Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

KNAB ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret zvērinātu tiesu izpildītāju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs nosūtījis Kuldīgas rajona prokuratūrai 2008.gada augustā uzsāktā kriminālprocesa materiālus, ierosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret Kurzemes apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā, kā arī valsts amatpersonas bezdarbību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Pirmstiesas izmeklēšanas materiāli liecina, ka, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, zvērināts tiesu izpildītājs piecu gadu laikā no depozīta konta piesavinājies naudas līdzekļus gandrīz 4 000 latu apmērā, pārskaitot tos uz saviem personīgajiem kontiem, kā arī no parādniekiem saņemtajiem naudas līdzekļiem uz saimnieciskās darbības kontu veicis pretlikumīgus maksājumus vairāk nekā 82 000 latu apmērā, no tiem vairāk nekā 66 000 latu – vēlāk pārskaitījis sev.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka pretlikumīgie pārskatījumi no depozīta konta ir notikuši, maksājumu uzdevumos atsaucoties uz izpildu lietām, kurās nav veiktas piedziņas darbības un nav saņemti no piedzinēja avansa maksājumi vai no parādnieka piedzenamie līdzekļi. Tāpat veikti pārskaitījumi bez likumīga pamatojuma. Maksājumi uz saimnieciskās darbības kontu ir veikti, pārkāpjot noteiktos normatīvus. Arī naudas līdzekļu izmaksas fiziskajām un juridiskajām personām ir notikušas pretrunā ar Ministru kabineta noteiktajiem apmēriem.

Tiesu izpildītāja darbības laikā no 2003.gada līdz 2008.gadam izdevies noskaidrot vairāk nekā 160 epizodes, kad no depozīta kontā saņemtajiem parādnieku līdzekļiem pretēji normatīvajos aktos noteiktajam ir veiktas pretlikumīgas izmaksas vai pārskaitījumi.

Kriminālprocesa ietvaros veiktās grāmatvedības revīzijas rezultātā tika konstatēts, ka piecu gadu laikā nav veikta likumdošanai atbilstoša grāmatvedības uzskaite, zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā iztrūkst 71 izpildu lieta, turklāt nepamatoti izlietoti pēc izpildu lietām piedzītie naudas līdzekļi un radīti citāda veida zaudējumi kopumā 87 220 latu apmērā. Vēl 22 izpildu lietās tiesu izpildītājs likumā noteiktajā kārtībā nav ierosinājis tiesai izlemt jautājumu par naudas soda aizstāšanu ar arestu vai brīvības atņemšanu.

Lai gan saskaņā ar Tiesu izpildītāju likumā noteikto depozīta kontu kredītiestādē zvērināts tiesu izpildītājs atver uz sava vārda, šajā kontā esošo līdzekļu īpašnieki ir piedzinēji, parādnieki un citas ieinteresētās personas, kas lūgušas tiesu izpildītāju veikt kādas likumā minētās darbības. Depozīta kontā tiek glabāti no parādniekiem piedzītie naudas līdzekļi un depozītu summas, kas pienākas ieinteresētajām personām.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina pret aizdomās turēto personu uzsākt kriminālvajāšanu par smagu noziegumu izdarīšanu – valsts amatpersonas bezdarbību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā (Krimināllikuma 318.panta otrā daļa un 319.panta otrā daļa), kā arī sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu – svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā (KL 179.panta trešā daļa).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas