Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Kapitālisma krīze?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
xxx
x
(piemēram, bankas) šos parādus (vienalga - privātpersonu vai valdību) savās bilancēs liek kā peļņu. . Kura banka?
Econ
E
Kapitalisms pastaveja jau primitivaja sabiedriba, tapat ka Padomju Savieniba (melnaja tirgu) - ta ka izbeigt to var tikai tad, ja cilvekus aizvieto ar robotiem :)
ne jau
n
kapitālisā vaina,tam es nepiekrītu.Bet ka problēma ir kredītos, dzīvē uz parāda,neizskaidrojamā eiro , dolāra,naudas izcelsmē ,utt,tas gan tā varētu būt.Šī hiper attīstība(burbuļi,utt) jau nevarēja turpinaties mūžīgi.Nāksies vien cilvēcei paiet atpakaļ savā attīstībā,tāpat ka tas daudzas reizes ir noticis dabā,tie kas spēs pielāgoties jaunajiem apstākļiem,tie izdzīvos,kautgan atpakaļ ceļā pielāgoties ir daudz grūtāk.
Arturs - Pensionars
A
Puisis savā steigā nedaudz piehaltūrē.Kad uzmeklēju uzrādīto avotu,izrādījās,ka datumi nedaudz,tomēr nosaukti neprecīzi .Zanders arī kautrējas uzrādīt,ka publicētājs ir "SocialistWorker.org".Vai latviski Paulu sauc par Polu ? Autors ir uzrakstījis grāmatu "Business as Usual ".Savukārt Business Usual ir vesels teoretiskais virziens kas nebūt sevi nepozicionē tikai makroekonomiskajā teorijā,bet gan pretendē uz mūsdienu "mainstrīma" un arī kreiso intelektuāļu pozīcijas izpausmi mūsdienu sociālās un ekonomiskās sistēmas stāvokļa redzējumā. Arī kritikā.
soldier of fortune
s
Каддафи хотел заменить доллар золотом Последний мировой экономический кризис заставил ряд государств заговорить о введении межгосударственных расчетов в золоте. О чеканке золотого юаня объявил Китай, заговорили о золотом стандарте и на Ближнем Востоке. Главным инициатором отказа от расчетов в долларах и евро стал ливийский лидер Муаммар Каддафи, призвавший арабский и африканский мир к переходу к расчётам в единой валюте - золотом динаре. На этой финансовой базе полковник Каддафи предлагал создать единое африканское государство с арабо-негритянским населением численностью в 200 миллионов человек. Идеи создания единой золотой валюты и объединение стран Африки в одно могущественное федеративное устройство были активно поддержаны за последний год рядом арабских государств и почти всеми государствами Африки. Противниками идеи выступили ЮАР и руководство Лиги арабских государств. Такие инициативы Ливии вызвали самую негативную оценку США и Евросоюза. По словам Президента Франции Саркози, "ливийцы замахнулись на финансовую безопасность человечества". Неоднократные увещевания лидера ливийской революции не дали никаких результатов: Каддафи предпринимал всё новые и новые шаги, направленные к созданию Единой Африки. Для сокрытия истинных причин военного воздействия на Ливию предлагаются две лживых версии: официальная - защита прав человека, неофициальная - попытка отнять нефть у Каддафи. Обе не выдерживают критики. Правда заключается в том, что Муаммар Каддафи решил повторить попытку генерала де Голля - выйти из зоны бумажных денег и вернуться к золоту, т.е. замахнулся на главную ценность современного мира - банковскую систему. Все дело — в золоте. В этом уверен известный российский предприниматель и общественный деятель Герман Стерлигов. Мировой финансовый кризис, от которого планета окончательно не оправилась до сих пор, заставил многие страны пересмотреть систему межгосударственных расчетов. А именно — отказаться от доллара и заменить его золотом.
Igors
I
Mani mulsina viena lieta - ja jau šodien pasaulē apritē ir nauda , kuras reālais segums varētu būt kaut kad tālā nākotnē , vai tad pareizi nedara tās valstis , kas šodien dzīvo uz parāda , daudz neuztraucoties par atdošanu kaut kādam mistiskam nākotnes aizdevējam ?
Vic
V
Bet par valūtu, kas stingri piesaistīta zeltam - tā tiešām varētu kļūt par jaunu (labi aizmirstu veco) panaceju. ------------------------------- Zelts bija labs pirms industrializācijas laikmetā. Bet to nevar izmantot tehnoloģiskā procesā. Un arī apritē neērts. Tapēc jau arī sabruka šis zelta standarts. Un dolārs kā papīrītis, kas itkā aizstāj zeltu, kļuva un kļūst arvien mazvērtīgāks. Un tiek drukāts bezjēgā. Tātad, runa ir par naudu. Naudu kā vērtības ekvivalentu. Un tehnoloģiju laikmetā šis vērtības ekvivalents ir izlietotā enerģija. Kw/h kā vērtības ekvivalents. Ja tā piedomā, tad pat darbaspēka algu var izteikt - cik Kw/h var nopirkt nostrādājot dienu, nedēļu mēnesi. Cik maksā smiltis Daugavas dibenā? Neko nemaksā. Bet ir jāpatērē enerģija un darbaspēks šo smilšu izcelšanai. Un tam visam ir ekvivalents Kw/h. Un šo vērtības ekvivalentu nevar arī viltot. Ja ir rakstīts 100 kw/h, tad ir.
vilis
v
Nesaprotu par ko cepamies.Nevar visi dzīvot pēc viena modeļa.Kas atļauts Jupiteram,liegts vērsim.ASV var atļauties dzīvot uz parāda,bet visāda šušera kāGrieķija ,Latvija uc tik cik nopelna,ti ar sabalansētu budžetu
Andris
A
KADAS PUPU MIZAS.NEVIENS PAT NAV PULEJIES TUKSNESUS UZTAISIT AUGLIGUS,TIKAI NEMT NEMT NEMT,TAD JAU ARI VIENAM VIETAS BUS PAR MAZ.
anonīmais šakālis
a
Ja Eiropā likumdošana ir kaut cik jēdzīga, tad ASV finansu piramīda ir pilnīgi aplama. Vienu lietu var pārdot vairākas reizes, vairākiem pircējiem vienlaicīgi. Šodien var pārdot produktu, kas tiks saražots (bet varbūt arī netiks) pēc vairākiem gadiem. Kur tiek ņemta nauda, lai šogad nopirktu piecu nākamo gadu graudu ražu, apelsīnu ražu vai szin ko vēl? Iznāk, ka apgrozās liekā nauda, kurai patreiz nav seguma, jo tiek pirktas preces, kuras nemaz vēl nav saražotas. Tātad reāli naudai nav seguma. Ņemot vērā, ka ASV apgrozās puse no pasaules naudas, tā ietekmē visu pasauli. Nav jau nemaz tas kapitālisms slikts, bet ja valdības atļauj finanšu spekulantiem likumiski krāpties, tas sabojā visu pasaules ekonomiku. Ļoti uzskatāms piemērs ir hipotēku kredīti Latvijā, kas ir acīmredzams kredītņēmēju krāpšanas mehānisms - atņem māju un vēl paliec parādā bankai 50000! Un kā te nebūs krīze, ja cilvēkam ir jāmaksā par neko?
Martins
M
Par šo ieteiktu apskatīties lapā worldcrisis, punkts, ru
galvenā pretruna
g
Saasinās pretruna starp diviem varas principiem – starp kapitālismu (brīvo tirgu) un demokrātiju. Demokrātija paredz absolūtu politisko tiesību vienlīdzību (viens cilvēks – viena balss), turpretī kapitālisms nozīmē to, ka ekonomiski spēcīgākais izstumj vājāko – pierāda sociologs Lesters Turovs. Viņš uzskata, ka princips “izdzīvo stiprākais” un nevienlīdzīga pirktspēja veido ekonomiskās efektivitātes būtību kapitālismā. Ļaudis un firmas tiecas pēc efektivitātes, lai kļūtu bagātākas. Pateicoties brīvajam tirgum, bagātākie kļūst vēl bagātāki, bet ekonomiski vājākie zaudē. Demokrātija turpretī ar valsts (kā sabiedrības vadības galvenā mehānisma) palīdzību tiecas pēc vienlīdzīgām iespējām, piemēram, piedāvājot visiem vienādu sākuma izglītību, ar nodokļu palīdzību pārdalot ienākumus. Taču, ņemot vērā mūsdienu kapitāla pārvietošanās ātrumu un apjomu, valsts vara zaudē starptautiskajam kapitālam. Tas tad arī uzpūš tos burbu'ļus un rada fiktīvo naudu
figvams
f
Izrādās, Zemeslode tomēr nespēj uzturēt bezgalīgi augošu patērētāju skaitu, un nav nekur vairs lētāka darbaspēka nekā Ķīnā, uz kurieni pārvietot ražošanu, kad ķīnieši sāk prasīt vairāk ēst :) Sapnis par mūžīgo progresu, kura dzinulis būs kapitālista alkatība, rādās izsapņots.
zzz
z
Iznāk jau ka cits ceļs ir strupceļš , jeb gadu desmitiem ilga stagnācija, ko var pārraut tik kas līdzīgs piem. industriālai revolūcijai, kam pamatā ir kāds fundamentāls izgudrojums , kas izmaina pasauli. Bet izdevīgāk visiem ir pārdot sapņus un cikliski nokļūt depresijas stāvoklī, kuras galā redz nākamo sapni un krituma horizontu.
Jūlis
J
Ja skatās globāli, kļūst skaidrs, kur ir kapitālisma nelaime. Galvenā nelaime ir ekonomikas globalizācija. Pasaulē vienkārši nav pietiekamu resursu gan materiālo, gan intelektuālo globalizētas ekonomikas attīstībai. Esošie resursi pasaulē pazūd, kā ūdens karstās smiltīs. Cilvēku ir pārāk daudz. Nepietiek līdzekļu viņu izglītošanai līdz ekonomikai nepieciešamajam līmenim. Ja nevar panākt nepieciešamo izglītības līmeni, tad iztērētie šiem cilvēkiem līdzekļi iet zudumā. Bet bez tam ir otra nelaime. Tā ir finanšu iestāžu monopolstāvoklis, kuru vairumā valstu tās ir sasniegušas. Pat ASV bankas diktē noteikumus valdībai, nevis otrādi. Arī Latvijā tā tas ir. Rezultāts ir tāds, ka bankas gūst peļņu uz nodokļu maksātāju rēķina. Bez tam tās nodarbojas ar īpašumu plēsonīgu piesavināšanos, kas noved pie ekonomikas dezorganizācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas