Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kalvītim dēli uz Pekinu brauca līdzi sievas vietā

Tautas partijas līderis Aigars Kalvītis atbild uz Dienas žurnālistes Ināras Egles jautājumiem pēc Jakutijā pavadītās nedēļas un pirms brauciena uz ASV.

Gandrīz nedēļu jūs nebijāt sazvanāms. Telefonā balss krievu valodā norādīja, ka esat ārpus zonas. Kur jūs pavadījāt šo nedēļu?

Tas bija privāts brauciens uz Jakutiju. Mani ielūdza seni draugi. Nedēļu pavadījām taigā, vietās, kur cilvēki nebija kāju spēruši. Dzīvojām mežā un mežonīgos apstākļos, daudz nogājām kājām. Taču ļoti laba sajūta, vienīgi odi sakoda.

Vai jūs braucāt medībās?

Dzīvniekus arī gribējām apskatīt, bet neko nemedījām.

Vai TP vecbiedrs un tuvākais politiskais domubiedrs Gundars Bērziņš arī bija kopā ar jums?

Jā. Viņš un pārējie ceļabiedri vēl palika taigā. Man bija jābrauc uz Maskavu, jo pēc dažām stundām dodos uz ASV (saruna notika sestdien pulksten 13). Esmu ielūgts uz Demokrātu partijas kongresu, kur oficiāli tiks izvirzīti ASV prezidenta un viceprezidenta kandidāti. (Kongresu novērot aicināti vairāk nekā 140 valstu esošie un bijušie politiskie līderi).

Jūsu prombūtnē rezonansi medijos izraisīja ziņa, ka kopā ar abiem dēliem esat izmantojis Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) akreditācijas kartes Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Šo LOK piedāvājumu saņēmu pirms kādiem diviem gadiem, kad vēl biju premjers. Braucienu kārtot sāku ziemā. Ielūgums bija man un dzīvesbiedrei, bet viņa nevēlējās braukt, tāpēc uzaicināju līdzi dēlus. Cik zinu, premjers Ivars Godmanis arī aizbrauca kopā ar dēlu.

Viņš paņēma līdzi vienu dēlu, bet jūs — divus.

Man vienu bija grūti izvēlēties, tāpēc braucu kopā ar abiem vecākajiem dēliem. Mums jau bija ieplānots ceļojums pa Ķīnu. Bijām ne tikai olimpiskajās spēlēs. Cik tad vēl ilgi — dēli drīz būs lieli un kopā pabūt iznāks vēl retāk.

Vai akreditācijas karte olimpiskajās spēlēs vienlaikus nav arī vīza iebraukšanai valstī, kuru nevar tā vienkārši nodot no rokas rokā?

Tā tas ir, bet es jau akreditācijas karti saņēmu Latvijā pirms izbraukšanas. Cik zinu LOK ir iespējas atkarībā no sportistu skaita piešķirt noteiktu skaitu šādas kartes. Es šo iespēju izmantoju no 8. līdz 12.augustam. Pēc tam manā vietā Pekinā varēja ierasties cits LOK ielūgtais viesis, kas arī jau Latvijā saņēma šo akreditāciju. Tā ir tieši tāda pati, ar kādu es braucu uz olimpiskajām spēlēm Turīnā kā premjers. Bet mēs jau nevarējām apmeklēt visu, ko vēlējāmies. Piemēram, uz ASV un Ķīnas basketbola spēli, ko daudzi gribēja noskatīties, nevarējām tikt. Kur piedalījās Latvijas sportisti, tur bija iespējams iekļūt. Es izmantoju šo iespēju olimpiādes sākumā, kad uz to neviens negribēja braukt. Visi jau vēlējās to apmeklēt vēlāk, kad varēja paredzēt medaļas.

Vai LOK labvēlība pret jums nav saistīta ar valdības lēmumu, kas faktiski nozīmē divu valstij piederošu sporta bāzu — sporta centra Mežaparks un tenisa centrs Lielupe — uzdāvināšanu LOK, jo LOK kapitālsabiedrībās ieguldīs valsts galvoto kredītu līdzekļus. Lēmumu sāka gatavot jūsu valdības laikā.

Nav nekāda pamata saistīt šīs lietas. Man ar to nav nekāda sakara. Lēmumu pieņēma Ivara Godmaņa valdība.

Aizvadītajā nedēļā intervijā Latvijas avīzē jūsu partijas biedrs, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš nevarēja skaidri atbildēt, vai kandidēs uz TP priekšsēdētāja amatu, jo jūs vēl neesot pateicis, vai vēlaties tajā palikt, vai — nē.

Es esmu pietiekami skaidri pateicis, ka nekandidēšu. Nedomāju, ka man jānāk klajā ar kādu īpašu paziņojumu. Tautas partijas priekšsēdētāja kandidātus izvirzīs partijas nodaļās. Ja kāda mani nosauks, tad es atsaukšu savu kandidatūru.

Kas, jūsuprāt, ir reālākie priekšsēža amata kandidāti rudenī gaidāmajā TP kongresā?

Tie ir trīs ministri Helēna Demakova, Māris Riekstiņš, Mareks Segliņš. Nosaukšanas secībai nav nozīmes, bet uzsveru, ka kandidātus izvēlēsies nodaļas.

Kad jūs atgriezīsieties Latvijā?

Septembrī, kad sāksies darbs Saeimā, es būšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJUSI

LOK brīvbiļetes Pekinā tiek arī Kalvītim ar dēliem

Atšķirībā no Kalvīša Ščerbatiha māte biļeti pirka pati

IZM nevar ietekmēt LOK brīvbiļešu dalīšanu

Šneps: Varētu izvērtēt LOK viesu karšu dalīšanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas