Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Juristu dienās akcents uz administratīvā un kriminālprocesa nepilnībām

Lai arī šogad Juristu dienu diskusijas lielā mērā norisināsies uz valsts divdesmitgades fona, pasākumu programma liecina, ka pie diskusiju galdiem visspraigākās sarunas notiks par Administratīvā likuma procesa un Kriminālprocesa nepilnībām un to novēršanas iespējām.

"Kriminālprocesa nianses analizējam jau četrus gadus pēc kārtas. Šajās dienās pie mums atbrauc kolēģi no kaimiņvalstīm un dalās savā pieredzē, un informē par jaunākām izmaiņam tiesību normās. Tās ir diskusijas ar augstu lietderības koeficientu," norādīja Baltijas starptautiskās akadēmijas Tiesību zinātņu programmas direktore Gaļina Beliha. Šogad viens no diskutējamiem jautājumiem speciālistu vidū ir – vai detektīvi krimināltiesiskā izpratnē var kļūt par procesa dalībniekiem izmeklēšanas stadijā un pie kādiem nosacījumiem tas būtu iespējams.

"Pašreiz spēkā esošā normatīvu bāze tādu situāciju nepieļauj, no otras puses – ir bijuši gadījumi, kad noziegums tiek atklāts, pateicoties tikai detektīvu darbam," sacīja G. Beļiha, kuras organizētajā konferencē Juristu dienu ietvaros tikšot prezentēts pats detektīvu pārstāvju priekšlikums par nepieciešamajām izmaiņām Kriminālprocesa likumā. Savu pozīciju izklāstīt aicināti teorētķi, akadēmiķi un praktiķi.

Savukārt advokāts Lauris Liepa Juristu dienu ietvaros uzmanību vērš uz nepieciešamajām izmaiņām administratīvā procesa ietvaros. "Šīs Juristu dienas būs unikālas ar to, ka beidzot pie viena diskusiju galda tiksies gan tiesneši, gan advokāti. Mūsu diskusijas notiks divos līmeņos – pirmais skars nepieciešamās izmaiņas Administratīvā procesa likumā, bet otrais – ko mēs, praktiķi būdami, varam uzlabot šajā procesā, savstarpēji sadarbojoties," norādīja L. Liepa. Viņš paskaidroja, ka sarunu rezultātā tiks formulētas atsevišķas problēmas un to iespējami risinājumi, kuri pēc tam tiks ierosināti likumdevējam.

"Es šaubos, vai visas lietas administratīvajās tiesās būtu jāizskata visās trīs instancēs, esmu pārliecināts, ka ir lietu kategorija, kad, optimizējot tiesas darbu, efektīvāk būtu atstāt tikai divas," vienu no problēmām definēja L. Liepa, tai pašā laikā norādot, ka būtiski ir neierobežot arī cilvēka tiesības uz taisnīgu tiesu. "Iestāžu lēmumi bieži vien ir tik nekvalitatīvi, ka sūdzību apmērs nedaudzajās administratīvajās tiesās ir neadekvāts," tā advokāts paskaidroja problēmu. Tāpat viņš norādīja uz lietām, kas atrisināmas advokātu un tiesnešu sadarbības rezultātā: "Nepieciešams uzlabot elektronisko saziņu ar tiesām. Advokāti, piemēram, savus paskaidrojumu tiesām varētu iesniegt nevis papīra formātā, bet gan elektroniski. Arī šādu iespēju pārrunāsim ar tiesnešiem Juristu dienu ietvaros."

Latvijas Juristu biedrības atbildīgā sekretāre Silvija Līce kā aktuālāko Juristu dienu pasākumu atzīmēja Eiropas Kopienas tiesas tiesneša Egila Levita lekciju 5. maijā. "Viņš ir atzīts profesionālis, trāpīgi diskutē un viņa argumenti vienmēr ir uzmanības vērti - 5. maija lekcija ir jādzird vismaz katram topošajam juristam," uzskata S.Līce.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Juristu dienu programma

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas