Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Izvarotājus provocē sieviešu izlaidība

Tieši pirms 30 gadiem Padomju Latvijas sabiedrība dzīvoja bailēs par kādu noziedznieku, kurš aukstasinīgi izvaroja sievietes un dažas no viņām nogalināja. Par spīti lielajiem milicijas spēkiem un pūlēm, ilgu laiku viņu neizdevās noķert. Pagāja vairāk nekā gads, līdz izrādījās, ka vainīgais meklējams pašas milicijas paspārnē un ka izvarotājs un slepkava ir milicijas aģents – aptuveni 40 gadu vecais Staņislavs Rogaļovs.

Diena secina, ka, lai arī šodien kopš tiem laikiem mainījušies daudzi apstākļi, tāda maniaka rašanās un ilgstoša «neizskaitļošana» nav izslēgta – regulāri ik gadus par izvarošanu tiek notiesātas vairāk nekā
30 personas, tāpat kā toreiz Latvijas policija noziegumu atklāšanas vārdā sadarbojas ar noziedzniekiem, un arī kļūdas tiesu sistēmā, kas tika pieļautas toreiz, atkārtojas mūsdienās.

Lai arī izvarotājs un slepkava S. Rogaļovs par saviem upuriem lielākoties izvēlējās vieglas uzvedības sievietes, kuras iepazina naktslokālos, un tādas, kuras tumšajā diennakts laikā staigāja pa nomaļām vietām, krimināltiesību eksperts Andrejs Judins ir pārliecināts, ka ar šiem diviem nosacījumiem vien izveidot upura portretu ir krietni par maz. «Šādos apstākļos ikviens cilvēks piesaista sev noziedznieku uzmanību. Tā ir provokācija, un to apliecina arī ārvalstu tūristu pieredze Rīgas ielās, kad viņi tiek apzagti, aplaupīti vai piekauti,» norādīja A. Judins.


Bijušais prokurors, tagad advokāts Armands Stumbergs savā praksē ar izvarošanas gadījumiem saskāries daudz. «Pirmais un svarīgākais, kas pievērš noziedznieka uzmanību, ir vaļīga sievietes uzvedība un izaicinošs apģērbs,» viņš sacīja. Kolēģa viedoklim piekrita arī psiholoģijas zinātņu doktore tiesu eksperte Veronika Semenkova, norādot, ka sievietes nepamatoti augstais pašnovērtējums un pārliecinātība nereti kļūst par cēloni vardarbībai pret viņu. «Tās ir sievietes, kuras dzīvo ar pārliecību, ka ar viņām nekas ļauns nevar notikt. Viņas divos naktī īsos svārkos var doties pastaigā pa Lubānas ielu un tad izrādīt pārsteigumu, ka kļuvušas par vardarbības upuriem,» sacīja V. Semenkova.

Otra galējība – bailīgās un tramīgās, kuras pastāvīgi skatās pār plecu, tikko metas krēsla, – arī lieki piesaista noziedznieku uzmanību.

Kā vēl vienu būtisku sieviešu grupu, kuras nereti kļūst par seksuālas vardarbības upuriem, eksprokurors izceļ jaunas sievietes, kurām patīk uzdzīvot uz vīriešu rēķina.

«Izvarošanas upuri nereti ir sievietes, kas ātri un viegli uzticas cilvēkiem. Viņas ir komunikablas, viegli ietekmējamas sievietes, kuru vientiesību varmākas izmanto,» skaidro V. Semenkova.

Visu Anitas Āboliņas rakstu Maniaks lasiet sestdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas