Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kārtības nodrošināšanā Igaunijā iesaistās brīvprātīgie, Jehvi viens aizturēts ar granātu

Pagājušā nakts Tallinā, pateicoties aktīvai policijas rīcībai, aizritējusi mierīgi. Policija ziņo tikai par diviem cietušajiem. Policija aktīvi patrulēja pilsētā un atņēma drošības nolūkos cilvēkiem priekšmetus, ko varētu izmantot kā ieročus, ziņo Postimees Online.

Savukārt krievvalodīgo blīvāk apdzīvotajā valsts ziemeļaustrumu daļā nakts bijusi nemierīgāka. Jehvi pilsētā policija sestdien vēlu vakarā aizturējusi un Drošības policijai nodevusi vīrieti, kura kabatā atrasta kaujas granāta. 16 gadus vecais krievu tautības puisis bijis no Jehvi vai Kohtla-Jerves. Pagaidām nav ziņu,vai granāta bijusi darba kārtībā.

Pusdesmitos vakarā Narvā pie igauņu ģimnāzijas sākuši pulcēties jaunekļi, tika aizturēts pussimts, no kuriem lielākā daļa bijuši nepilngadīgi. Agresīva nemiernieku sadursme ar policiju notikusi arī Kohtla-Jervē, taču policijai izdevies situāciju atrisināt. Igaunijas ziemeļaustrumos Ida-Viru apriņķī vairākās vietās reģistrēti arī atsevišķi vandālisma akti - izsisti logi. Kopā Ida-Viru reģistrēti 13 cietušie.

Tomēr Tallina pagājušā naktī bijusi pasargāta no vardarbības, kādu tā piedzīvoja divās iepriekšējās naktīs. Pagājušās diennakts laikā Tallinā īslaicīgās aizturēšanas izolatoros ievietoti 150 cilvēki, no tiem 14 kā aizdomās turamie par nozieguma izdarīšanu. Policija sastādījusi arī vairākus desmitus protokolu par alkohola lietošanu. Pārēji atbrīvoti pēc nopratināšanas un personības noskaidrošanas.

Kopš ceturtdienas caur īslaicīgas aizturēšanas vietām cauri gājuši gandrīz 1000 cilvēku. No tiem arestēti 46, no kuriem 21 ir Igaunijas pilsonis, 21 bez pilsonības, 1 Lietuvas pilsonis, 1 Krievijas pilsonis un 2 personas, par kuru pilsonību trūkst ziņu.

Līdz šim nemieros Tallinā bojā gājis viens cilvēks, ievainoti 156, no tiem 28 ievainojumus guvuši sestdien.

Igaunijas policija izsludinājusi brīvprātīgo pieteikšanos palīgā policijai, līdz agram sestdienas rītam pieteikušies bija jau gandrīz 600 brīvprātīgo. Policija arī atvērusi īpaši mājas lapu internetā, lai atpazītu vandālisma dalībniekus. Lapā redzami aculiecinieku uzņemtie fotoattēli, kuros redzami vandāļi. Policija lūgusi visus sniegt viņiem zināmo informāciju par attēlos redzamajām personām.

Sestdien vakarā Igaunijas policija hakeru uzbrukumu dēļ bijusi arī spiesta slēgt savu mājas lapu internetā un aizvietot to ar citu.

Tā kā no nemieros aizturētajiem 40-60 cilvēku valstī uzturas ar uzturēšanās atļaujām, tie iespējams tiks izraidīti no valsts, ja kriminālprocesuālā kārtībā tiks pierādīta katras personas vaina cilvēku veselību un drošību apdraudošos noziegumos, atzinis Pilsonības un imigrācijas departaments.

Igauņu mediji arī ziņo, ka vēl sestdien pēcpusdienā varas iestādes uz iepriekšējās izmeklēšanas laiku aizturēja organizācijas Nakts sardze, kas organizēja tā saukto pieminekļa aizstāvību, vadītāju Dmitriju Linteru. Drīz vien par viņa atbrīvošanu iestājās Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētājs Sergejs Mironovs, nosaucot viņa aizturēšanu par Tallinas atbrīvotāju pieminekļa aizstāvja represēšanu. Igaunijas varas iestādes arestējušas vēl divas personas, kurām ir tiešs sakars ar nemieru organizēšanu. Viņus tur aizdomās par masu nekārtību organizēšanu.

Vairāk par notikumiem Igaunijā un Guntas Slogas redzēto lasiet pirmdien laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas