Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Jogurti - izlietnē, kūkas - miskastē, olas krāsnī

Jā, ir daudz kas labs, ko mēs izmetam, bet tādi ir noteikumi - stāvot uz rampas aiz lielveikala blakus atkritumu konteineram, nelokāms ir tirdzniecības parka Alfa apsargs. Viņš nedod ne mazāko cerību, ka šeit varēs tikt pie pārtikas, kurai šodien beidzies derīguma termiņš. Tā tiek mesta konteineros un vesta uz izgāztuvi.

Kad ejam prom, viņš tomēr, ar rokām mādams, sauc atpakaļ. Augstāk stāvošs apsardzes darbinieks Edgars informē - ja mēs pārstāvētu kādu labdarības organizāciju, kas rūpējas, piemēram, par dzīvniekiem, saskaņojot ar lielveikalu, atsevišķus produktus būtu iespējams dabūt. Taču ne privātā kārtā.Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs lēš, ka ik dienas Latvijā tiek iznīcināts desmitiem tonnu vecas pārtikas, un, viņaprāt, tā ir problēma. Zoodārziem, uz kurieni, pēc veikalnieku stāstītā, aizceļo daļa norakstītās maizes, augļi, dārzeņi un rieksti, nav kur visu nenopirkto likt, tādēļ pārtika tiek sviesta ārā. «Lai varētu plašāk izmantot pārtiku, kas pēc derīguma termiņa beigām ir saglabājusi lietošanas īpašības, ir jāmaina likums, bet risinājumus neviena institūcija nepiedāvā,» viņš saka un piebilst, ka dažādās apspriedēs par to jau daudzkārt ir runāts. Pārtikas un veterinārā dienesta speciāliste uzskata, ka pašreizējā kārtība ir pareiza.Eksperimenta laikā _Diena _pārliecinājās, ka tikt pie ēdamā no atkritumu tvertnēm nav viegli. Gandrīz visur veikalu konteineri tiek apsargāti vai ir iežogoti un noslēgti. Tiesa, zinātāji teic, ka tas nav neiespējami, ja zina vietas un laikus, kad produkciju izmet.

 Par spīti stingrajai likumdošanai, ir veikali, kuru darbinieki speciāli atstāj ārā sviežamo pārtiku izsalkušajiem ubagiem pieejamās vietās, Diena noskaidroja no bezpajumtniekiem. Esot pat tādi bezpajumtnieki, kuri šo pārtiku pārdod tālāk.

Visu pētījumu par to, kur paliek tonnām pārtikas produktu, kam dienas beigās beidzies derīguma termiņš, lasiet sestdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas