Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Jaunais laiks aicina nekavējoties izveidot tiesībsargu

Partijas Jaunais laiks (JL) Saeimas frakcija uzsver, ka kavēties ar tiesībsarga institūcijas iedzīvināšanu nedrīkst. JL aicina valdošo koalīciju nenovērsties no valstij un sabiedrībai patiešām nepieciešama taisnības garanta izveides tikai tādēļ, ka par to savulaik tik asi iestājies JL, vēsta paziņojums presei.

Tiesībsarga izveide kā korupcijas apkarošanas būtisks nosacījums ir viena no JL prioritātēm. Tiesībsarga likums akcentē arī personu, t.sk. bērnu, tiesību aizsardzību, veicina vienlīdzīgu attieksmes principu nodrošināšanu un jebkāda veida diskriminācijas novēršanu, seko labas pārvaldības principa ievērošanai, atklājot un veicinot izvairīšanos no nepilnībām tiesību aktos, kā arī veicina sabiedrības informētību un izpratni par cilvēktiesībām un tiesībsarga darbību.

«Tiesībsargs kā neatkarīga, ar izpildvaru un tiesu varu nesaistīta institūcija, kas darbojas kā starpnieks starp iedzīvotājiem un valsts un pašvaldību institūcijām, būs ne vien taisnības panākšanas ceļš ikvienam Latvijas iedzīvotājam, bet arī ievērojami atslogos tiesu sistēmu,» uzsver Ainars Latkovskis (JL), Valsts prezidentes un tā laika Ministru prezidenta Einara Repšes (JL) izveidotās darba grupas par ombuda institūcijas izveidi līdzpriekšsēdētājs. Tāpat valstij vairs nebūtu jāšķiras no milzīgām naudas summām, lai Eiropas Cilvēktiesību tiesā maksātu par kļūdainiem ierēdņu lēmumiem, atgādina Latkovskis.

Lai spētu efektīvi darboties, organizācijai ir trīs ļoti būtiski priekšnosacījumi — pietiekami plašas pilnvaras, neatkarība un pietiekams finansējums. Diemžēl jau kopš brīža, kad Valsts prezidente iniciēja tiesībsarga ieviešanas ideju, tā attīstība tika pastāvīgi bremzēta, gan Finanšu ministrijai nesniedzot informāciju par nepieciešamo finansējumu, gan aizbildinoties, ka tiesībsarga pastāvēšanai nepieciešamo summu nav iespējams segt no valsts budžeta.

«Šādas atrunas jau sen ieguvušas «negribēšanas» pieskaņu. Tas skaidri parāda — viens no ilgajiem ombuda ērkšķainā ceļa iemesliem ir bailes zaudēt ierēdņa lomu ienesīgajā valsts un pašvaldību labumu pārdales procesā,» uzskata Ingrīda Circene (JL), bijusī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja, kuras komisija ilgstoši strādāja pie tiesībsarga likumprojekta pilnveidošanas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas