir vienīgais audzināšanas veids."

V-Diena jautā lasītājiem: Vai cilvēks, kurš kā bērnu audzināšanas veidu atbalsta sodāmu rīcību, drīkst vadīt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju?


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas