Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Klāt desmitgades tautas skaitīšana

Tiem, kuri nevēlas, lai kādu dienu laikā no plkst. 7 līdz 21 mājās ierodas neparedzēts viesis tautas skaitītāja izskatā, pirmo reizi ir iespēja sevi un mājiniekus pieskaitīt elektroniski. Reģistrēšanās internetā, kas sākusies pusnaktī no pirmdienas uz otrdienu, norisināsies pusotru nedēļu - līdz 10. martam. Savukārt tautas skaitītāji savu darbu noslēgs maija beigās. Rezultāti, uz kuriem pēcāk tiks balstīta dažāda mēroga plānošana, būs jāgaida daudz krietnāks brīdis.

«Spiest uz saites «saskaitīties šeit». Atvērsies Centrālās statistikas pārvaldes interneta aptauju sistēma,» interneta vietnes www.tautasskaitisana.lv pamācošajā videomateriālā stāsta sievietes balss. Gandrīz trīs minūtes garajā videomateriālā vienkāršā valodā tiek izskaidrota elektroniskā pieskaitīšanās. To pavada arī vizuāls materiāls - pa ekrānu slīd kursors un veic nepieciešamās operācijas. Ja tiek sekots instrukcijām, tad reģistrēšanās procesam nevajadzētu būt sarežģītam arī tiem, kuri ar datoru ir uz jūs.

Savukārt personām, kurām nav pieejams dators, ir iespēja to izdarīt bibliotēkās, kur palīdzīgu roku vajadzētu sniegt arī speciāli apmācītajiem bibliotekāriem. Par datu ieguvi atbildīgā sociālo pētījumu kompānija SIA GFK Custom Research Baltic aicina elektroniski reģistrēt arī savus mājiniekus. Lai izvairītos no situācijām, kad viens cilvēks tiek pieskaitīts gan internetā, gan mājvietā, par elektronisko reģistrāciju svarīgi ir paziņot savas mājsaimniecības iedzīvotājiem, uzsver kompānijas vadītāja Iluta Skrūzkalne. Tomēr, ja šāda kļūda būs ieviesusies, to plānots novērst starplaikā, kad noslēgsies skaitīšana elektroniski un savu darbu sāks tautas skaitītāji.

Līdz šim brīdim apmācīti 1960 tautas skaitītāji, kuri vairāk nekā divus mēnešus dosies no mājas uz māju, lai portatīvajos datoros apkopotu informāciju par tās iedzīvotājiem un ēkām. Kāds būs viņu darbu apjoms un samaksa, precīzi varēšot pateikt tikai 16. marta vakarā, kad būs zināms elektroniski reģistrēto cilvēku skaits. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pārstāvis Pēteris Veģis lēš, ka virtuāli reģistrēties varētu aptuveni 10-15% iedzīvotāju. «Internetu izmanto aptuveni 50-60% iedzīvotāju. Kad veicām tautas skaitīšanas izmēģinājumu, internetā reģistrējās 7,3%,» viņš stāsta. Tautas skaitītāju alga būs atkarīga no kvalitatīvi aizpildītu anketa skaita. Atkarībā no reģiona un tā apdzīvotības par katru anketu tiks piemērots attiecīgais koeficients. Rīgā par mēneša darbu varētu saņemt aptuveni 220 latu uz rokas. «Bet tas nenozīmē, ka tāda alga būs pilnīgi visiem,» uzsver I. Skrūzkalne, piebilstot - jo vairāk cilvēku reģistrēsies internetā, jo lielāks būs koeficients par anketu.

Pēc šobrīd pieejamajiem datiem, Latvijā ir 2 255 000 iedzīvotāju. Sociālo pētījumu kompānijas darbs tiks uzskatīts par paveiktu, ja izdosies saskaitīt vismaz 80% no minētā skaita. Nepieciešamības gadījumā jūnijā, noslēdzoties plānotajai tautas skaitīšanai, varētu sludināt vēl vienu reģistrēšanos internetā, lai mēģinātu apkopot datus par «pazudušajiem» cilvēkiem. Pēc tam trūkstošais skaitlis tiks uzskatīts par emigrantu kopskaitu. Tiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas ilgāk par gadu, tautas skaitīšanā nav jāpiedalās. Tas pats attiecas uz Latvijā ieceļojušiem cilvēkiem, kuri šeit neplāno uzturēties ilgāk par gadu.

Kā uzsver P. Veģis, pašreiz pieejamie administratīvie dati nav savienojami un izmantojami tā kā no tautas skaitīšanas iegūtie. Kopumā tautas skatīšanas budžets laikā no 2010. līdz 2013. gadam ir 6,5 miljoni latu. CSP ar SIA GFK Custom Research Baltic noslēgusi līgumu 2,7 miljonu latu vērtībā. Savukārt par portatīvo datoru īri tautas skaitītājiem izdoti 600 tūkstoši latu bez PVN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas