Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kažoka: Vienotībai un daļai citu partiju vēl ir iespēja "iešaut sev kājā"

Gan sestdien nodibinātajai partijai Vienotība, gan vairākām citām partijām vēl ir iespēja nākamā pusotra mēneša laikā sev "iešaut kājā", tāpēc no partiju apvienības pārtapšanas vienotā partijā vēl nav iespējams pilnībā spriest par tās izredzēm 17.septembrī gaidāmajās vēlēšanās, šādu viedokli pauda sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka.

Vienotībai mazliet par labu var nākt fakts, ka tā ir demontrējusi spēju no trīs partijām pārtapt vienā politiskajā spēkā. Vidējam vēlētājam šī partija būtu pazīstamāks zīmols, tomēr joprojām atklāts ir jautājums, vai šajās vēlēšanās partijas pieredze un iepriekš izdarītie darbi tiks novērtēti kā svarīgi, atzina Kažoka.

Politiskajam spēkam būs lielākas izredzes, ja tas pozicionēsies kā uz nākotni vērsts politiskais spēks, kurš vairs nekoncentrējas uz jautājumu par budžeta konsolidācijas nepieciešamību.

Ekspertes vērtējumā, ja Zatlera Reformu partija (ZRP) un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK turpinās sev "šaut kājā', kā ir novērots dažos pēdējos gadījumos, tad var palielināties Vienotības izredzes vēlēšanās. Tas var notikt tieši vēlēšanu finiša taisnē, tāpat kā 10.Saeimas vēlēšanās pērn.

Tāpēc Vienotības iespējamie panākumi ir atkarīgi no tā, kā vēlētāji raudzīsies uz šīs partijas konkurentiem - ne tikai ZRP, bet arī nacionālo apvienību un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Savukārt ZRP pašreizējos augstos reitingus var ietekmēt tas, kā tā pacietīs ZZS un LPP/LC līdera Aināra Šlesera negatīvo attieksmi un kā uz pret ZRP vērstajiem pārmetumiem reaģēs vēlētāji. Ja ZRP pazudīs daļa elektorāta, nav garantijas, ka tas automātiski pāries  Vienotības pusē, atzina pētniece.

Jautāta, kā vērtējams fakts, ka par sabiedrības zemo uzticību parlamentam dibināšanas sapulcē runāja ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), kuram pārmesta deklarētās drošības naudas avota neatklāšana, Kažoka norādīja, ka šajā gadījumā būtu noderējis dzirdēt vairāk paškritikas un kļūdu atzīšanu. Viņasprāt, tas nav normāli, ja ekonomikas ministram ir slepens investors, par kuru sabiedrībai nav informācijas.

Pētniece kā labu piemēru akcentēja Saeimas deputātes Ilmas Čepānes (V)  Vienotības dibināšanas sanāksmē pausto paškritiku, kurā parlamentāriete atzina, ka arī  Vienotība rīkojas neētiski, pieļaujot diskutabliem cilvēkiem nokļūt atbildīgos amatos. Saeimas deputāte tādā veidā ir sekojusi pozitīvi vērtējamam principam "atzīt savas kļūdas un virzīties uz priekšu", uzskata Kažoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas