Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret ZVA amatpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs nodevis prokuratūrai krimināllietu, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) amatpersonu, tās radinieku un kāda medikamentu izplatīšanas uzņēmuma darbinieci.

Kā informē KNAB, ZVA amatpersonai lūgts uzrādīt apsūdzību kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un maksāšanas līdzekļa nelikumīgā izmantošanā, savukārt amatpersonas radiniekam kukuļņemšanas atbalstīšanā, bet medikamentu izplatīšanas uzņēmuma darbiniecei – kukuļdošanā un dokumentu viltošanā.

KNAB ieguvis pierādījumus par to, ka ZVA Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietniece laikā no 2000. līdz 2007.gadam no medikamentu izplatīšanas uzņēmuma prettiesiski saņēmusi naudu kopumā 17 860 latu. Lai ZVA amatpersona varētu saņemt kukuļus, medikamentu izplatīšanas uzņēmuma darbiniece nodrošināja amatpersonas radinieka fiktīvu noformēšanu darbā un darbu pieņemšanas aktu viltošanu. Noskaidrots, ka amatpersonas radinieks nav veicis nekādus pienākumus uzņēmumā, bet naudu no uzņēmuma, izmantojot radinieka bankas karti, prettiesiski saņēma ZVA amatpersona.

Kriminālprocesā pierādīts, ka amatpersona naudu saņēma par konkrētu darbību veikšanu labuma devēja interesēs, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un pilnvaras, piemēram, informējot uzņēmumu par medikamentu reģistrācijas procesa virzību, tādējādi, ierobežojot medikamentu izplatītāju tiesības vienlīdzīgos apstākļos reģistrēt medikamentus un pārkāpjot Latvijas iedzīvotāju tiesības uz efektīvu, drošu un kvalitatīvu zāļu pieejamību.

Aizdomās turētajai amatpersonai piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. aizliegums veikt noteiktas ar amata pienākumiem saistītas funkcijas Zāļu valsts aģentūrā. Arī viņas radiniekam un firmas darbiniecei piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Diena jau rakstīja, ka aizdomās par kukuļņemšanu KNAB pērn aizturējis ZVA Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietnieci Jeļenu Karaševsku.

Pērnā gada maijā Diena rakstīja, ka no ZVA atstādinātā Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietniece tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu lielā apmērā, kas notikusi divu gadu garumā - laikposmā no 2005.gada līdz 2007.gadam. Savukārt viņas radinieks - kukuļņemšanas atbalstīšanā un kāda medikamentu izplatīšanas uzņēmuma darbinieks – kukuļdošanā.

Pret ZVA amatpersonu rosināts sākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 320. panta otrajā daļā un 193. panta ceturtajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm, pret viņas radinieku pēc Krimināllikuma 320. panta otrajā daļā un 20. panta ceturtajā daļā paredzēto nodarījumu pazīmēm, savukārt uzņēmuma darbiniecei lūgts celt apsūdzību par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas paredzēti Krimināllikuma 323. panta otrajā daļā un 275. panta otrajā daļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Valsts zāļu aģentūras darbiniece Karaševska atgriezusies amatā

Iespējams, ZVA kukuļošanas lietā iesaistīta firma "Sanofi–aventis"

Atklāj ilgstošu kukuļošanu Zāļu valsts aģentūrā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas