Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kalniņš nav apvainojies par komisijas vadītāja maiņu; par Ražuka ārpolitikas pieredzi neko nezina

Līdzšinējais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība) nav apvainojies par Ārlietu komisijas vadītāja maiņu, lai gan bijis gatavs arī jaunajā parlamentā šo darbu turpināt. Savukārt par jaunā komisijas priekšsēdētāja Romualda Ražuka (Zatlera Reformu partija) ārpolitikas pieredzi diplomāts neko nezinot.

Kalniņš sarunā ar aģentūru BNS uz jautājumu par komisijas vadītāja maiņu atbildēja īsi: "Tā ir politika, tāda bija vienošanās."

Viņam gan esot žēl, ka nevarēs turpināt iesākto darbu, un no sīkākiem komentāriem viņš atturējās, vēlreiz atkārtojot, ka tā bija politiskā vienošanās. Taču apvainojies Kalniņš neesot. "Es ceru, ka varēšu citā veidā turpināt darbu," viņš piebilda.

Diplomāts arī uzskata, ka jaunajam komisijas vadītājam būs vairāki izaicinājumi. "Lai viņš [Ražuks] spēj saturēt komisiju un atbalstīt vienotu ārpolitiku," savam pēctecim amatā novēlēja Kalniņš. Viņš uzsvēra, ka komisijai ir jauns sastāvs, un īpaši akcentēja Nikolaja Kabanova (Saskaņas centrs) ievēlēšanu komisijā, kā dēļ komisijas darbs varētu būt smagāks.

"Kabanovs savos rakstos un izteikumos ir paudis radikālus viedokļus, kas ir pret Latvijas valsts interesēm, piemēram, par okupāciju. Tas varētu būt smagi. Viņa viedoklis ne vienmēr sakrīt, būs milzīgas pretrunas," atzina Kalniņš. "Es ceru, ka Ražuks spēs atrast vienojošu viedokli, kas varētu dalīt komisiju."

Uz jautājumu, vai Ražuka pieredze ir atbilstoša komisijas vadītāja amatam, Kalniņš atteica: "Es nezinu, kāda ir viņa pieredze ārpolitikā. Viņš ir bijis Jūrmalas domē, ir Latvijas patriots, bet par viņa ārpolitikas pieredzi nezinu." Kalniņš atzinīgi novērtēja komisijas referentu un konsultantu darbu.

Savukārt iespējamā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča kandidatūru Kalniņš vērtēja ļoti atzinīgi, norādot, ka Rinkēvičs pārzina gan ārpolitiku, gan aizsardzības jomu, kā arī ilgus darbus strādājis valsts pārvaldē.

"Rinkēvičs ir laba izvēle, viņš ir profesionālis," sacīja Kalniņš.

Viņš arī uzsvēra, ka Ārlietu komisijai drīzumā būs jāpieņem lēmums par Latvijas karavīru mandāta pagarinājumu misijā Afganistānā, jāgatavojas janvārī paredzētajām ārpolitikas debatēm. Tāpat jāaizstāv Ārlietu ministrijas nākamā gada budžets, jādomā par jaunu vēstniecību atvēršanu, kad tas būs iespējams.

"Ārpolitikā izaicinājumu netrūks," piebilda diplomāts.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas Ārlietu komisiju vadīs Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvis Romualds Ražuks. Savukārt viņa vietnieks būs opozīcijas pārstāvis – Sergejs Mirskis no apvienības Saskaņas centrs (SC), un arī komisijas sekretāre būs opozīcijas deputāte Iveta Grigule (Zaļo un zemnieku savienība).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas