Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kampars kā tēvs saprot aizliegumu pārdot alkoholu 1.septembrī, bet kā ministrs lūdz Zatleru neizsludināt

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) nosūtījis vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram ar lūgumu neizsludināt Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegumu 1.septembrī.„Kā tēvs atbalstu pasākumus, kuru mērķis ir ierobežot alkohola lietošanu nepilngadīgiem jauniešiem.

Vēl vairāk - skolēniem alkohola lietošana nav pieļaujama ne tikai 1.septembrī, bet gan visa gada garumā. Tajā  pašā  laikā man kā ekonomikas ministram nav pieņemama šobrīd virzītā ierobežojumu forma, jo tā negatīvi ietekmēs legālo uzņēmējdarbību un veicinās nelegālā alkohola patēriņu, ” saka A.Kampars.Latvijas Tirgotāju asociācija ir aprēķinājusi, ka aptuveni 20 000 darbiniekiem 1.septembris kļūs par piespiedu dīkstāves dienu, bet valsts budžets varētu zaudēt pat 300 000 latus. Šāds aizliegums negatīvi atsauksies uz tūrismu un samazinās kopējos ienākumus arī no ārvalstu ceļotāju apkalpošanas. Vispārējais alkohola tirdzniecības aizliegums, pēc A.Kampara vērtētā, pasliktinās arī kopējo kriminogēno situāciju valstī. Viņš atgādina, ka pirms pāris gadiem iedzīvotāji masveidā saindējās ar nelegālo alkoholu Preiļos.A.Kampars uzskata, ka daudz labāks problēmas risinājums varētu būt  bargāku sodu ieviešana alkohola tirgotājiem un vecākiem par to, ka pieļāvuši iespēju nepilngadīgām personām tikt pie grādīgajiem dzērieniem.„Ar nepilngadīgo jauniešu alkohola lietošanu ir jācīnās valstiskā līmenī, bet ne uz legālā biznesa rēķina. Bargāku administratīvo sodu ieviešana gan tirgotājiem, gan nepilngadīgo vecākiem varētu būt daudz pareizāks risinājums. Tas nostrādāja, risinot dzērājšoferu problēmu, tas varētu arī nostrādāt, risinot pusaudžu alkoholisma problēmu,” uzsver ministrs.

Jau ziņojām, ka Valsts prezidenta kanceleja uz Rīgas pili aicinājusi gan deputātus, gan viesnīcu un restorānu pārstāvjus, gan vairāku ministriju pārstāvjus, gan Valsts Ieņēmumu dienesta un policijas pārstāvjus, lai izlemtu par alkohola tirdzniecības aizliegšanu 1.septembrī. Valsts prezidentam Valdim Zatleram būs jāizlemj, vai likumu nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Pats V.Zatlers sanāksmē nepiedalīsies, bet kanceleju pārstāvēs divi viņa padomnieki - padomniece juridiskajos jautājumos Inese Lībiņa-Egner un padomniece likumdošanas jautājumos Sandra Kukule, portālam teica kancelejā. Valsts prezidents šajā dienā atradīsies darba vizītē Kurzemē.

Jau vēstīts, ka Saeima ir lēmusi, ka 1.septembrī Latvijā ieviešams sausais likums. Aizliegums atteiksies ne tikai uz veikaliem, bet arī restorāniem. Alkoholiskos dzērienus būs liegts tirgot mazumtirdzniecības vietās. Pēc balsojuma tika pieļauts, ka deputāti nav īsti aptvēruši, ka mazumtirdzniecība attiecas arī uz restorāniem. Priekšlikuma autore Sarmīte Ķikuste (JL) neslēpja, ka viņas doma bija liegt pārdot grādīgos dzērienus tikai veikalos.  

Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija ir lūgusi V.Zatleru neizsludināt Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

4.martā plkst. 14:00 uz sanāksmi ir aicināti: Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste, ekonomikas ministrs Artis Kampars, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta, kā arī Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji, tajā skaitā Rīgas Pašvaldības policijas Jānis Geduševs.

(papildināta ar Kampara viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas