Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Kehris: Koalīcijai ar SC ir lielāki riski, bet ilgtermiņā iespējami lielāki ieguvumi

Iespējamas ir abas koalīcijas, bet katrā situācijā jābūt attiecīgai loģikai un tai sekojošai rīcībai, pauda Ekonomistu apvienības 2010 prezidents Ojārs Kehris, kurš portālam Diena.lv piedāvāja abu koalīcijas variantu vērtējumu.

"Runājot par koalīciju, kurā ir Zatlera Reformu partija (ZRP), Vienotība un Nacionālā apvienība Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!-TB/LNNK), vieglāk būtu saskaņot programmu un arī pamatreformās varētu pavirzīties uz priekšu," sacīja Kehris. Viņaprāt, pie šī varianta, visticamāk, nav iespējamas konstitucionālās reformas, ko piedāvājusi ZRP, jo Kehrim ir grūti iedomāties, ka SC un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) tā vienkārši atbalstītu pozīcijas ierosinājumus.

"Konsekvence ir tāda, ka tas SC vēlētājiem pasaka, ka šī partija nekvalificējas kā valdošā partija nacionālā līmenī, jo šī partija ir Kremļa pagarinājums Latvijā," pieļāva Kehris, piebilstot, ka līdz ar to šiem vēlētājiem uz nākamajām vēlēšanām būtu jāizvēlas kāda cita partija, piemēram, ZRP, kurā arī ir krievu politiķi.

Gadījumā, ja ZRP, Vienotības un VL!-TB/LNNK veidotā valdība izrādītos neveiksmīga, ko varētu pastiprināt arī draudošā ekonomiskā krīze, to sev par labu varētu izmantot SC un ZZS. "Un tad draudi būs daudzkārt lielāki," sacīja Kehris.

Gadījumā, ja valdībā tiek ņemts SC, tad, kā uzskata Kehris, riski ir lielāki, jo SC ir mazāk prognozējami, taču, ja SC izrādīsies konstruktīvs partneris, tad, viņaprāt, būs vieglāk realizēt nozīmīgas reformas. "Ja šis valdības modelis būs sekmīgs, ir lielas iespējas ar tik plašu koalīciju izdarīt to, kas gadiem nav izdarīts. Šajā varinātā ir lielāki riski, bet ilgtermiņā iespējami lielāki ieguvumi," pauda Kehris.

Tomēr Kehris norādīja, ka viņam neesot skaidra SC ekonomiskā politika. "Vienotības un ZRP ekonomiskās politikas ir viegli saskaņojamas un ir skaidri izklāstītas, bet SC trūkst konsekventuma," uzskata Kehris.

Šajā koalīcijas variantā likumsakarīgi VL!-TB/LNNK paliek ārpusē, kurai ir visas iespējas opozīcijā "audzēt muskuļus" un izveidoties par konsekventu un prognozējamu spēku, skaidroja Kehris. Tāpat VL!-TB/LNNK nākamajās vēlēšanās ir iespējas iegūt vairāk balsu un ar kādu citu partiju veidot nākamo valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas