Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ja Bērziņš izlems nosaukt premjera kandidātu, tas, visticamāk, būšot Dombrovskis

Pirmdiena ir pēdējais termiņš, kad Valsts prezidents Andris Bērziņš sagaida vismaz vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm. Ja pozīcijas nebūs, šovakar A.Bērziņš nāks klajā ar paziņojumu par nākamajiem soļiem valdības veidošanā.

Sociologs Aigars Freimanis uzskata, ka satraukumam par nespēju izveidot koalīciju vismaz pagaidām nav pamata, jo jaunā Saeima savu darbu sāks tikai pēc nedēļas. Tomēr, ja šodien prezidents izšķirsies pats nosaukt jaunās valdības veidotāju, tad tas, visticamāk, būšot esošais premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība), tā sociologs prognozēja laikrakstam Neatkarīgā.

"Viņam nav pārāk liela izvēle. Pirmā izvēle ir esošais premjers – kaut vai tāpēc, ka līdz šim visas iesaistītās puses viņu atzinušas par labāko vai vēlamāko kandidātu," skaidro A.Freimanis.

Viņaprāt, paradigmu maiņa nebūt neliecina par A.Bērziņa politisko nespēju vai neticēšanu politisko partiju spējai izveidot valdību. "Domāju, ka, nosakot termiņu, prezidents vēlējās nolaist tvaiku tai situācijai, kura bija izveidojusies, politiskajām partijām mainot savas prioritātes un ļaujoties emocijām un personīgiem apvainojumiem," teica A.Freimanis.

Sociologs norāda - A.Bērziņš līdz šim spējis apliecināt, ka neļaus procesiem plūst bez stingras uzraudzības. "Andris Bērziņš prezidenta pilnvaru latiņu, paziņojot, ka var noraidīt nepieņemamus ministru kandidātus, ir pacēlis stipri augstāk. Iepriekšējie prezidenti to neatļāvās. Iepriekš koalīcijai bija zināma autonomija." Viņš norāda, ka līdz šim tikai Guntis Ulmanis atļāvies nepieņemt vairākuma izveidotu koalīciju, uzticot valdības veidošanu mazākumā esošajam Mārim Grīnblatam.

Pagaidām otra sarunu kārta ar partijām neesot ieplānota, taču Valsts prezidenta darba kārtība nākamajai nedēļai atļauj to sarīkot. Pagaidām nav arī plānots uz pili aicināt bezpartejiskus premjera amata kandidātus, norādīja Valsts prezidenta kancelejā.

Kā ziņots, jau trešo nedēļu nav panākta vienošanās par vēlamo koalīcijas modeli. Zatlera Reformu partija vēlas veidot valdību kopā ar Vienotību un Saskaņas centru, savukārt Vienotība vēlas, lai valdību veidotu ZRP, Vienotība un Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas