Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Koķe neapstrīd ZZS veltīto kritiku darba grupai augstākās izglītības reformām

Lai arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) pati ir vadītāja vietniece darba grupā augstākās izglītības un zinātnes strukturālo pārmaiņu priekšlikumu izstrādei, viņa neapstrīd Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kritiku attiecībā uz minētās darba grupas izveidi.

Jau ziņots, ka šorīt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA atklāja, ka apvienība ir neizpratnē par augstākās izglītības reformas darba grupas izveidošanu un par tās vadības uzticēšanu ekonomikas ministram Atim Kamparam (JL) un izsaka neuzticību tās darbam.

Kā aģentūrai LETA norādīja Koķe, kura šobrīd atrodas darba vizītē Zviedrijā, apvienības viedoklis nav bijis ar viņu saskaņots, tomēr šādi ZZS vēlējusies pateikt, ka tai ir pilna atbildība par izglītības jomu, tostarp arī augstāko izglītību, savukārt darba grupas izveide uzticēta citas partijas pārstāvim, turklāt ar rezolūciju, kas nav apspriesta nozares darbinieku vidū.

Tomēr, kā norāda ministre, tas gan nenozīmē, ka ZZS iestātos pret reformām augstākajā izglītībā, jo neviena joma nestrādā tik labi, lai to nevarētu darīt vēl labāk. Taču viņa uzskata, ka risinājumi jāmeklē nevis ar radikāliem paņēmieniem, bet ir jādomā, kā novērst šķēršļus doktorantu skaita pieaugumam Latvijas augstskolās un kā palielināt profesoru skaita attiecību pret kopējo Latvijas augstskolu mācībspēku skaitu. Turklāt tas jādara ciešā sadarbībā ar studentiem un jaunajiem zinātniekiem, lai tas būtu jauno cilvēku interesēs.

Ministre arī atzīst, ka kopš darba grupas izveidošanas ir saņemtas daudzas vēstules gan no augstskolām, gan studentiem, kurās izteikti iebildumi pret plānotajām reformām, tomēr darba grupā nekādi konkrēti lēmumi "vēl ne tuvu nav pieņemti".

Kā ziņots, ZZS bažas radījušas jau pirmās darba grupas veiktās aktivitātes, kas sabiedrībā modinājis uztraukumu par plānotajām reformām un ieceri izveidot jaunu Latvijas universitāti.

ZZS paudusi arī politisko neapmierinātību ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rīcību, kurš ar savu rīkojumu izveidojis šo darba grupu.

ZZS saskata šajā jautājumā apdraudējumu augstskolu satversmēm un lielas pretrunas ar Saeimā gatavoto Augstskolu likumprojekta tekstu, tāpat netiek atbalstīta "vēlme pārņemt varu" pār Latvijas valsts augstskolām un koncentrēt to šaurā cilvēku lokā.

Brigmanis aģentūrai LETA šorīt uzsvēra, ka ZZS atbalsta sadarbību ar ikvienu augstāko izglītības iestādi.

Pēc Brigmaņa domām, patlaban galvenais darāmais ir veikt visu nepieciešamo, lai varētu iespējami efektīvāk sagatavot projektus struktūrfondu finansējuma apguvei, un svarīgi ir būt gataviem Eiropas Savienības fondu naudas ieplūšanai zinātnes infrastruktūrā un pētniecībā.

"Augstākajā izglītībā ir veicamas reformas, taču, ievērojot gan reģionālo principu, gan nozaru specifiku, un, galvenais, - sadarbībā ar profesūru un studējošās jaunatnes pārstāvjiem," uzskata ZZS.

Kā aģentūru LETA informēja Kampara preses sekretārs Sandris Sabajevs, pašlaik ekonomikas ministrs no komentāriem par ZZS paziņojumu atturēsies, jo darba grupas ir vieta, kur runāt un diskutēt par reformām augstākajā izglītībā. Patlaban vēl nav tapuši nekādi augstākās izglītības reformēšanas plāni, informēja Kampara pārstāvis.

Kā jau ziņots, publiskajā telpā ir izskanējusi iecere 19 valsts augstākās izglītības iestādes apvienot jaunā Latvijas universitātē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas