Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Juridiskās palīdzības administrācija kompensācijās izmaksājusi gandrīz visus budžetā paredzētos līdzekļus

JPA pārstāve Ruta Siliņa aģentūru _BNS _informēja, ka visām kompensācijām šogad bija paredzēti 100 000 latu. Tomēr ar Ministru kabineta rīkojumu valsts kompensācijām piešķirti papildu 123 200 latu.
Juridiskās palīdzības administrācija (JPA) valsts kompensācijās cietušajiem šogad izmaksājusi 99 889 latus, kas ir gandrīz visi tam sākotnēji šogad paredzētie līdzekļi.

Jau pirmajā pusgadā valsts kompensācijām izlietotie šogad tam paredzētie līdzekļi liecinot, ka noziegumos cietušie ir vairāk informēti un aktīvāk īsteno savas tiesības, sacījis JPA direktors Juris Jansons. "Ņemot vērā, ka ir piešķirti papildu līdzekļi kompensāciju izmaksāšanai, visi cietušie, kuriem likums paredz kompensāciju, to saņems," viņš solījis.

Līdz 1.jūlijam JPA saņēmusi jau 258 personu iesniegumus valsts kompensācijas cietušajiem saņemšanai - 197 personām kompensācija piešķirta, 40 tā atteikta, bet pārējie iesniegumi vēl tiks apspriesti. No 197 pozitīvi pieņemtajiem lēmumiem par valsts kompensācijas piešķiršanu 61 gadījumā tā piešķirta cietušajam, kad tīša nozieguma dēļ gājis bojā cilvēks. Savukārt 33 gadījumos kompensācija izmaksāta, kad persona cietusi dzimumnoziegumā, 56 gadījumos par tīši nodarītiem smagiem miesas bojājumiem un 47 gadījumos par tīši nodarītiem vidēja smaguma miesas bojājumiem.

Valsts kompensācijas maksimālais apjoms 2008.gadā ir 800 latu, un to izmaksā, ja iestājusies personas nāve, 560 latu - par nodarītajiem smagiem miesas bojājumiem vai dzimumneaizskaramības aizskārumu, savukārt 400 latu - par nodarītajiem vidēja smaguma miesas bojājumiem.

Savukārt valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība līdz jūnija beigām lūgta 601 reizi, un 474 gadījumos tā piešķirta. Advokātiem un juristiem par sniegtajiem pakalpojumiem šā gada sešos mēnešos izmaksāti 271 423 lati, no tiem krimināllietās - 256 165 lati.

Valsts nodrošina juridisko palīdzību personām, kuras ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu, dzīvokļa tiesību, darba tiesību, bērna tiesību un citos jautājumos civillietās, krimināllietās (cietušajiem) un administratīvajās lietās, konsultējot un palīdzot juridisku dokumentu izveidošanā vai veicot pārstāvību tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas