Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

JL pārskatīs LNB ēkas būvniecības līgumus un pieļauj arī to apturēšanu

Savukārt aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" ("j3b") norāda, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības līgumu laušana vai apturēšana paredz būtiskas sankcijas un lielu finansiālo zaudējumu. Turklāt līgumu apturēšana uz laiku nozīmē arī ūdens atsūknēšanas iekārtu izvešanu no būvlaukuma, kas var draudēt ar nopietnu ekoloģisko katastrofu, uzsver Latvijas Būvinženieru savienības priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.
Partija "Jaunais laiks" (JL) pārskatīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības līgumus un pieļauj arī to apturēšanu.

Premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) aģentūrai BNS sacīja, ka pārskatīs ne vien LNB ēkas būvniecības, bet arī citu lielo projektu līgumus. "Tautas partija ir meistari saslēgt līgumus, kas laušanas gadījumā paredz arī lielas soda sankcijas," viņš piebilda.

Tāpēc JL pārskatīs, kādas soda sankcijas un finansiālo zaudējumu paredz būvniecības līgumi, kādi ir iespējamie varianti izmaksu samazināšanai. Dombrovskis pieļāva arī iespēju, ka tie tiks apturēti. "Visi lielie būvniecības projekti tiks pārskatīti," premjera amata kandidāts norādīja.

"j3b" uzsver, ka līgumi ir publiski pieejami un tajos ietvertās soda sankcijas gan pasūtītājam (valstij), gan darbu veicējiem ir līdzvērtīgas, aģentūrai BNS pauda "j3b" preses sekretāre Elīna Bīviņa.

Viņa skaidroja - lai uzceltu Gaismas pili, ir noslēgti trīs savstarpēji saistīti līgumi - būvdarbu līgums, kuru izpilda pilnsabiedrība "Nacionālā būvkompāniju apvienība", būvuzraudzības un konsultācijas līgums (SIA "Hill International S.A.") un autoruzraudzības līgums (SIA "Hill International Baltic").

Būvdarbu līgumā noteikts - ja valsts samazina vai pārtrauc savas saistības pret finansējumu LNB projektam vai citādi kavē būvdarbus, tad uzņēmumam ir tiesības samazināt to izpildes tempu, tos apturēt vai pārtraukt. Turklāt par katru maksājumu kavējumu uzņēmējam ir tiesības pieprasīt līgumsodu 0,03% dienā no laikā nesamaksātās summas.

Ja pasūtītāja, proti, valsts dēļ būvdarbi tiek aizkavēti, uzņēmējam ir papildu tiesības pieprasīt atlīdzināt izmaksas - pamatotie izdevumi un virsizdevumi, kā arī būvuzņēmēja finanšu piedāvājumā norādītais peļņas procents.

Savukārt, ja līgums tiek izbeigts, valstij jāmaksā par visiem faktiski izdarītajiem darbiem, par iekārtām un materiāliem, kā arī par iekārtu un materiālu izvešanu no būvlaukuma, vēl arī kompensācijas štata darbiniekiem un jebkādas citas izmaksas, kas radušās līguma izpildei, un neiegūtā peļņa.

Plus vēl šiem izdevumiem valsts zaudēs LNB projekta sagatavošanas procesā izlietotos 16 miljonus latu un piecu miljonu latu avansu, kas atbilstoši līgumam izmaksāts būvuzņēmējam, lai pasūtītu darba sākšanai nepieciešamos materiālus un iekārtas.

Turklāt vēl jāņem vērā, ka atbilstoši būvuzraudzības un autoruzraudzības līgumiem par katru maksājuma kavējumu uzņēmumiem ir tiesības pieprasīt līgumsodu 0,01% dienā no laikā nesamaksātās summas. Taču, ja līgumi tiek izbeigti, valstij jākompensē radušies zaudējumi. Kompensācijas apmēru aprēķinās līgumu izpildītāji.

"Līgumos paredzētās valsts saistības ir samērīgas, vienlaikus valstij nodarītie zaudējumi gadījumā, ja tiktu apturēta LNB būvniecība, nav mērāmi tikai būvuzņēmējam, kā arī būvuzraudzības un autoruzraudzības pakalpojuma sniedzējiem kompensējamo izmaksu apmērā," Bīviņa norādīja.

Viņa uzsvēra, ka LNB projekta neatņemama sastāvdaļa ir visu Latvijas bibliotēku modernizācija. "Valsts vienotās bibliotēkas informācijas sistēmas ieviešana nav pilnīga, ja netiek uzbūvēta LNB ēka, kas kļūs par modernu informācijas centru," Bīviņa piebilda.

Konkrētu zaudējumu apmēru Bīviņa gan nevarēja nosaukt, jo tas atkarīgs arī no uzņēmumu aprēķiniem.

Bez finansiālajiem zaudējumiem jāņem vērā arī kaitējums dabai. Latvijas Būvinženieru savienības priekšsēdētājs Mārtiņš Straume klāstīja, ka, apturot līgumus, no būvlaukuma tiks izvestas ūdens atsūknēšanas iekārtas. Līdz ar to būvbedre applūdīs un tās vietā izveidosies dīķis.

"Apturot darbus, var būt nopietna ekoloģiskā katastrofa šajā vietā. Būvbedrē būs dīķis, bet tas var atstāt iespaidu arī uz blakus esošajām ēkām. Ūdens filtrējas gruntī un nonāks zem mājām, kas ir blakus būvlaukumam. Tas [ūdens] var kvartāliem tālu aiziet," Straume skaidroja.

Ja arī kādreiz šajā vietā vēlētos atsākt būvniecību, būtu jāveic nopietni darbi šīs vietas atjaunošanai.

"Būvdarbu apturēšana būtu ļoti, ļoti neapdomīgs solis. Tad zustu ticība valdības lēmumiem un likumam, jo būvniecība ir nostabilizēta arī likumā," Straume norādīja un uzsvēra, ka šis objekts patlaban ir svarīgs nozares attīstībai.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecībā pērn izlietoti aptuveni seši miljoni latu un šogad, palielinoties darba daudzumam, Gaismas pils būvnieki bija plānojuši apgūt vairāk nekā 27 miljonus latu. Taču valdība pērnā gada nogalē nolēma samazināt summu par 2,76 miljoniem latu.

Šogad plānots pabeigt LNB ēkas nulles cikla izbūvi un sākt būvēt celtnes virszemes daļu, kā arī inženierkomunikāciju tīklus. Gada pirmajā ceturksnī turpināsies ēkas pamatu betonēšana un sāksies ēkas karkasa un pārsegumu izbūve. Pavasarī plānots sākt kāpņu konstrukciju un laukumu izveidi, bet vasarā - inženiertīklu izbūvi, kā arī aiļu aizpildījumu elementu un fasādes speciālo konstrukciju montāžu.

Saskaņā ar līgumu bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

JL, būdama opozīcijā, vienmēr norādījusi, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā koalīcijai jāatsakās no vairāku politisku projektu īstenošanas. JL uzskata, ka jālikvidē arī LNB ēkas projekta īstenotājs - valsts aģentūra "Jaunie Trīs brāļi"".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Oficiālie dati neļaus nolaist oficiālo Gaismas pils būvniecības cenu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas