Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Jēkabpils laupīšanas lietā aizturēto sniegtās liecības ir pretrunīgas

Par laupīšanu Jēkabpilī spēļu zālē _Fēnikss _un apšaudi pagājušajā nedēļā aizturētie vainu nodarītajā nenoliedz, taču viņu sniegtās pirmās liecības par līdzdalību noziegumā ir pretrunīgas.

Tā trešdien pēc piedalīšanās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē žurnālistiem sacīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Artis Velšs.

Viņš norādīja, ka precīzu nozieguma apstākļu noskaidrošana ir izmeklētāju uzdevums, kam jāatklāj precīzas notikuma nianses. Pagaidām citu jaunumu saistībā ar nozieguma izmeklēšanu nav, tostarp arī, vai Jēkabpils laupīšanas lietā aizturētie iepriekš jau nav paveikuši citus noziegumus.

Nav arī prognozējams, cik ilga varētu būt šīs lietas izmeklēšana.

Komisijas sēdē trešdien diskutēts arī par to, vai noziegumu, kurā iesaistīti policijas darbinieki, var izmeklēt VP Iekšējās drošības birojs (IDB). Velšs pauda pārliecību, ka IDB ir būtiska policijas struktūra, kas nodarbojas gan ar kriminālprocesu izmeklēšanu, gan operatīvo darbību. Biroja darba dēļ ik gadu vairāk nekā 30 policistu sauc pie kriminālatbildības. IDB darbu gan var uzlabot, tostarp operatīvas informācijas vākšanā, taču birojs noteikti būtu saglabājams.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (Vienotība) informēja, ka komisijas sēdē izvērsusies plaša saruna, kā uzlabot VP prevencijas darbu. Viņš norādīja, ka pašlaik VP Iekšējās drošības birojā ir vien seši operatīvie darbinieki, kuri var reaģēt uz konkrētām sūdzībām, bet pietrūkst resursu prevencijas darbam, novēršot iespējamus noziegumus policijas iekšienē.

Latkovskis klāstīja, ka prevenciju VP ietvaros varētu nodrošināt, līdzīgi kā Rīgas pašvaldības policijā, kur katra automašīna ir aprīkota ar GPS iekārtām, video un audio aparatūru, līdz ar to būtu zināms, ko dara katrs policijas darbinieks. IDB būtu jārada pieeja datiem par katra Valsts policijas darbinieka ienākumu līmeni, blakus darbiem, kredītsaistībām, kas varētu vairot korupcijas riskus. Pašlaik IDB mazo resursu dēļ tā nav.

Komisijas sēdē izskanējuši dažādi viedokļi par to, kā nākotnē pārveidot speciālo uzdevumu bataljonu Alfa, minot arī, ka to vajadzētu izformēt, kā arī ka jāizvērtē atsevišķu Alfas darbinieku veikums un atbildība. Latkovskis pastāstīja, ka Alfa savulaik izveidota, lai patrulētu un nodrošinātu sabiedrisko kārtību, taču laika gaitā arī iesaistījusies bīstamu noziedznieku aizturēšanā, kas varētu būt bijis par iemeslu dažādu negatīvu procesu norisei specvienības iekšienē.

Saeimas komisija gan nav sniegusi konkrētus priekšlikumus par to, ko mainīt specvienības Alfa darbā, uzticoties šī uzdevuma veikšanā VP vadībai.

Jau ziņots, ka 25.janvāra rītā apšaudē spēļu zālē Jēkabpilī gāja bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir bijuši policijas darbinieki - divi no specvienības Alfa - Leonīds Koņuhovs, Arvo Žagars, bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā un tie ir brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Laupīšanas laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš, kad policijas ekipāžas aizšķērsoja ceļu spēļu zāles aplaupītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas