Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

KNAB administratīvi soda IeM amatpersonu Pētersoni

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā gadā  pie administratīvās atbildības sauktā valsts sekretāre izrādījusies Iekšlietu ministrijas (IeM) amatpersona Ilze Pētersone, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga".


I.Pētersone savienoja darbu ministrijā  ar aizliegtiem amatiem komercsabiedrībās. Uzņēmumā, kas nodarbojas ar jūrnieku aģentēšanu „Lapa Ltd” un SIA „Marstream” I. Pētersone ieņēma valdes locekles amatu, ko likums viņai neļauj. Valsts sekretāri KNAB sodīja ar 100 latiem, un gada vidū darbu privātajā sektorā Ilze Pētersone bija spiesta pamest.
Ik gadu pie administratīvās atbildības KNAB sauc tuvu pie simt amatpersonām.


KNAB nedomā, ka naudas sodu paaugstināšana atturēs amatpersonas pārkāpt likumu. Birojam ir tiesības likt amatpersonām atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Un naudas piedziņa vairāku desmitu tūkstošu latu apmērā katru gadu notiek. Kā sodu KNAB var lūgt arī amatpersonas no amata atbrīvot, tomēr praksē šādu piemēru nav.


Saeimas deputāts Visvaldis Lācis nepiekrita KNAB vairakkārt uzliktam sodam par savas meitas iekārtošanu darbā par savu palīdzi parlamentā.  Viņš likumu interpretēja citādi, sauca Latviju par atpalikušu valsti un tiesājās vairāku gadu garumā, līdz tiesa pateica, ka taisnība ir KNAB. Taču tas neatturēja deputātu arī jaunajā Saeimas sasaukumā rīkoties līdzīgi. Tikai tad, kad par gadījumu uzzināja žurnālisti un sāka deputātu publiski kaunināt, Lāča meita darbu pie tēva parlamentā pārtrauca.

Tieši pārkāpuma publiskums, ne naudas sods lika notikušo pārdomāt deputātam. Taču tas ir viens no retajiem gadījumiem, par kuriem sabiedrība uzzina. KNAB sargā, piemēram, Bērnu nama direktoru, kurš izmantodams varu, slēdza līgumus ar sev daļēji piederošu firmu, vai joprojām nezināmo rekordistu kāda novada domes būvinspektoru, kurš iemanījies vienlaicīgi savienot 17 valsts amatpersonas amatus un citus. Tieslietu ministrija ir iebildusi pret KNAB sodīto amatpersonu identificēšanu, atsaucoties uz fizisko personu aizsardzības likumu. Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs, kurš vadīja KNAB, laikā, kad slepenību ieviesa, tagad atzīst, ka tas nav pareizi.

Tiesību zinātņu doktors Andrejs Judins atzīst, ka Latvijā bieži ar fizisko  personu  datu aizsardzību krīt galējībās. Viņaprāt, likumu pārkāpēju vārdu publiskošana dotu būtisku korupcijas novēršanas efektu. Pirms gada KNAB  nāca pie valdības ar iniciatīvu nodrošināt informācijas publiskošanu par amatpersonām piemērotajiem  administratīvajiem sodiem . Tomēr priekšlikumi tika atmesti atpakaļ  kā neskaidri. Valsts datu inspekcija sola nelikt šķēršļus, ja KNAB izstrādātie likumu  grozījumi  būs pilnīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas