Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Jaunais laiks opozīcijā? Ko par to saka eksperti?

V-dienas aptaujātie eksperti ir vienisprātis — Jaunā laika liktenis ir viņu pašu rokās. Pat darbojoties opozīcijā Jaunajam laikam ir izredzes saglabāt savu popularitāti vēlētāju acīs.

Nellija Ločmele, politoloģe.

Vispirms droši vien Jaunais laiks meklēs vainīgos - citās partijās (jau vēlēšanu naktī to sāka Kārlis Šadurskis) un pēc tam savā vidū. Šī vainīgo meklēšana Jaunajam laikam raksturīgā stilā var beigties ar dunčiem mugurā, politisko pārbēdzēju un līķu kaudzīti. Otra iespēja – Jaunais laiks saglabā vienotību, uztur taisnības cīnītāju zīmolu un cenšas "uzrakt" lietas, kas var sašūpot valdības vienotību un izraisīt koalīcijas nomaiņu. Droši vien ir arī citas iespējas, bet par tām konkrētāk varēs spriest tad, kad būs skaidri zināms Saeimas sastāvs un koalīcijas partiju vienošanās nosacījumi.

Ivars Ījabs, politologs.

Man jau šodien jautāja, vai Jaunais laiks paliekot opozīcijā neizjukšot? Jaunais laiks noteikti neizjuks tikai tāpēc, ka tas ir palicis opozīcijā. Galu galā nevajag aizmirst to, ka Tautas partija iepriekšējās vēlēšanās saņēma apmēram tikpat daudz balsu, viņiem aprēķina dēļ bija nedaudz vairāk vietu, bet balsis bija tikpat un neviens tajā momentā neprasīja, vai Tautas partija neizjuks? Līdz ar to diezin vai ir pamats runāt par to, ka Jaunajam laikam draud kaut kas ļoti negatīvs.

Ir skaidrs, ka viņiem šī Saeima būs sava veida terapija, tajā nozīmē, ka viņi ļoti minimāli varēs ietekmēt dienaskārtību, kas liks viņiem apvaldīt savu reizēm ļoti moralizējošo aso retoriku pret citiem politiskajiem spēkiem. Tas varētu būt tas, kas varētu notikt.

Kas attiecas uz Jaunā laika popularitāti, es domāju, ka tā nekritīsies. Es piekristu Paulam Raudsepam, kurš vakar Dienā tika rakstījis sekojošo, ka principā ņemot vērā Jaunā laika sastrādātās muļķības 8.Saeimā un ņemot vērā viņu ļoti nepārliecinošo reklāmas kampaņu, tas rezultāts pat ir ļoti labs. Šis rezultāts rāda, ka cilvēki varbūt ne pārāk mīl attiecīgās partijas līderi, kā tas izrādās, bet noteiktai un ļoti stabilai sabiedrības daļai šie ideāli par tiesisku valsti politikas caurredzamību un atbildību principā liekas joprojām aktuāli. Līdz ar to es domāju, ka diezin vai būtu pamats domāt par kaut kādām lielām svārstībām vai ārkārtīgi lielu popularitātes zudumu.

Kārlis Streips, žurnālists.

Man liekas, ka tas [Jaunā laika izdzīvošana] ir pilnīgi atkarīgs no tā kā Jaunais laiks uzvedīsies opozīcijā. Ja Jaunais laiks turpinās vienkārši bļaustīties un nebūs konstruktīvs tad, ļoti iespējams, popularitāte viņam zudīs. Ja savukārt Jaunais laiks darbosies konstruktīvi un par to liecina it kā valdošais koalīcijas teiktais, ka Jaunajam laikam piešķirs dažādus amatus Saeimā, gan prezidijā, gan komisijās, tad partija var demonstrēt, ka tā ir konstruktīvs partneris un to redzēs arī vēlētāji. Es nedomāju, ka atstāšana opozīcijā partijai nozīmētu automātisku nāvi.

Ir stipri maz ticams, ka Jaunais laiks iekļūs koalīcijā, jo kā ir teikuši vairāki politiķi, koalīcija ar 77 balsīm ir krietni izplūdusi ar visādām iespējām kašķēties. Es personīgi domāju, ka būtu ļoti labi, ja Jaunais laiks būtu pozīcijā un Pirmā partija nebūtu, bet nekas neliecina, par to, ka tas tā varētu būt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas